שתף קטע נבחר

פורמולה 1: הנוסחא למרק המושלם

נירה רוסו חושפת סודות שיעזרו לכם לקצור מחמאות ולהצליח בכל מרק שתבשלו. אם זה לא מספיק, יש לה גם טריק מיוחד להכנת קיש בצ'יק

כל מרק נשמע בינואר כרעיון מתבקש, ואם אתם אוהבים דלעת, תשמחו לדעת שהיא הולכת נהדר במרק דווקא עם תפוחים, וששניהם אוהבים קינמון וג'ינג'ר שנחשבים לתבלינים מחממים.

 

 

לפני שנצלול לתוך המרק הכתום, קבלו מדריך קצר שיעזור לכם להכין כל מרק שרק תרצו, כיוון שיש כאן נוסחה של הכמויות היחסיות בין הנוזלים והמוצקים שצריכים להיות בסיר שלכם. זוכרים את פרקי היחס הישר והיחס ההפוך בחשבון? זה הרגע להשתמש בהם. הספר הנפלא של מייקל רולמן, "על יחסים, חומרים ואהבה" מוקדש כולו לנוסחאות פשוטות שמאפשרות להכין כל דבר. רק משקל צריך. אין ברירה.

 

הנה נוסחת המרק הפשוטה: 1.5:1 על כל חלק של מזון מוצק, יש להוסיף 1.5 חלקי נוזלים, ולתבל איך שאוהבים. זה הכל. לכן גם המרק מתאים לטכניקת "נראה מה יש במקרר ונתאים לזה כמות מדויקות של נוזלים".

 

ברור שצריך כאן משקל: על כל 100 גרם של ירקות, קטניות או בשר, שוקלים 150 גרם של נוזלים: מים, יין, ציר או בירה. זה הכל. שימו לב: מרקים חלקים או צלולים, כמו בויון או קונסומה, מחייבים יחסי כוחות אחרים.

 

מרק דלעת ותפוחים

את המרק הכתום והמרענן הזה ישמחו ללגום גם הגדולים וגם הקטנים. הסוד: תבליני חורף מחממים.

 

המרכיבים:

100 גרם חמאה מלוחה

700 גרם תפוחים מזן "גולדן דלישס", קלופים, מגולענים וקצוצים במעבד מזון או בסכין

2 בצלים גדולים, קלופים וקצוצים

10-15 עלי תימין

800 גרם דלעת איכותית, בשלה וכתומה

2 גזרים

6 כוסות מים רותחים או מרק צח

 

לתיבול:

1 כפית קינמון

2 כפות ג'ינג'ר מגורר

1 כף מלח (או לפי הטעם)

פלפל שחור לפי הטעם

1/4 כוס סוכר חום (או יותר)

קורט אגוז מוסקט

 

אופציה: מכל שמנת מתוקה 15%

 

אופן ההכנה:

1. בוחרים בסיר מרק איכותי ונוח. ממיסים בו את החמאה, ומוסיפים את פיסות התפוחים והבצל, כפית מן הסוכר ואת עלי התימין.

2. מזהיבים תוך ערבוב כ-15 דקות.

3. בינתיים קולפים ומנקים את הגזר והדלעת מגלעינים. השיטה לקילוף דלעת היא לפרוס אותה ולהסיר קליפה מכל פרוסה. חותכים לקוביות את הדלעת והגזר ומוסיפים לסיר.

4. מכסים במים או במרק. מוסיפים את כל חומרי התיבול ואת הסוכר שנותר מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים חצי שעה נוספת.

5. טועמים, מתקנים תיבול ומניחים להתקרר מעט. מרסקים בבלנדר או בבלנדר-מוט בערך מחצית ממוצקי המרק, כדי שיורגשו בו עדיין פיסות ירק, ומגישים.

 

אופציה עשירה: אפשר להוסיף בשמחה  מכל של שמנת מתוקה, לפני הריסוק בשלב 5.

 

תבלינים מחממים. מרק דלעת ותפוחים (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
תבלינים מחממים. מרק דלעת ותפוחים(צילום: גיל נחושתן)

 

 

מרק עדשים מודולרי

למה הוא מודולרי? כיוון שהוא נועד לארוחה משפחתית מהבילה ביום חורפי קר והוא בהחלט מתפרק לרכיבים, שיכולים להתחלף או לעוף לגמרי מהמתכון. כי מי יודע אם כל בני הבית מחבבים שמיר ואולי מישהו מהמשפחה שקר לו בנפש רוצה בכלל כף גדושה של גבינת שמנת בתוך המרק? כי זה הפטנט העדכני ביותר: גבינה שמנה בתוך מרק.

 

מרק בסיסי בשרי ועשיר, עם לא מעט צלחות לוויין סביבו. העצה: הארוחה כוללת עוד מנות ואתם לא רוצים לשבוע ממרק? הקפיאו מיד מחצית או שני שלישים (חלקו לשלושה חלקים שווים).‬ האופציה: השמיטו את הבשר וקיבלתם מרק טבעוני.

 

המרכיבים:

1/2 2 כוסות עדשים קטנות

3 בצלים גדולים

3 כפות מים

4 כפות שמן זית או תירס

2 כפות סילאן

500 גרם בשר בקר טחון טרי, רזה

1 כוס סלרי קצוץ

1 כוס גזר קצוץ

1/2 כוס פלפל אדום קצוץ

מלח ופלפל בנדיבות

1 כף פפריקה מתוקה או חריפה

קורט אגוז מוסקט מגורר

2 כפות אבקת מרק

קופסה קטנה של רסק עגבניות

מים או בירה עד כדי כיסוי

 

ההכנה:

‭.1‬ שוטפים את העדשים ומשרים שעה.

‭.2‬ קוצצים גס את הבצל ומאדים עם מכסה בשמן, 3 כפות מים וסילאן.

‭.3‬ כשהבצל זהוב ורך מסירים מכסה ומניחים לו להתקרמל תוך ערבוב תכוף, 5 דקות.

‭.4‬ מוסיפים את הבשר, הרסק, הירקות והתבלינים ומאדים תוך ערבוב מתמיד, עד שהבשר מאבד את צבעו הוורוד. 

‭.5‬ מסננים ומוסיפים את העדשים ואת הנוזלים. טועמים ומתקנים תיבול. 

‭.6‬ מביאים לרתיחה ומנמיכים להבה למינימום. מכסים ומבשלים שעה.

 

ניתן להוסיף למרק גם שמיר קצוץ דק, איטריות מבושלות, פלפל צ'ילי ירוק גרוס, או טבסקו ירוק או אדום, מעט שום כתוש, קערת שמנת חמוצה, קערת גבינת שמנת, שקדי מרק, גרמולטה: מזרה איטלקי של קליפת לימון ופטרוזיליה קצוצה בכמויות שוות, עם מעט מלח.

 

מטבעוני ועד בשרי. מרק עדשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטבעוני ועד בשרי. מרק עדשים(צילום: shutterstock)

 

מאפה גבינות, קישואים וזיתים

אין שום דבר שיכול להתחרות במאפה בצקי, חם, ריחני ומלא בכל טוב, שיצא ממש עכשיו מהתנור. אז קבלו מאפה נפלא

ופריך של גבינות, קישואים וזיתים, על בסיס בצק שעשוי מקרקרים. כן, ממש כך. הסוד: לטחון במעבד מזון קרקרים עם שומשום.עוד סוד: במילוי יש מיונז. למה? ככה. כי הוא עובד נפלא. צפירת הרגעה: אפשר לוותר על הקישואים.

 

המרכיבים:

לבצק:

150 גרם קרקרים של שומשום

100 גרם חמאה מרוככת

 

למלית:

250 גרם גבינה לבנה 9%

150 גרם גבינה קשה, מגוררת: מאסדאם,

עמק, קשקבל, ועוד

2 קישואים קטנים מגוררים וסחוטים

3 כפות מיונז

2 ביצים

מלח ופלפל

15 זיתים ירוקים חתוכים לטבעות

15 זיתים שחורים חתוכים לטבעות

 

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־180 מעלות.

2. טוחנים את הקרקרים במעבד מזון ומוסיפים את החמאה. מעבדים קצרות לבצק ומהדקים אותו לתחתית ולדפנות של תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ.

3. מערבבים את הגבינות, הזיתים, הקישואים המגוררים, המלח, הפלפל, המיונז והביצים, ממלאים את הבצק ואופים ב־180 מעלות במשך 45 דקות.

4. מגישים חם ופריך לצד סלט גדול ומתובל.

 

קיש פטנט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קיש פטנט(צילום: shutterstock)

 

לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר. ברביעי משפחתי נחזור מוקדם יותר הביתה ונשב יחד לארוחת ערב משפחתית

 

מחפשים מתכונים נוספים ותוהים איך משכנעים את הילדים לאכול ארוחת ערב? הצטרפו לשולחן משפחתי 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קיש עם פטנט
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
מיקס אנד מאצ'. מרק עדשים מודולרי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים