שתף קטע נבחר

התלוש של נתניהו: כך "הפסיד" ראש הממשלה מיליון שקל

בחינת תלוש השכר של נתניהו מעלה תובנות מעניינות בתחום הפנסיה והמס: "פספוס" הזדמנות לקבל מאות אלפי שקלים לפנסיה, אי ניצול מלא של הטבות המס ואפשרות להפחית את התשלום על השימוש ברכב. וגם – היכן נתניהו מפקיד את הפנסיה שלו וכמה הוא יקבל כשיפרוש? בדיקת ynet

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם אמש את תלוש השכר שלו , לפיו הכנסתו עומדת על 48,815 שקל והנטו מסתכם ב- 17,645 שקל. מצילום תלוש משכורת פברואר 2016 שפורסם בחשבון הטוויטר של נתניהו, מתברר כי הוא משלם למס הכנסה 21,572 שקל, 2,652 שקל לביטוח לאומי ו-2,054 שקל לביטוח בריאות.

 

  • ההפרשה לפנסיה תגדל: בכמה כסף מדובר ומי יפסיד מהמהלך?

 

ואולם, בחינת התלוש של נתניהו מעלה כמה נקודות מעניינות בהיבט הפנסיוני והמיסוי ובין הייתר חושפת כיצד ראש הממשלה עצמו ניזוק מאחד המהלכים הדרמטיים של העשורים האחרונים בתחום הפנסיה - מהלך שהוא עצמו הוביל.

 

בעזרת אילנית פלג, מנהלת המטה המקצועי ב'משגב סוכנות לביטוח הסדרים פנסיוניים וחיסכון', צללנו לתוך התלוש של נתניהו והנה התובנות.

 

פנסיה תקציבית מוגבלת

נתניהו כיהן כראש ממשלה משנת 1996 עד 1999 – בזמן זה הוא צבר זכויות לפנסיה תקציבית כמו עובדי מדינה רבים (פנסיה המשולמת לעובד מתקציב המדינה והוא אינו נדרש לחסוך לשם כך).

 

נטל הפנסיה התקציבית הוא אחת הבעיות המרכזיות של כלכלת ישראל. למדינת ישראל יש התחייבויות של מאות מיליארדי שקלים כדי לממן את הפנסיה הזו, שמשולמת למעשה מכספי המסים של הציבור.

 

דווקא בתקופת כהונתו של נתניהו כראש הממשלה, הוא הוביל את הפסקת הפנסיה התקציבית וכך בשנת 2001 נפסקה הקליטה למסלול הפנסיה התקציבית בשירות המדינה, ומאז מחויבים עובדי המדינה (החדשים) להפריש מדי חודש לחיסכון כדי שתהיה להם פנסיה (פנסיה צוברת).

 

אלא שבדיוק בתקופת הביניים הזו נתניהו פרש מהחיים הפוליטיים (וחזר לכנסת בשנת 2002). כאשר חזר, כבר לא יכול היה להמשיך לצבור זכויות בפנסיה תקציבית ועבר לפנסיה על בסיס צבירה היורדת ממשכורתו מדי חודש (ביטוח מנהלים).

 (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
(צילום: אמיל סלמן)
 

ככל הנראה, בגין תקופת כהונתו כראש ממשלה בשנים 96-99 , צבר זכויות בפנסיה תקציבית ועומדת לרשותו פנסיה של כ-3,800 שקל. בנוסף, על בסיס שכרו כיום, בהפקדה לביטוח מנהלים, הוא צפוי לצבור פנסיה של כ-15 אלף שקל.

 

ואולם, אם היה ממשיך ברצף בפנסיה תקציבית (ולא היה פורש מהכנסת) שבה יכול להגיע עד ל-70% מהשכר, הרי שעל פי השכר היום הוא היה זכאי לפנסיה של כ- 34 אלף שקל (לעומת כ-19,000 שקל), כמעט ללא צורך להפקיד עבור זה כספים לחיסכון.

 

בעבודה או בפרישה – השכר זהה

מעניין לציין בהקשר זה נקודה נוספת. למרות ה"פספוס" של נתניהו שלא מקנה לו פנסיה תקציבית מוגדלת, היחס בין השכר שלו לקראת גיל הפרישה, לבין קצבת הפנסיה שיקבל לאחר שיפרוש, הוא כפול (כמו בכירים אחרים במערכת הציבורית) ממה שצפויים לקבל מרבית אזרחי ישראל.

 

נסביר: בעוד חוסך ממוצע לפנסיה צפוי לקבל קצבת פנסיה של בערך 50% מהשכר האחרון שקיבל טרם הפרישה (זאת עקב התארכות תוחלת החיים, עבודה לא רציפה, משיכת כספי פיצויים ריבית נמוכה ושינוי במנגנון הקצבה), בכירים במגזר הציבורי יקבלו קצבה של כמעט 100% ממה שהורגלו ואף יותר.

 

אם נחשב את תחזית הקצבה של ראש הממשלה, הרי שהוא צפוי לקבל כ-15 אלף שקל מביטוח המנהלים + כ- 3,800 שקל פנסיה תקציבית, כלומר סה"כ תהיה לו פנסיה של 18,800. לאחר מס יישאר לו נטו של כ- 17,000 שקל, בעוד היום הוא מקבל משכורת נטו של 17,650 שקל.

 


 

אפשר לנצל עוד את הטבות המס

עוד עולה מהתלוש כי נתניהו לא מנצל את מלוא הטבות המס המגיעות לו. ההפקדות של נתניהו לתוכנית פנסיונית (ביטוח מנהלים במקרה זה) הינן 5% , אולם הוא יכול להגדיל את זה ל7% ולנצל עוד הטבת מס.

 

את התוספת הזו של 2% שהם כ-950 שקל, נתניהו מקבל למעשה עכשיו בברוטו, אך בנטו מנוכה לו על זה מס של כ-50%. אם במקום זאת יבחר להוסיף את הסכום הזה לחיסכון הפנסיוני, הוא יקבל אותו נקי ממס בעת הפרישה. אמנם יש כאלו שמעדיפים לקבל את הכסף במשכורת ולא להגדיל חיסכון כי הם צריכים את הכסף לצריכה השוטפת, אך נראה כי מצבו הכלכלי של ראש הממשלה מאפשר לו לוותר 2% מהשכר בתמורה לחיסכון פטור ממס.

 

לדברי עו"ד זיו שרון, מומחה בתחום המס, נתניהו גם יכול היה להרוויח עוד אלפי שקלים בנטו, בגין תיקון סעיף שווי השימוש ברכב. לפי התלוש, ראש הממשלה משלם 12,440 שקל בחודש בגין שווי שימוש. הסיבה לסכום הגבוה נעוצה בעובדה שראש הממשלה נוסע ברכב יקר ומשוריין שנבחר על ידי השב"כ, ולא על ידי נתניהו עצמו.

 

לדברי שרון, אין הצדקה לזקוף לראש הממשלה את שווי השימוש ברכב השרד שלו, מאחר שמדובר ברכב המשמש לצורכי עבודה ואף עוצב ונרכש לפי דרישת שירותי הביטחון. "כל התכלית של תקנות שווי השימוש הינו לכמת את ההנאה הפרטית, אך במקרה זה, 'הנאה פרטית' אינה מתקיימת כלל. כפי שהרמטכ"ל אינו משלם על השימוש ברכב השרד שלו – כך גם נתניהו יכול להגדיל את הנטו באמצעות שימוש בתקנות הפוטרות מתשלום שווי שימוש ברכב במקרים מיוחדים", אומר שרון.

 

לא זכאי לאובדן כושר עבודה

האם ביטוח המנהלים אליו חוסך נתניהו מדי חודש הוא המוצר הפנסיוני האופטימאלי מבחינתו? אמנם אירוני שדווקא נתניהו שהוביל את מהפכת קרנות הפנסיה בשנת 2003 כדי לטפל בגירעונות העצומים שלהן, ולמעשה בעקבות זאת רוב הציבור חוסך כיום בקרנות הפנסיה, דווקא הוא עצמו לא מפקיד את כספיו בקרן פנסיה אלא בביטוח מנהלים.

 

אך אין ספק שמבחינה פנסיונית הבחירה שלו נכונה, וזאת למרות שנתניהו כמו כל מבוטחי ביטוח מנהלים, משלמים דמי ניהול גבוהים יחסית בפוליסות: 0.6% מצבירה + 15% מהרווחים.

 

הסיבה היא (מבלי להיכנס להסברים מייגעים) שהפוליסה שלו, (משנת 2002), סביר להניח, כוללת הבטחת קצבה לפנסיה ברמה טובה הרבה יותר ממה שהוא היה צפוי לקבל אילו היה חוסך בקרן פנסיה, אשר אינה מבטיחה מקדם קצבה עד לזמן הפרישה בפועל (מה שלא ניתן לומר לגבי אלו שהצטרפו לביטוחי מנהלים בשנים האחרונות).

 

ומה עם אובדן כושר עבודה? לראש הממשלה אין כיסוי למקרה אובדן כושר עבודה - ככל הנראה הסתיים לו כיסוי זה בגיל 65. כדאי לדעת בהקשר זה שכיום לרוב אזרחי ישראל הכיסוי מסתיים בגיל 67 גם אם הם ממשיכים לעבוד. הם ממשיכים לצבור כסף בחיסכון, אך אין להם ביטוח במקרה של פגיעה שתוציא אותם ממעגל העבודה. עם זאת, יש להניח כי נתניהו זכאי לביטוחים אחרים כגון ביטוח תאונות אישיות וכדו'.

 

ועם כל הנאמר, העובדה שנתניהו לא ניצל ומנצל את מלוא זכויותיו, היא דווקא מציאות חיובית שמשאירה עוד קצת כסף בקופת המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם
צילום: מרק ישראל סלם
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אילנית פלג
מומלצים