שתף קטע נבחר

פסיקה: חוות הדעת של משרד הפנים מפרה את אמנת הפליטים

אלפי בקשות מקלט נדחו בשל חוות דעת שלפיה עריקים מצבא אריתריאה אינם זכאים למעמד פליטים. כעת קבע בית הדין לעררים: "חוות הדעת אינה עולה בקנה אחד עם אמנת הפליטים הבינ"ל". מגישי הערר: "לדון מחדש בבקשות"

בית הדין לעררים בירושלים קבע היום (א') כי חוות הדעת המשפטית של משרד הפנים, שלפיה עריקים מצבא אריתריאה אינם זכאים למקלט "אינה עולה בקנה אחד" עם אמנת הפליטים מ-1951, שעליה חתומה ישראל. על בסיס חוות דעת זו דחתה עד היום יחידת הטיפול של מבקשי מקלט של משרד הפנים אלפי בקשות מקלט של אזרחים אריתריאיים.

 

מדובר בערכאה וייתכן שהנושא יגיע לערכאות גבוהות יותר. הדיין עו"ד אלעד אזר קבע בהחלטתו שמשרד הפנים לא יכול להחליט שאינו מחיל את אמנת הפליטים על סוג מסוים של מבקשי מקלט רק משום שישנם רבים מאוד מהם. עוד קבע בית הדין כי עריקה שנתפסת כמעשה פוליטי על-ידי מדינת המוצא, ואשר העונש עליה חורג מהסביר, יכולה להיחשב כרדיפה באמנת הפליטים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בית הדין דחה את עמדת המדינה שלפיה הפרשנות המשפטית צריכה להתחשב ב"השלכות הרוחב" - שמשמעותן הכרה באלפי מבקשי מקלט כפליטים. הדיין הבהיר כי עמדה זו של המדינה מעקרת מתוכן את אמנת הפליטים, וכי יש להתייחס לכל מקרה לגופו.

 

על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה בישראל, בישראל שוהים כ-45 אלף מבקשי מקלט, רובם נתיני אריתריאה (כ-37 אלף) וסודן - מדינות שישראל נמנעת מלגרש את אזרחיהן משטחה בשל מחויבותה לדין הבינלאומי. עם זאת, ישראל דוחה באופן סדרתי את אלפי בקשות המקלט שנתינים אלו הגישו בשנים האחרונות ולמעשה הכירה רק בבודדים מהמבקשים כפליטים.

 

הערר הוגש לבית הדין על-ידי התוכנית לזכויות פליטים באוניברסיטת תל-אביב והמוקד לפליטים ולמהגרים בשנת 2014, בשמו של מבקש מקלט מאריתריאה שבקשתו התבססה על עריקתו מהצבא ויציאתו שלא כדין מארצו. בקשת המקלט נדחתה בשלב מוקדם על-ידי יו"ר הוועדה המייעצת לשר הפנים לבדיקת בקשות מקלט, מבלי שנבחנה ונידונה בוועדה המייעצת עצמה. בית הדין הורה לוועדה המייעצת לדון מחדש בבקשה מבלי להתייחס לחוות-הדעת שנפסלה.

 

עו"ד ענת בן דור מהתוכנית לזכויות פליטים באוניברסיטת תל אביב מסרה: "אנו מברכים על החלטת בית הדין שמחייבת את משרד הפנים לדון בבקשות פרטניות למקלט בהתאם להוראות אמנת הפליטים, מבלי להסתמך על חוות-הדעת שנועדה להוות כלי לדחייה שיטתית של אלפי בקשות למקלט. אנו קוראים למשרד הפנים לדון מחדש בכל בקשות המקלט שנדחו על סמך חוות הדעת הלקויה של משרד הפנים".

 

עו"ד רעות מיכאלי, מנכ"לית המוקד לפליטים ולמהגרים, מסרה: "מצער שיש צורך בהתערבות שיפוטית כדי שמשרד הפנים יישם את הוראות אמנת הפליטים שאליה ישראל מחויבת, ולא ינסה למצוא דרכים מפותלות לעקוף אותן. בכל מדינות המערב מבקשי מקלט מאריתריאה מתקבלים כפליטים באחוזים גבוהים, ורק לאחרונה דו"ח נוסף של האו"ם חשף את העינויים, תנאי העבדות והפרת זכויות האדם השיטתית שמתרחשת בצבא אריתריאה ובמדינה בכלל. אנו מקווים כי כעת מערכת המקלט תתחיל סופסוף לפעול בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צעדת מחאה של מבקשי מקלט. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים