שתף קטע נבחר

כמעט חורף: 5 מתכונים למרק

התחילו להתאמן על פוו: 5 מתכוני מרק מחממים במיוחד, בתפריט - מרק אפונה, מרק ירקות וגריסים, מרק קובה סלק, מרק חומוס ומרק חרירה. ואולי זה מה שיביא סוף סוף את החורף?

מרק אפונה

המצרכים:

1/2 שורש סלרי

1 בצל, קצוץ

1/2 1 כוס אפונה יבשה

3 גזרים

3 ליטר מים רותחים

1 כוס פטרוזיליה, קצוצה

1 כוס כוסברה, קצוצה

5 שיני שום, כתושות

1 כף כמון

1/2 כפית מלח

3/4 כפית פלפל שחור

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

אופן ההכנה:

  1. מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הגזר והשום, וממשיכים לטגן מעט. מוסיפים את התבלינים היבשים, את האפונה ומעליה יוצקים את המים.
  2. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים כשעה על אש נמוכה, ובוחשים מדי פעם.
  3. מוסיפים את הכוסברה והפטרוזיליה, ומבשלים 10 דקות נוספות על להבה נמוכה.

מרק דנדוש עם גרגירי חומוס ועדשים

המצרכים:

1/2 2 ליטר מים רותחים

1/4 כוס עדשים

1/4 כוס חיטה

1/4 כוס גריסים

1/4 כוס גרגירי חומוס

1/4 כוס סלרי

1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה

5 זרעי אניס

1/2 כפית כורכום

1/4 כפית כמון

1/4כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)
 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל.
  2. מוסיפים את התבלינים היבשים, ומטגנים כ-2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים את הקטניות והמים הרותחים. מערבבים ומביאים לרתיחה.
  4. מבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, ומבשלים כ-10 דקות נוספות.

מרק חרירה

המצרכים:

1/2 1 כוסות עדשים ירוקות, שהושרו לילה שלם

1/4 כוס גרגירי חומוס שהושרו במשך לילה שלם

5 כפות שמן זית

2 בצלים, קצוצים

6 גבעולי סלרי, קצוצים

1 כוס ציר ירקות

4 ליטר מים

200 גר' עגבניות, מגוררות על פומפייה

1 כף מחוקה כורכום

4 גרגירי פלפל אנגלי

2 עלי דפנה

1/4 כפית מחוקה פלפל שחור

1/2 כוס עלי סלרי, קצוצים

1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים

1/2כוס עלי כוסברה, קצוצים

1 כוס אטריות בינוניות שטוחות, לא מבושלות

3 כפות מחוקות קמח, מדוללות ב-1 כוס מים

רבעי לימון כמספר הסועדים

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את החומוס והעדשים שהושרו. מטגנים בסיר את הבצל וגבעולי הסלרי עד להזהבת הבצל.
  2. מוסיפים לסיר את החומוס, העדשים, ציר הירקות והמים ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את העגבניות המרוסקות, הכורכום, הפלפל האנגלי, עלי הדפנה, המלח והפלפל השחור. מבשלים בסיר מכוסה למשך שעה.
  4. מוסיפים את עלי הסלרי, הפטרוזיליה והכוסברה, מכסים שוב את הסיר ומבשלים ל-1/4 שעה נוספת.
  5. מוסיפים את האטריות, בוחשים, מכסים שוב את הסיר ומבשלים 10 דקות נוספות.
  6. מוסיפים, דרך מסננת ותוך כדי בחישה, את הקמח המדולל במים. תהליך זה יוביל לקבלת מרקם של משי (פירוש המילה חרירה הוא משי), נטול גושים.
  7. מוזגים לצלחות, ומגישים עם רבע לימון לכל סועד.

  

מרק ירקות עם גריסים

המצרכים:

1/2 כוס גריסים

3 תפוחי אדמה

3 קישואים

1/2 צרור פטרוזיליה

1/2 צרור כוסברה

1/2 צרור סלרי

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

אופן ההכנה: 

  1. חותכים את הירקות לפי הטעם (קצוץ קטן או חתוך גס).
  2. מכניסים את כל המרכיבים, פרט לכוסברה, הפטרוזיליה והגריסים, יחד לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה.
  3. שוטפים את הגריסים היטב ומכניסים לסיר. מבשלים כשעה על להבה נמוכה.
  4. לאחר כשעה של בישול, מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה. מכבים את הלהבה ונותנים למרק "לנוח" מכוסה כ-5 דקות.

טיפ:

אפשר לטגן את הירקות לפני הבישול להוספת טעם.

 

מרק קובה סלק

המצרכים:

למרק -

3 ליטר מים רותחים

4 סלקים

5 מקלות סלרי

1 בצל, קצוץ

1 כף רסק עגבניות

1 כף מלח

4 כפות שמן לטיגון

1 כף סוכר

1/4 צרור פטרוזיליה

1/4 צרור נענע

2 לימונים סחוטים

לקובה -

1/2 ק"ג סולת

1/2 1 כוס מים

1/2 כפית מלח

למילוי -

500 גר' בשר בקר טחון

2 בצלים, קצוצים

חופן פטרוזיליה קצוצה

1/2 כפית מלח

1/2 כפית בהרט

1/2 כפית פלפל שחור

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקובות - מערבבים היטב סולת, מים ומלח, ומניחים את התערובת לנוח במשך 15 דקות.
  2. מערבבים את כל חומרי המילוי היטב בידיים משומנות מעט, פותחים את הבצק ליצירת כיס, ממלאים, ומהדקים היטב לצורה של כדור.
  3. מכינים את המרק - מקלפים את הסלק, וחותכים אותו לקוביות. מחממים סיר עם שמן ומטגנים את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הסלק, ומערבבים כ-3 דקות על להבה נמוכה.
  4. מוסיפים את המים, התבלינים היבשים והלימון. מוסיפים את הקובות בזהירות, ומביאים לרתיחה.
  5. מנמיכים את האש, ומבשלים על להבה נמוכה במשך 30 דקות.
  6. מוסיפים את הנענע והפטרוזיליה, ומבשלים 5 דקות נוספות.

 

המתכונים באדיבות לירן גבאי, "פלאפל גבאי"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפיק גבאי
חורף בקערה. מרקי פלאפל גבאי
צילום: אפיק גבאי
מומלצים