שתף קטע נבחר

חנק מבלון: מתי הורים חייבים לשים לב?

בפעם השניה בתוך שנה נחנקה למוות ילדה לאחר ששאפה בלון אותו ניסתה לנפח. זהו המקרה השני השנה של חנק מבלון, ואיגוד הילדים כבר הזהיר – אין לנפח בלונים ללא השגחה לפני גיל 8. כעת ירועננו הנהלים

טרגדיה בעקבות משחק תמים. בפעם השניה בתוך שנה נחנקה ילדה מבלון, למרות האזהרות הקוראות להרחיק את הבלונים מילדים עד גיל 8. כעת ירועננו הנהלים בקרב הורים, רופאים ואחיות טיפת חלב.

 

עוד בנושא בטיחות:

מחקר: תינוקות הישנים במיטת הוריהם בסיכון מוגבר לחנק

איך מצילים ילד שנחנק דרך הטלפון? כך זה נשמע

צפו: עזרה ראשונה - חנק מגוף זר בילדים ותינוקות

 

זה קרה ביום שבת סמוך לשעה שבע וחצי בערב: אגם אזולאי ז"ל שיחקה בחדרה באשדוד בבלון אותו כנראה ניסתה לנפח. היא נחנקה. לבית הוזעקו פראמדיקים של מד"א שהבחינו על הרצפה בחתיכות של בלון שהילדה ככל הנראה שאפה לקנה הנשימה וגרמו לחנק.

 

הפראמדיקים החלו לבצע פעולות החייאה, לאחר שהיתה מחוסרת הכרה ללא נשימה או דופק. סמוך לבית החולים הצליח הצוות להחזיר לה דופק אך היא לא שרדה ומותה נקבע במקום.

 

 

 

בתחילת השנה נחנק ילד בן חמש מבליעת בלון בחיפה. מתנדב איחוד הצלה, המתגורר בסמוך, הגיע למקום והחל בפעולות החייאה. לאחר מספר דקות חזר לילד הדופק והוא פונה במצב קשה להמשך טיפול רפואי.

 

איגוד רופאי הילדים התריע

בשנים האחרונות ארעו מספר מקרים של חנק של ילדים ותינוקות מבלונים. בעקבות המקרים הללו, ועוד רבים אחרים, התריע איגוד רופאי הילדים, במסמך הנחיות, בפני ההורים, הגננות והמטפלים מפני משחק של ילדים מתחת לגיל שמונה עם בלונים ללא השגחת מבוגר. הסכנה המרכזית, מציינים הרופאים, נובעת בעיקר מבלונים בלתי מנופחים או קרעי בלון שהתפוצץ, אותם יש להרחיק מהילדים.

 

לדברי פרופ' אמיר קוגלמן, שכתב את ההנחיות, האיגודים האמריקני והאירופי לרפואת ילדים כבר יצאו באזהרות דומות בשנים האחרונות, זאת בעקבות מחקרים שהראו כי בלונים העשויים מלטקס הינם גורם המוות השכיח ביותר בילדים מתחת לגיל שש, המשתנקים מגוף זר שאינו מזון.

 

"בלונים שאינם מנופחים וקרעי בלון שהתפוצצו הם גורם הסכנה העיקרי", הסביר פרופ' קוגלמן, "משום שכאשר הם נשאפים על ידי ילדים הם מקבלים את צורת דרכי הנשימה ואוטמים אותם. אנחנו לא קוראים למנוע משחק של ילדים עם בלונים, מוצר שנועד לשמח אותם, אלא לתשומת לב והשגחה יתרה על ידי ההורים, שמא הילד לועס או משתנק עם בלון, ולאסוף בלונים שאינם מנופחים או קרעי בלון שהתפוצץ באופן מיידי".

 

מהאיגוד לרפואת ילדים נמסר היום בתגובה כי בכוונתם לעדכן את הנהלים בקרב צוותי רפואה והורים: "הזהרנו בעבר מפני משחק ילדים מתחת לגיל שמונה עם בלונים ללא השגחה, ולצערנו הטרגדיה חזרה על

עצמה.

 

"אנו קוראים לכל ההורים להקפיד היטב ולהשגיח על ילדיהם במקרים אלו. אנחנו מתכוונים לרענן שוב את ההנחיות לכל רופאי הילדים ולהפיצן גם בקרב אחיות טיפות חלב. לצערנו גם משחק תמים שכזה עלול לגרום לתוצאות הרות אסון – שניתן להמנע מהן".

 

מה עושים במקרה של חנק בילדים?

הרגיעו את הילד עד כמה שניתן והזעיקו את מד"א בטלפון 101. הקפידו למסור את הפרטים בבירור: שם, טלפון וכתובת מלאה.

 

עודדו את הילד להשתעל. זהו האמצעי היעיל ביותר לפליטתו של גוף זר ברה של חסימה חלקית של דרכי הנשימה.

 

אם הגוף הזר לא נפלט ומצוקת הילד גוברת: עמדו מאחוריו כשרגלכם האחת נמצאת בין רגליו, "חבקו" את בטנו והניחו את אגרופכם מעליה. בצעו לחיצות מהירות פנימה ומעלה מעל הטבור (כפעולה אחת) וחזרו על כך 10-6 פעמים. לאחר כל תנועה בדקו אם הגוף הזר יצא.

 

חזרו על השלבים עד הגעת צוות מד"א למקום או עד שהילד מאבד את הכרתו. אם הילד איבד את הכרתו - התחילו בהחייאה.

 

מה עושים במקרה של חנק בתינוקות?

הזעיקו עזרה ראשונה בטלפון 101. מסרו את שמכם, כתובתכם ומספר הטלפון שלכם.

 

  • הפכו את התינוק על האמה ושמרו עליו מפני נפילה.
  •  בצעו שלוש טפיחות מתונות על שכמות התינוק.
  •  אם הגוף הזר לא סולק, הפכו את התינוק והניחו שני אגודלים על בטנו מעל איזור הטבור. בצעו לחיצות עדינות כלפי מעלה.
  •  חזרו על פעולת הטפיחות שנית עד להוצאת הגוף הזר.
  •  אם הגוף הזר לא חולץ והתינוק אינו נושם ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אגם אזולאי. נכשלו פעולות ההחייאה
מומלצים