שתף קטע נבחר

מנהיג ימין בגרמניה קובע: "הרב-תרבותיות מתה"

נמשכת סערת שילוב המהגרים במדינה. מנהיג מפלגה השותפה בממשלה אמר כי גרמניה שואבת את ערכיה רק "מהמסורת היהודית-נוצרית" - ולא מהאיסלאם. מרקל לא גינתה אותו

"הרב-תרבותיות מתה". במלים דרמטיות אלה סיכם אתמול (ו') מנהיג מפלגת האיחוד הנוצרי-סוציאלי (CSU), השותפה בממשלת גרמניה, את עמדת המפלגה בנוגע לאינטגרציה של המיעוט המוסלמי במדינה. הורסט זיהופר, שעורר סערה בשבוע שעבר כשהצהיר בראיון עיתונאי כי יש לעצור את ההגירה מטורקיה וממדינות ערביות, שאותן הגדיר כ"תרבויות זרות" לגרמניה, הוכיח בנאום שנשא בכינוס פוליטי כי אינו מתכוון להתנצל על דבריו. להפך.

 

אחרי שהכריז על מותה של הרב-תרבותיות - מודל אינטגרציה המאפשר לקהילות המהגרים לשמור על מנהגיהם וערכיהם - הוסיף זיהופר כי גרמניה שואבת את ערכיה אך ורק מ"המסורת היהודית-נוצרית ומערכי ההומניזם". זאת, בניגוד לדבריו של הנשיא כריסטיאן וולף בתחילת החודש, שאמר כי האיסלאם הוא חלק מאופיה של גרמניה המודרנית.

 

למרות שדבריו של זיהופר בשבוע שעבר זכו לגינוי, בין השאר מצד גורמים במפלגתו, בלטה במיוחד שתיקתה של הקנצלרית אנגלה מרקל, העומדת בראש המפלגה השותפה ל-CSU, האיחוד הנוצרי-דמוקרטי (CDU). מרקל נמנעה מלגנות את דבריו של זיהופר, ונפגשה עמו כמתוכנן במהלך השבוע. הקאנצלרית עצמה, בנאום שנשאה אתמול, קראה למהגרים להשתלב בחברה הגרמנית, ואמרה כי ידיעת השפה צריכה להיות חובה למהגרים החיים בגרמניה.

 

שני הנאומים היוו את רגעי השיא, נכון לעכשיו, בדיון הציבורי הסוער שהחל לפני כחודשיים, כשהבנקאי-לשעבר תילו סראצין פירסם ספר בגנות ההגירה האיסלאמית לגרמניה. נראה כי מאז שסראצין הצביע על הפיל במרכז החדר, עסוקים כולם בשיחה בלתי-פוסקת על ממדיו.

 

בשבועות האחרונים דיווחו כלי התקשורת בהרחבה, בין השאר, כי תלמידים גרמניים בשכונות שבהן חיים מהגרים רבים זוכים להצקות על בסיס קבוע מבני מהגרים, ולקריאות גנאי בנוסח "אוכלי חזירים". צהובון פופולארי דיווח כי חברת נדל"ן מאחת ממדינות המפרץ מתנה שכירת דירות במרכז ברלין בהתחייבות ל"ערכים איסלאמיים", כמו איסור על שתיית אלכוהול, עיסוק בהימורים וכדומה.

 

סקר מקיף שפורסם השבוע העלה כי יותר משליש מהגרמנים תומכים כעת בהשבת מהגרים, שחלקם חיים בגרמניה יותר מ-40 שנה, לארצות מוצאם. 55% מהגרמנים סבורים כי המוסלמים "אינם אנשים נעימים" (בהשוואה ל-44% לפני שבע שנים), ו-58% מהם תומכים בהגבלת האיסלאם במדינה. אחד מכל עשרה גרמנים, העלה הסקר, משתוקק ל"פיהרר", מונח השמור בגרמניה לרייך השלישי, ומסמל "מנהיג חזק".

 

פרשנים העלו את האפשרות כי לנוכח רגשות הציבור מחד, ושיעורי התמיכה הנמוכים להם זוכה הקואליציה מנגד, הימין בוחר כעת להתחבר לזרם הפופליסטי שמסמל סראצין, בניסיון לגייס מצביעים. בעוד בגרמניה, נכון לעכשיו, אין מפלגת ימין קיצוני פופוליסטית, כמו מפלגתו של חירט וילדרס בהולנד, נראה כי גוש הימין (שמקימיו בחרו בכוונה לאגד בו את כל קבוצות הימין, כדי למנוע צמיחת ימין קיצוני אנטי-פוליטי) שובר ימינה, לפחות ביחס להגירה. התחושה הרווחת, אמר מומחה לנושא האינטגרציה מהאוניברסיטה החופשית של ברלין בראיון ל"ניו יורק טיימס", היא כי הסכר נפרץ. "כאילו החליטו שפתאום מותר לדבר נגד מהגרים בגרמניה", אמר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האינטגרציה מתה?
צילום: איי אף פי
מרקל. לא גינתה
צילום: AFP
מומלצים