שתף קטע נבחר

שבוע ללחימה: בעולם מפשילים שרוולים

שבעה ימים לפרוץ הלחימה בלבנון והעולם - שעד כה הסתפק בשיגור הצהרות תמיכה בישראל או מטחי ביקורת על "תוקפנות מוגזמת" הפסיק לעמוד מנגד. האו"ם ומדינות אירופה פועלות לקידום הפסקת אש בחסות כוח רב-לאומי שיתפרש בדרום לבנון. ישראל מתנגדת ובוש שולח את קונדי

בחלוף שבוע ללחימה בלבנון המגעים הדיפלומטיים, שעד כה הסתכמו רק בהצהרות, מתחילים לתפוס תאוצה. משלחת של מזכ"ל האו"ם, שנועדה בביירות עם ראש ממשלת לבנון, נפגשה היום (ג') עם שרת החוץ ציפי לבני, ראש ממשלת צרפת דומיניק דה-וילפן ובכיר האיחוד האירופי ביקרו בביירות ומזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס מתכוננת להגיע לאזור בקרוב.

 

ישראל איתנה בעמדתה להביא לשיחרור החטופים לאלתר - ללא משא ומתן עם חיזבאללה, להרחיק את ארגון הטרור מגבול ישראל וליישם את החלטה 1559 של מועצת הביטחון של האו"ם, שכוללת פרישה של צבא לבנון בדרום המדינה ופירוק כל המיליציות החמושות בלבנון, לרבות חיזבאללה.

 

ישראל עם זאת אינה תומכת ביוזמת האו"ם להפסקת אש מחשש שהדבר יאפשר לחיזבאללה לשמור על יכולות צבאיות בהן יוכל להשתמש בעתיד. ישראל גם מעדיפה שצבא לבנון - ולא כוח רב-לאומי - יתפרש בדרום המדינה במקום חיזבאללה. עם זאת, פרשנים העריכו שהקושי של ממשלת לבנון לפרוש את צבאו בשטח, לצד הלחץ מצד הזירה הבינלאומית לשגר לאזור כוח רב-לאומי, יגרמו לירושלים להתפשר ולהסכים לפיתרון ביניים, במסגרתו יתפרש באזור כוח רב-לאומי זמני, שתפקידו יהיה לפקח ולאבטח את פרישת צבא לבנון בשטח.

 

בוש מתנגד להפסקת אש; שולח את קונדי

 

עמדת ארצות הברית נחשפה בין היתר בשיחה אישית שקיים הנשיא בוש עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, שנקלטה במיקרופון פתוח בפסגת ה-G8 ברוסיה. בוש אמר לבלייר ש"קונדי תגיע לשם בקרוב", וזמן קצר לאחר מכן הודיע דובר מחלקת המדינה כי מזכירת המדינה אכן תגיע לאזור בעתיד הקרוב.

 

עם זאת, פרשנים העריכו שרייס לא תמהר להגיע לאזור לפני עבודת הכנה עמוקה, שתבטיח שביקורה יקצור הצלחה. היא גם לא תגיע לפני שמשלחת האו"ם תסיים את ביקורה באזור ותחזור למטה בניו יורק, שם תדווח בוודאי לגורמי הממשל על מאמצי התיווך שלה בין ביירות וירושלים.

 


שיחה פרטית (כמעט). בוש ובלייר (צילום: איי.פי)

 

מהשיחה עולה שבוש כועס מאוד על יוזמת מזכ"ל האו"ם לשגר כוח רב לאומי לדרום לבנון כדי להביא להפסקת אש. "הגישה שלו היא באופן בסיסי הפסקת אש, ואז כל השאר יקרה", אמר. בוש, כמו ישראל, אינו מעוניין בהפסקת אש שלא תפתור את בעיית חיזבאללה ותאפשר לארגון לשמור על יכולות צבאיות ולהפר את ההסכם בעתיד. בוש גם מתוסכל מדרך הפעולה של אנאן ושליחיו לאזור והיה מעדיף שאנאן ילחץ על נשיא סוריה אסד, שיפעיל את השפעתו על חיזבאללה לנצור את נשקו.

 

אירופה רוצה כוח רב-לאומי

 

מנהיגי מדינות אירופה מאוחדים פחות או יותר בעמדתם: הם תומכים ביוזמת אנאן (ובלייר) להפסקת אש ופרישת כוח רב-לאומי בלבנון. "זה לא יעצור עד שנוכל ליצור מצב שיש הפסקה והדרך היחידה שזה יקרה היא פרישה של כוחות בינלאומיים שיכולים לעצור את ההפצצות", אמר ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר.

 

ראש ממשלת איטליה רומנו פרודי אמר כי ארצו מוכנה להעניק "תרומה משמעותית" לכל כוח משימה בלבנון. לדבריו, כוח משימה בדרום לבנון יכלול, על פי ההערכות כ-8,000 חיילים, שיצטרפו לכ-2,000 חיילי או"ם המוצבים כיום בלבנון.

  

גם נשיא צרפת ז'אק שיראק צידד ביוזמה וקרא ללבנון למלא אחר החלטה 1559. שיראק אמר שפירוק חיזבאללה ידרוש הפעלת "אמצעי שיכנוע" ואפילו כוח אם יידרש. "לא יכולה להיות מדינה ריבונית ועצמאית שמיליציה חמושה שולטת בחלקה משטחה". שיראק שיגר לביירות את ראש ממשלתו, דומיניק דה-וילפן, בצעד שלדעת פרשנים רמז על המרכיב הבולט העתידי של הכוח הרב-לאומי שיתפרש בדרום לבנון. בתום ביקורו אמר דה-וילפן כי "סיום שפיכות הדמים בלבנון חייבת לכלול את שחרורם של שני חיילי צה"ל החטופים, והפסקת ההתקפות של ישראל ושל חיזבאללה".


ר"מ צרפת דה-וילפן ועמיתו הלבנוני סניורה בביירות (צילום: רויטרס)

 

קנצלרית גרמניה מרקל צידדה אף היא ביוזמה ואמרה שכוח שכזה יהיה "נבון", למרות שמוקדם מדי לדבריה לדון באפשרות של שיתוף חיילים גרמנים ביוזמה. גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי אם יחליט האו"ם לשגר כוח רב-לאומי לאזור רוסיה תשקול להשתתף בו והודעה דומה שיגר משרד החוץ הטורקי. בלייר לעומתם אמר שצבאו "מתוח" עד הקצה באפגניסטן ועיראק.

 

גם חויאר סולאנה ביקר בביירות אך חזר לבריסל פסימי באשר לסיכויים להפסקת אש. לאחר פגישה עם ראש הממשלה הלבנוני סניורה אמר הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הדבר הטוב ביותר שניתן לצפות לו כעת הוא "הפחתה של האלימות", ושהפסקת אש עדיין אינה בהישג יד.

 

פרשנים ציינו שמדינות אירופה רוצות בין היתר להפגין מעורבות במשבר, שבמשך שישה ימים התנהל כאשר ההתערבות הבינלאומית הסתכמה בהצהרות תמיכה או מטחי ביקורת. ממשלות אירופה רוצות לראות הפסקה של האלימות, גם משום החשש לגורלם של האזרחים האירופים הרבים שתקועים תחת ההפצצות הישראליות בלבנון.

 

הממשלות עושות מאמצים גדולים לפנות את האזרחים. בריטניה שיגרה ספינות צי, ומדינות אחרות שכרו מעבורות ומטוסים, והעבירו את אזרחיהן למקום מבטחים דרך קפריסין או דמשק.

 

רוב העולם הערבי נגד חיזבאללה

 

בינתיים, בעולם הערבי העמדות כלפי חיזבאללה מקצינות. בכינוס הליגה הערבית השבוע בביירות התברר שסעודיה, שיצאה מהארון ומתחה ביקורת פומבית על ה"הרפתקנות" של חיזבאללה - לא לבד. מצרים, ירדן ומדינות המפרץ תוקפות גם הן את חיזבאללה. ירדן – בגלל החשש מהזרם הפונדמטליסטי כפי שזה התבטא בין היתר בחשיפת חוליית החמאס שתיכננה בה פיגוע לאחרונה, ומצרים – כי כל מה שמייצג חיזבאללה הפוך לכל מה שמייצג מובארק, שנלחם לא אחת עם הזרמים הפונדמנטליסטים מבית.

 

מי שמוביל את הציר התומך בחיזבאללה היא סוריה ואיתה תימן וסודן. סוריה תוקפת כל העת את פעולותיה של ישראל אולם לפי שעה נזהרת שלא להתקרב יותר מידי לאש הלבנונית והסתבך עם צה"ל.

 

למרות זאת, ההערכה בישראל היא כי סוריה, יחד עם איראן, ממחישה לתמוך צבאית גם בחיזבאללה בעצם הימים האלה.

ואולם על פי דיווחים שונים, גם לתמיכה זו יש סייגים. העיתון "א-שרק אל אווסט" דיווח כי שר החוץ האיראני, מנושהר מותאקי, נשלח לדמשק על-מנת לדחוק בחיזבאללה להגביל במעט את התקפת הרקטות על ישראל, ואף לשחרר את שני חיילי צה"ל שנחטפו, כדי למנוע את הרחבת מעגל הלחימה.

 

לפי הדיווח, ההנהגה האיראנית הוזהרה על ידי מדינה אירופית שצה"ל מוכן להיכנס לעימות קשה גם עם סוריה, עימה יש לאיראן ברית הגנה. גם ההכרה שישראל נחושה להרוס את חיזבאללה עד היסוד גרמו למותאקי למהר ולהגיע לדמשק.

 

סוריה גם מעודדת הפגנות נגד ישראל וגם שלחה את הדוברת המובהקת שלה, השרה לענייניה מהגרים בות'ינה שעבאן, שבמהלך ראיון שהעניקה לרשת "אל-ג'אזירה" מתחה ביקורת מרומזת על כך שסעודיה, מצרים, ירדן ומדינות אחרות מתנגדות לחיזבאללה.

 

אולם למרות זאת, וחרף הפגנות שונות וספורות יחסית בעולם הערבי, לא נרשמה עד כה מחאה המונית גדולה. תסכול מכך ניתן היה לחוש בנאומו האחרון של נסראללה שפנה להמונים במדינות ערב מתוך מכנה משותף נמוך משהו - מאבק איסלאמי כולל בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לא להפסקת אש בתנאים הנוכחיים. השרה לבני
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
משני צידי המתרס. אנאן ובוש
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
תגיע לעשות סדר. קונדוליזה רייס
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
ישקול שיגור חיילים לכוח רב לאומי. פוטין
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הלחץ על אירופה גובר. הפצצות בביירות
צילום: רויטרס
מומלצים