שתף קטע נבחר

לא לפחד כלל: סירי לחץ - המדריך המלא

אל תתנו לשם לבלבל אתכם - סיר לחץ שווה היכרות ושימוש אפילו בשיא הרוגע, והוא הרבה יותר פשוט ובטוח ממה שחשבתם. מירי צל-דונטי מגישה: המדריך המלא לשימוש בסיר לחץ ושמיניית המלצות לסירים מובחרים

"מבשלים את הצלי בסיר לחץ", אמרתי לחברה שביקשה את ממני את המתכון. "בסיר לחץ? אף פעם לא השתמשתי באחד שכזה, אני ממש חוששת", ענתה. "יותר מזה - אני זוכרת שגם אמי וסבתי נרתעו ממנו ובכלל - למה לבשל בלחץ? יש לי זמן וסבלנות". כמוה, רבים אינם יודעים את יתרונות הבישול בסיר לחץ או נמנעים מהשימוש בו מתוך פחד, שפשוט הפך למיתוס.

 

נכון, סירי הלחץ של אמצע המאה הקודמת היו הרבה פחות בטיחותיים וידידותיים למשתמש, אך עם השנים הטכנולוגיה התקדמה והיום סירי לחץ בטוחים מאי פעם ואפשר לבשל בהם בזמן קצר תבשילים בריאים וטעימים.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

על סיר לחץ

בסוף המאה ה-17 המציא המדען דניס פאפין שעסק בתורת האדים את האב טיפוס של סירי הלחץ. עם זאת, רק באמצע המאה ה-19 החלו לייצר סירים שכאלה - מיציקת ברזל.

 

באמצע המאה העשרים הטכנולוגיה של סירי הלחץ עשתה צעד גדול קדימה. היא השתפרה עוד ומשמעותית בסוף המאה הקודמת ולסירים נוספו אמצעי בטיחות טובים ואמינים.

 

איך זה עובד? בזמן הבישול נוצרים בתוך סיר הלחץ אדים שהופכים לקיטור, בתהליך שמעלה משמעותית את הטמפרטורה. לדוגמה: בסיר רגיל טמפרטורת המים מגיעה ל-100 מעלות בעוד שבסיר לחץ ל-120 מעלות. בזמן הבישול הקיטור חודר למרכיבי התבשיל (גם לעצמות בשר), מפרק ומרכך במהירות, מהלך שמקצר בשני שליש ואף יותר את משך הבישול.

 

סיר הלחץ עצמו הוא סיר בישול עם מכסה, שמצויד בווסת לשחרור אדים ושסתום בטחון. המכסה מתברג או נלחץ על דפנות הסיר באמצעות מנגנון מיוחד וטבעת גומי לאטימה מוחלטת. דפנות הסיר עבות ועמידות בלחץ. מנגנוני הביטחון לא יאפשרו לפתוח את הסיר בעודו שרוי בלחץ.

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

למה לבשל בסיר לחץ?

  1. זמן. תבשילים רבים יתבשל ב70-80% מהר יותר מבסיר רגיל. למשל, קטניות יתבשלו ברבע שעה במקום שעה וחצי, צלי בשר בחצי שעה במקום שעתיים בסיר רגיל.
  2. חיסכון באנרגיה. חסכון בזמן הוא גם חסכון בחשמל או בגז.
  3. בריאות. בסיר לחץ מבשלים בכמות נוזלים קטנה ומשמרים טוב יותר את טעמי התבשיל ואת הויטמינים והמינרלים שלא נמהלים במים. בנוסף, הבישול בלחץ מהיר ומונע את התחמצנות המזון, כשהירקות מאבדים גם פחות מצבעם הטבעי.

 

אפשרויות בישול בסיר לחץ

השיטה יעילה בעיקר לתבשילים שזמן הבישול שלהם ארוך ולא מתאימה לבישול קצרצר או לטיגון. אפשר להכין כל כל תבשיל שדורש נוזלים, ירקות, ופירות, בשר, ודגים, קטניות, קינוחים ואפילו להכין חמין בזמן קצר. ניתן לאדות (בעזרת סלסלת אידוי), להכין אורז (מבשלים עד שנוצר לחץ בסיר. מכבים את האש וממתינים עשר דקות לפני שפותחים את המכסה), מרק ועוד.

איך בוחרים?

רצוי לקנות סיר מנירוסטה איכותית, רצוי 18/10 (18% כרום ו-10% ניקל) - הכרום מגן בפני חלודה וכתמים, הניקל מהווה שכבה מגנה ויוצר ברק)עם שלוש שכבות בבסיס, כשהשכבה האמצעית מאלומיניום לפיזור החום.

 

חשוב שלסיר יהיה ווסת לחץ שמסמן כשהסיר הגיע ללחץ, לדוגמה: כשהלחץ בסיר עולה, הוסת (בדרך כלל עם קצה אדום) קופץ מהמכסה. מכסה סיר עם מנגנון שיחרור לחץ מהיר נח יותר, אך לא חובה. הוא קיים בסירים מודרניים ומאפשר פתיחה מהירה בתום הבישול.

 

כמו כן - חשוב לסיר יהיה תו תקן של מכון התקנים הישראלי ורצוי שמקורו יהיה מחברה ידועה או יבואן בעל שם, שיוכל לספק חלקי חילוף, כגון גומייה, ווסת או שסתומים מקוריים במידת הצורך. לפני השימוש יש לקורא בעיון את הוראות היצרן ולהישמע להן. חד משמעית אין להסתמך רק על ההמלצות בכתבה. ההוראות לעלולות להשתנות מדגם לדגם. כמו כן, משתמשים בסיר רק אחרי שמוודאים שהוסת ושסתומי הביטחון אינם סתומים וטבעת הגומי אלסטית, אינה קרועה או סדוקה. לא ממלאים את הסיר יותר מהסימון מקסימום (MAX) שמסומן בדופן הפנימית בסיר.

 

בישול

חשוב לזכור שבסיר לחץ חייבים לבשל עם נוזלים. ממלאים את הסיר בלא יותר מ-2/3 גובה מרכבים, ואם מדובר במרכיבים שמתנפחים בזמן הבישול כמו למשל קטניות - 1/3 מקסימום. נוזלים - לא יותר חצי מגובה הסיר.

 

מתחילים את ההכנה ללא מכסה ונועלים אחרי שמביאים לרתיחה להמשך הבישול. כשיש צורך לפתוח את המכסה בזמן הבישול, לבדיקת מוכנות התבשיל או הוספת חומרים, חייבים קודם לכן לשחרר את הלחץ. להמשך הבישול שוב, נועלים את המכסה, מביאים את הסיר ללחץ, מנמיכים את האש וממשיכים בבישול

 

על סיר לחץ משגיחים תוך כדי בישול. מתחילים את הבישול בעוצמת חום גבוהה, כשנוצר לחץ בסיר העודף יתפרץ דרך הוסת, זה הזמן להקטין את עוצמת החום. אם לא נוצר לחץ סימן שעוצמת החום נמוכה מדי, או שאין מספיק נוזלים בסיר או שהשסתום סתום. מפסיקים את הבישול ובודקים.על מנת לבדוק את התבשיל בזמן הבישול, מכבים את האש, משחררים את הלחץ ופותחים את המכסה. בודקים, נועלים ושוב, מביאים את הסיר ללחץ וממשיכים בבישול.

 

לעולם לא מנסים לפתוח את הסיר לפני שמשחררים את הלחץ (הסבר בפרק אחרי הבישול). במילים אחרות: לפני פתיחת המכסה חייבים לשחרר את הלחץ גם אם בסיר לכאורה לא נוצר לחץ. להלן האפשרויות: מניחים את הסיר תחת ברז מים קרים הווסת ישתחרר. מכבים את האש וממתינים עד שהלחץ ירד כ-רבע שעה. מעבירים את הכוון לשחרור אדים – אופציה בחלק מסירי הלחץ וממתינים.

 

ניקוי הסיר

שוטפים את הסיר ידנית או במדיח הכלים, לפי הוראות היצרן. בודקים שהווסת, שסתום הביטחון והחריר על המכסה לא נסתמו מהתבשיל. שוטפים את טבעת הגומי ומיבשים.

 

סירי לחץ - 8 מומלצים

שמיניית סירי הלחץ שבדקתי, מסוגים וגדלים שונים ונמצאו תקינים וטובים:


1. Barazzoni בראזוני איטליה דגם Amelia

3.5 ליטר, 3 שכבות בבסיס, ידיות קצרות. סיר איכותי, קטן וקומפקטי, אפשר לבשל בו וכמויות קטנות במעט נוזלים, שנתיים אחריות. החסרון: שולי הסיר מעוקלים כלפי פנים ומעט חדים למגע.


יבואן: עולם הבית. להשיג
באתר היבואן ובחנויות מובחרות. מחיר:499 שקלים

 

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

2. The Blue Chef סין דגם: פריזמה ASC22

7 ליטר, ידית אחת ארוכה ואחת קצרה. יש בורר דרגות לחץ וטבעת ביטחון מסיליקון. החסרון - הידית ארוכה ואינה נוחה לאחסון.


יבואן: ערוץ הקניות. להשיג בערוץ הקניות. מחיר: 299 שקלים +29 שקלים משלוח

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

3. טפאל - דגם +Clipso

8 ליטר ידיות קצרות מתקפלות בעיצוב וטכנולוגית הייטק, 5 מנגנוני בטחון, שולי הסיר חלקות כך שניתן להשתמש בו כסיר רגיל. הידיות מתקפלות בקליק לאכסון נח, דרגות לחץ משתנות, 3 שכבות בבסיס, המכסה ננעל ב- 360 מעלות, מנגנון לשחרור לחץ איטי אחרי הבישול, סלסלת אידוי מצורפת , 10 שנות אחריות. סיר מעולה ומומלץ ביותר. החסרון היחיד הוא המחיר הגבוה. כמו כן, חבל שחוברת המתכונים המצורפת והמרהיבה לא בעברית.


יבואן: מסלמני גרופ, להשיג במשביר לצרכן ובחנויות אביזרי מטבח מובחרות. מחיר: 1,290 שקלים

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

4. ארקוסטיל - דגם Brilliance

10 ליטר, ידיות קצרות קרות.  4 מנגנוני בטחון, 3 דרגות וויסות עוצמת הלחץ, מצב שחרור לחץ אחרי הבישול, המכסה ננעל ב- 360 מעלות, מיוצר בטכנולוגית Impact bonding לפיזור והולכת החום, 3 שכבות בבסיס, משמש כסיר רגיל, גם בתנור עם מכסה הזכוכית המצורף, 3 שנות אחריות. סיר מצוין – מומלץ. החסרון: יקר יחסית.


יבואן: מילניום מרקטינג. להשיג ברשת חנויות ארקוסטיל קיטצ'ן. מחיר: 999 שקלים

 

 (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

5. ארקוסטיל - דגם Genius

7 ליטר , ידיות קצרות קרות. סיר מצוין עיצוב וטכנולוגית הייטק, 3מנגנוני בטחון, 3 דרגות וויסות עוצמת הלחץ, מצב שחרור לחץ אחרי הבישול, 3 שכבות בבסיס,משמש כסיר רגיל גם בתנור עם מכסה הזכוכית המצורף, 3 שנות אחריות.

 

יבואן: מילניום מרקטינג, להשיג ברשת חנויות ארקוסטיל קיטצ'ן. מחיר: 649 שקלים

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

6. Selmor - Presto chef IEND-007

5 ליטר, סיר חשמלי נשלף, ידיות קצרות, ציפוי פנימי נון סטיק. יתרונות - עובד על טיימר, ושומר על חום בתום הבישול, סיר חשמלי חוסך מקום לבישול על הכיריים. החסרון: סימון על מכוון ההפעלה/טיימר לא ברור.


יבואן: סלמור, להשיג באתר Buy 2. מחיר: 499 שקלים

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 

7. Max Evinox אווינוקס סין, דגם דולפין

7 ליטר, ידית אחת ארוכה ואחת קצרה. יתרונות: משמש כסיר רגיל עם מכסה הזכוכית המצורף, מצורפת גם סלסלת אידוי, 3 דרגות לחץ משתנות, 5 שנות אחריות. חסרון: ידית ארוכה אינה נוחה לאחסון, סגירת המכסה לא ידידותית.


יבואן: GigmaS ארגמן. להשיג ברשת חנויות "הום סנטר" ו-"4 שף". מחיר: 600 שקלים

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

8. סולתם רדד טורקיה, דגם אקסלנט

9 ליטר, לכל סוגי הכריים, ידיות קצרות. סיר טוב מאד בעיצוב וטכנולוגית הייטק (מיוצר בטכנולוגית Impact bonding לפיזור והולכת החום), דרגות לחץ משתנות, 3 שכבות בבסיס, ידיות בקליט קרות, 3שנות אחריות. חסרון: לחצן סגירה/פתיחת המכסה מעט קשה.

יבואן: סולתם רדד. להשיג ברשת חנויות "סולתם רדד" ובחנויות אביזרי מטבח מובחרות. מחיר: 900 שקלים

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.

 

לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל: mirizelldonati@gmail.com

 

לכל הכתבות של מירי צל דונטי

















 


 

 

 

  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
סיר לחץ
צילום: דודו אזולאי
מומלצים