הטיסה היחידה של המעבורת ההיסטורית
היום לפני 29 שנה שוגרה מעבורת החלל הרוסית לטיסתה הראשונה והאחרונה, משימה שהייתה שיאו של מיזם שתחילתו בגניבת תוכניות אמריקניות וסיומו בהתרסקות כלכלית
זה היה מראה מוכר: מעבורת החלל נחתה בדאייה על המסלול הארוך. למרות הרוחות העזות הנחיתה הייתה יציבה ומוצלחת, קרוב מאוד לקו מרכז המסלול. אלא שבניגוד לטיסות מעבורת אחרות, לא היה איש בתא הטייס והנחיתה בוצעה בעזרת מחשב בלבד. בניגוד בולט עוד יותר, אף על פי שהמעבורת נראתה דומה מאוד לאחרות, הדגל שצויר על הכנף שלה לא היה של ארצות הברית אלא דגלה של ברית המועצות, ומסלול הנחיתה לא היה בפלורידה או קליפורניה אלא בקזחסטן. בעקבות טיסת הבכורה המוצלחת של המעבורת הרוסית הבטיחו עיתוני ברית המועצות כי זו ראשיתו של עידן חדש בחקר החלל. אבל בשונה מהמעבורות האמריקניות שב-135 משימות נשאו לחלל מאות אסטרונאוטים ואלפי טונות של ציוד, תוכנית המעבורות הרוסית הסתיימה אחרי טיסה אחת ויחידה.
עוד כתבות באתר מכון דוידסון:
הכל על מדע באפליקציה של מכון דוידסון - להורדה באייפון ובאנדרואיד
מלחמת הכוכבים
מעבורת החלל האמריקנית נולדה לקראת סיומה של תכנית "אפולו" שהנחיתה אסטרונאוטים על הירח. סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, חיפשה דרך להמשיך את טיסות החלל לקראת היעדים הבאים שהציבה לעצמה, בהם טיסות למאדים והקמת תחנות חלל מאוישות במסלול סביב כדור הארץ וסביב הירח. נשיא ארצות הברית דאז, ריצ'רד ניקסון, התנגד בתוקף להוצאות הכבירות שנגזרו מהתכניות האלה, והגביל מאוד את תקציב החלל. לכן הציעו בסוכנות לפתח "מטוס חלל" לשימוש רב פעמי. במקום חלליות אפולו היקרות, הציעה נאס"א חללית שמשוגרת על טיל אבל נוחתת בדאייה על מסלול, כך שאפשר להכשירה לטיסה חוזרת בזמן קצר ובעלות נמוכה יחסית לבניית חללית נוספת. מטוס חלל כזה יוכל לשאת מטענים גדולים שיאפשרו פעילות של אסטרונאוטים ואת בנייתן של תחנות החלל.
בסופו של דבר הבחירות הכריעו את הכף. ניקסון, שהתמודד בסוף 1972 על כהונה נוספת בבית הלבן, הבין שתוכנית מעבורת החלל תייצר מקומות עבודה רבים במדינות שהוא נזקק לתמיכת אזרחיהן ואישר אותה, אם כי בתקציב מופחת. הפיתוח נמשך זמן רב, והמיזם חרג כמובן מהתקציבים, אבל ב-1981 הייתה תוכנית המעבורות לעובדה מוגמרת, עם טיסתה הראשונה של מעבורת החלל "קולומביה". בהמשך הצטרפו אליה ה"צ'לנג'ר" (שהתפוצצה בשיגור ב-1986), "דיסקאברי", "אטלנטיס" ו"אנדבר".
צי המעבורות האמריקני אמנם עשה את רוב העבודה בהקמתה של תחנת החלל הבינלאומית, אבל רק מסוף שנות ה-90. קודם לכן, במשך עשור וחצי, טיסות רבות של המעבורות נועדו להצבת לוויינים בחלל וכן למשימות חשאיות בשירות משרד ההגנה האמריקני. הפעילות הזו משכה מאוד את תשומת לבה של ברית המועצות. בעיצומה של המלחמה הקרה היו הסובייטים משוכנעים שמעבורת החלל היא כלי חשוב בביצוע משימות צבאיות.
התפיסה הזו קיבלה משנה תוקף ב-1983, כשנשיא ארצות הברית דאז, רונלד רייגן, הכריז על תוכנית בשם "יוזמת ההגנה האסטרטגית", שנודעה בכינוי הפופולרי שלה "מלחמת הכוכבים". התוכנית נועדה להבטיח לארה"ב הגנה מפני טילים בליסטיים גרעיניים של ברית המועצות, ואחד מעקרונותיה היה הצבה של תותחי לייזר בחלל, ליירוט הטילים האלה מחוץ לאטמוספרה. אף על פי שהתכנית לא הגיעה למימוש, היא עוררה חששות כבדים במוסקבה. חשש נוסף היה שמעבורת החלל תוכל לצלול ממסלולה אל האטמוספרה, ולהטיל פצצה גרעינית על מוסקבה או על כל מטרה אחרת בברית המועצות. הסובייטים הבינו שגם הם צריכים מטוס חלל משלהם.
קופי פייסט
הנהגת ברית המועצות לא אימצה בשמחה את היוזמה לפתח מעבורת חלל סובייטית, בעיקר בשל החשש מהעלות העצומה של מיזם כזה. לאחר דיונים רבים השיקול הביטחוני גבר וב-1976 יצא המיזם לדרך, כתוכנית צבאית עם סיוע של אלפי המהנדסים והמדענים של תוכנית החלל האזרחית. כדי לחסוך כסף ולהדביק ככל האפשר את הפיגור אחר האמריקנים, החליטו הרוסים להשתמש בידע שהאמריקנים כבר צברו. להפתעתם, התברר שהמידע הקשור במעבורת החלל האמריקנית אינו מסווג, ומסמכים רבים זמינים במאגרי נתונים שונים. אבל בשנות ה-70 האינטרנט עדיין לא היה קיים וגישה למאגרי מידע ממוחשבים הייתה נחלתם של מעטים, בעיקר של גופים גדולים כמו אוניברסיטאות.
הק.ג.ב וגופי ביון סובייטיים אחרים לא חסכו מאמצים בהשגת מסמכים הנוגעים למעבורת החלל, במה שהיה כנראה המבצע הגדול הראשון בהיסטוריה לגניבת מידע דיגיטלי. מרגלים שפעלו בארצות הברית חדרו לבסיסי נתונים ושלפו מסמכים ממחשביהם של מוסדות מחקר ואוניברסיטאות שהיו שותפים לפיתוח המעבורת ומערכותיה, העתיקו מכרזים שנשלחו לקבלנים, ואף ליקטו מידע מהמאגרים של גופים ביטחוניים. שפע של חומר זרם למחשב של לשכת המחקר הסובייטית במוסקבה, שריכזה את איסוף המידע המקוון. לפי דיווח באתר NBC, עד טיסת המעבורת הראשונה ב-1981 אספו הסובייטים כמעט 3,500 מסמכים הנוגעים למעבורת ומערכותיה, וכן לטיל השיגור.
הרוסים תכננו תחילה להשתמש במידע כדי לפתח במהירות מעבורת חלל שונה. רבים מהמהנדסים שלהם הסתייגו מבניית מעבורת שתיראה בדיוק כמו האמריקנית. אבל עד מהרה הגיעו למסקנה שאין טעם להמציא את הגלגל מחדש, בעיקר לאחר שניסויים במנהרת רוח הראו שעיצוב המעבורת האמריקנית הוא אופטימלי, ואפשר להסתפק בהעתקה של מה שעובד בו ובשיפור של מה שאפשר.
סופת שלג
מעבורת החלל הרוסית קיבלה את השם בוראן (Buran, או ליתר דיוק Бура́н), שפירושו ברוסית "סופת שלג". היא הייתה דומה מאוד למעבורות האמריקניות מבחינת העיצוב והגודל, ובמבט ראשון מרחוק קשה להבדיל ביניהן.
ההבדל העיקרי היה בשיטת ההנעה. המעבורות האמריקניות צוידו בשלושה מנועים חזקים, שנועדו להכניסן למסלול לאחר הפרידה מטיל השיגור, שהיה בעיקר מיכל הדלק של מנועי המעבורת. לצדם היו מנועים קטנים לתיקוני מסלול ולהכוונת המעבורת לכניסה לאטמוספרה. במערכת הרוסית, לעומת זאת, השלב האחרון של טיל השיגור הוא שמכניס את המעבורת למסלולה, והיא מצוידת רק במנועי התמרון.
הרוסים העתיקו כמעט לגמרי את מערכת הציפוי של המעבורת באריחי בידוד שנועדו להגן עליה מפני החום העז בכניסה לאטמוספרה: אריחים שחורים ועמידים יותר בחלק התחתון, הסופג את עיקר החום, ואריחים לבנים ועמידים פחות בחלקים העליונים. עם זאת, הם השתמשו בחומרים עמידים לטמפרטורות גבוהות יותר, ובסידור קצת יותר אופטימלי של האריחים.
הבדל בולט נוסף היה בטיל השיגור. הטיל הרוסי "אנרגיה" היה משגר חזק הרבה יותר משל האמריקנים, ובסיוע ארבעה טילים מאיצים לעומת שניים במערכת האמריקנית המעבורת תוכננה לשאת מטען של עד 30 טונות לחלל, לעומת 25 טונות במעבורות של נאס"א. המעבורת הרוסית גם תוכננה לנחות עם מטען כבד יותר בזכות שימוש בחומרי בנייה חזקים, תכונה שנראתה חשובה מאוד לחללית שעיקר משימותיה הצבה של מערכות נשק במסלול סביב כדור הארץ, ולעיתים החזרתן לקרקע לצרכי תיקון ותחזוקה.
בנייתה של המעבורת הראשונה הושלמה ב-1985, ובשנים הבאות היא עשתה לא פחות מ-24 ניסויי דאייה: בוראן הותקנה על גבו של מטוס גדול, שוחררה ממנו באוויר וביצעה תמרוני דאייה ונחיתה עם צוות של שני טייסים. בחלק מהניסויים הנחיתו הטייסים את המעבורת ובאחרים הם פשוט השגיחו על פעולתה של מערכת ההנחתה האוטומטית. גם את השיטה הזו העתיקו הרוסים מהאמריקנים, שביצעו ניסויי דאייה כאלה במעבורת "אנטרפרייז", אם כי הם לא ניסו מעולם נחיתה אוטומטית.
תוכניות ומציאות
12 שנה אחרי תחילת הפרויקט, ב-1988, הגיע סוף סוף רגע המבחן. בוראן שוגרה מבסיס החלל הסובייטי בקזחסטן לטיסה ראשונה לחלל. המעבורת הלא מאוישת הקיפה פעמיים את כדור הארץ במסלול נמוך יחסית, כ-250 קילומטר, וביצעה נחיתה מושלמת למרות רוחות הצד החזקות. נוסף על ביצועיה המצוינים של מערכת הטיסה האוטומטית, התברר כי מגן החום תפקד היטב - המעבורת איבדה במשימה רק שמונה מתוך 38,000 אריחי הבידוד.
לאחר הטיסה המוצלחת תכננו הרוסים עוד שלוש טיסות לא מאוישות לפרקי זמן ארוכים יותר, עד 20 יום, כדי לבחון את ביצועי המעבורות ותפקודן בחלל. במקביל תוכננו כבר הטיסות הראשונות של פטיצ'קה (Ptichka, או Пти́чка, "ציפור קטנה" ברוסית), המעבורת השנייה בסדרה. ב-1994 תוכננה טיסה מאוישת ראשונה של המעבורת הבאה בסדרה, והרוסים כבר בחרו את שני אנשי הצוות המיועדים.
אבל תוכניות לחוד ומציאות לחוד. זמן קצר לאחר המשימה המוצלחת של בוראן הוקפאה תוכנית המעבורות בשל עלותה הגבוהה ובשל חוסר היציבות הפוליטית בברית המועצות. שנה לאחר הטיסה הופלה חומת ברלין, ומערכת הביטחון של ברית המועצות הייתה עסוקה יותר בהתמודדות עם עניינים שוטפים מאשר בפיתוח מעבורת חלל, מה עוד שהאיום שהיא נועדה להתמודד איתו כבר לא היה קיים. ב-1991 התפרקה ברית המועצות, והטיפול בנושאי חלל הועבר לידי סוכנות החלל הרוסית. לסוכנות שבקושי הצליחה להתמודד עם הנושאים שכבר היו בטיפולה - כמו לדאוג לתחנת החלל "מיר" שריחפה במסלול סביב כדור הארץ - לא היו המשאבים לפתח תוכנית יקרה. ב-1993 חתם נשיא רוסיה דאז, בוריס ילצין על הצו שסגר סופית את תוכנית המעבורות.
מורשת בוראן
בשנת 2002 התמוטט אחד המבנים במרכז החלל הרוסי בקזחסטן בשל מצב הנדסי ותחזוקה לקויה. בתאונה נהרגו שמונה בני אדם, ונהרסה כליל המעבורת בוראן, שאוחסנה בבניין המתפרק מאז טיסתה ההיסטורית. מבין המעבורות האחרות שנבנו או היו בשלבי בנייה, שתיים הוצבו לימים במוזיאונים ואחרות נשארו מתפוררות בפסי ייצור שננטשו. שרידיהן תועדו אשתקד בכתבה של National Geographic. פה ושם אפילו מוצעים למכירה ברשת חלקים שלהן.
גם טיל השיגור האימתני שפיתחו הרוסים נזנח בינתיים. לקראת הקמתה של תחנת החלל הבינלאומית היו תוכניות להשתמש בו לשיגור רכיבים גדולים של התחנה, אבל בסופו של דבר הם נשלחו לחלל במעבורות - האמריקניות. עם זאת, למרכיב אחד בתוכנית המעבורות הרוסית נמצא לבסוף שימוש בחלל. הרוסים תכננו שהמעבורות שלהן יעגנו בתחנת החלל מיר, ואף תכננו מערכת עגינה מותאמת למעבורת. בסופו של דבר המעבורות שעגנו במיר היו אמריקניות, אבל הן נעזרו במערכת שהרוסים תכננו לבוראן ואחיותיה. מכיוון שהמעבורת הרוסית הייתה העתק כמעט מדויק של האמריקנית, לא נדרשו כמעט התאמות למערכת העגינה.
מעבורות החלל האמריקניות קורקעו בסופו של דבר ב-2011, אחרי שהשלימו את הקמתה של תחנת החלל, ובעקבות זינוק בעלויות התחזוקה של צי המעבורות המיושן, בעיקר לאור החששות מפני אסון נוסף אחרי הצ'לנג'ר והקולומביה. אבל מעבורת אמריקנית אחת ממשיכה לפעול. X-37B הוא מטוס חלל לא מאויש של משרד ההגנה האמריקני, הנראה בדיוק כמו מודל מוקטן של מעבורת החלל.
הוא משוגר לטיסות ארוכות מאוד - לעיתים שנתיים רצופות בחלל - ופרטיהן נשמרים בסודיות מוחלטת. פרשנים מעריכים כי הוא משמש בעיקר למשימות תצפית ומעקב, אך אחרים אינם שוללים גם את האפשרות שמדובר במערכת נשק, אולי כמו זו שמוסקבה חששה ממנה כשהזדרזה לפתח מעבורת חלל משלה. המטוס הלא מאויש שוגר למשימה הראשונה ב-2010, והוא עושה שימוש במערכת נחיתה אוטומטית דומה למדי לזו של בוראן, המעבורת שהרוסים פיתחו בשל חששם מהמעבורות האמריקאיות. אפשר כמעט לראות בזה מהתלה של ההיסטוריה.
איתי נבו, העורך הראשי של אתר מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
האמריקאים ידעו שהרוסים מנסים לגנוב את התוכניות של המעבורת אז הם עשו טעות מכוונת והרוסים יצרו את הדגם שלהם עם טעויות מכוונות של נאסא. וזה היה אחד הסודות הגדולים של האמריקאים.
https://m.youtube.com/watch?v=po2BPfbfKCc&feature=youtu.be
וכדוגמה אפשר להביא את הפיתוח הרוסי של הנשק האטומי שחלק נכבד ממנו התבסס על מידע שהתקבל ממרגלים במערב
אם זה מה שאתה חושב, אני לא בטוח שאתה חושב. או שאתה פשוט לא יודע היסטוריה. או שכבר קראת את כל הפרופוגנדה.br/
האמריקאים גילו שהרוסים אוספים חומר על המעבורתbr/והם יצצרו אלפי מסמכים עם נתונים שגויים ונתנו לרוסים לקחת אותם.
ככה האמריקאים חיבלו בתוכניות של הבנייה
וזאת הסיבה האמיתית למה המעבורת הרוסית לא המשיכה לטוס!
מי שלא מאמין שיראה את הכתבות המלאות בערוץ דיסקברי וההיסטוריה
אחרת לא היו מגיעים גם למעט שהגיעו
כל הכתבה פרופוגנדה אמריקאית
במבחן הזמן טילי סויוז הזולים עם חללית סויוז הזולה ניצחו. האמריקאים סוגרים את תוכנית המעבורת ועברו להשתמש בטכנולוגיה רוסית לשיגורים לחלל.
עיקר כוחה בגניבת תוכניות -בלו פרינט - מהמערב הכנסת מודיפיקציות קלות והצגה כאילו זה רעיון מקורי משלהם. בכלל בשנות הקומוניזם היו להם מדענים מהנדסים ותאוריטקנים משלהם 'שהחליפו ' בחינוך בבתי הספר את ניוטון איינשטיין גליליאו וכו.. הם היו מלאים ב'מכוני מחקר 'br/שהיום מחליפים אותם ' R&D ' אותה גברת בשינוי אדרת - בדיוק כמו האפס,בי ( FSB ׂ) שמחליף את ה KGB.
אם כי בנושא ריגול חייבים להודות שהם חזקים מאוד - זה לא רק תוכניות פצצות האטום המימן שאותם גנבו - אלא להכניס נשיא אמריקני לבית הלבן שהוא גם סוכן קגב - זה כבר דבר מאודמאוד מוצלח - חייבים להודות
כך ועוד ועוד - טוב שהם לא טוענים שם אלה המציאו את הטרנזיסטור, לוויני ה GPS ,המחשב האישי , הסמרטפון , מנוע החיפוש, וכעת את גלאיי הכבידה המיוחדים שיש באמריקה ואירופה.
הבוראן דומה מאוד למעבורות האמריקניות אך פשט רגל כבר בשלב התיכנון - זה היה בסוף שנות השמונים ולרוסים לא היה כסף לתפוזים ולאוכל בכלל שלא לדבר על מעבורת
תודהbr/
משמשת כתפאורה לארועים, ריקודים ואפילו מחסן לאופנייםbr/
יותר חזקה, מסוגלת לסחוב יותר משקל, ויותר אמינה. הבעיה שלא היה להם את התקציבים לתחזק את זה. בכלל, למעט נחיתת האדם על הירח, לברה'מ הייתה תוכנית חלל יותר חזקה. כיום נאס'א יותר מתעסקת בשליחת גשושיות למחקר בעוד שהרוסים הם בעלי גישה הרבה יותר מסחרית וקרובה לכדה'א.
עלות המעבורות הייתה כל כך גבוהה וכל כך יקרה שעדיף היה להשתמש בחלליות חד פעמיות.
המדענים הנאצים בגיבוי מדענים אמריקנים ורוסים הם שפיתחו את תוכנית החלל העולמית בשיתוף שתי מעצמות העל ובמעטפת של ״מלחמה קרה״. אין פש שום גניבה אלא חילופי מידע. מישהו פעם שאל את עצמו איך יכול להיות שקוסמונאוטים מרוסיה ואסטרונאוטים מארה״ב חיים בכפיפה אחת בתחנת החלל כששתי המדינות שלהן כביכול ״במלחמה״ ועוד כעת אנו לומדים ששתי המדינות נלחמות זו לצד זו במלחמה בדע״ש...האויב המשותף בדרך לאיחוד המדינות וביחוד המעצמות כדי להקים ממשלה עולמית אחת.
נהניתי לקרוא- YNET- תמשיכו כך
נחשב לאי הצלחה,br/אם זה היה קורה לחברות מטוסים הם היו פושטים את הרגל
אם היו בונים את המעבורת בראש הטיל,ומוזילים עלויות תחזוקה יתכן שהמעבורות היו
פעילות לתקופה נוספת
למעשה מי שפישל בהתחלה היו דווקא האמריקאים שלא חשבו שיש צורך להסתיר את תוכניות המעבורת (האזרחית). לאחר שנודע להם שהרוסים ברוב חוצפתם נכנסו לאחד ממוסדות נאס'א וקיבלו לידיהם בגלוי וללא כל קושי את התוכניות הם הבינו את גודל הטעות והספיקו להתעשת בזמן, ומכאן ואילך הוליכו את הרוסים שולל בכל הפרטים החשובים לבניית המעבורת, מה שלא סופר בכתבה שהסיבה שהרוסים ביצעו רק טיסה אחת במעבורת היות והאמריקאים הטעו את הרוסים הכניסו הרבה כשלים טכנים ביו היתר בטכניקת הדבקת אריחי הצורן (שנועדו להגן על כניסת המעבורת לאטמוספירה) ואכן המעבורת חזרה מפוייחת. הרוסים הבינו את גודל כישלונם ולא חזרו להטיסה שוב.
מה שהוא אמרbr/
המעבורת שונה לגמרי.
הרוסים השתמשו בעיפרון. br/
עד היום, גם האמריקאים עושים שימוש בטילים רוסיים בטיסות לחלל...
האמריקאים הודו שהם יכולים לפתח מנוע דומה תוך מספר שנים אבל יותר משתלם להשתמש בטילים רוסיים קיימים.
https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-nasa-spen
העט פותח ע״י אזרח אמיד ועל חשבונו ונרכש ע״י nasa בעלויות בסיסיות ללא הפיתוח.br/
וכיסו את ההוצאות עם רווחי עתק.br/
לא זוכר את הפרטים, אבל גם הרוסים לא השתמשו בעפרון - אם העופרת נשברת ומתחילה לטייל בחללית, זאת בעיה, וגם החידוד שלו ייצור אבק בעייתי.br/
ואם כבר הגבתי - סחתיין על הכתבה המעניינת!
עיפרון נשחק בשימוש ומייצר אבקת גרפיט, חומר מוליך שבתנאי חוסר כבידה יכול לגרום לצרות צרורות במערכות החללית. br/
הסיפור שונה לגמרי. שאל את גוגל
אין לרוסים שום טכנולוגיה עדיפה בתחום החלל.
את העט שיכול לכתוב בחלל פיתחה חברה פרטית, על חשבונה. בתמורה למשלוח גדול של העטים, נאס'א נתנה חסות לעט. לאחר הפיתוח גם הרוסים קנו את העטים. למה אתה שואל? כי לגרפיט בעפרונות יש תכונה מעצבנת להתלקח בסביבה עשירה בחמצן כמו מעבורות ותחנת החלל.
גם המשפט השני שלך כבר מזמן לא נכון. לאמריקאים יש שתי מערכות שונות כבר זמן רב עם מנועים שלהם. br/
אנטונוב AN225, איירבס A380 נראה כמו עפיפון לידו!
צריכה לאכלס בתוכה בני אדם.br/
רוב גודלה של המעבורת הישנה ורוב גודלה של תחנת החלל הבי'ל מיועדים אך ורק לדבר אחד: לאפשר לבני האדם לחיות שם. רוב המערכות שם נועדו לספק לבני האדם תנאי קיום.
תארו לכם כמה כסף מבוזבז סתם על הכנסת בני אדם לחלליות ללא שום היגיון ותועלת.
כך גם מטוסי קרב. למה הם ענקיים ומהירים כל כך? כדי לאפשר לבני אדם להיות בתוכם ולהגן עליהם. אחרת המטוסים היו קטנים ואיטיים, גם למשימות הפצצה.
הסיבה היחידה לקיומה של תחנת החלל הבי'ל היא לצרכי פרסום מטופשים כדי לסחוט כסף מהקונגרס. אין בתחנת החלל הזאת כל תועלת כי כל לווין עושה את העבודה היום טוב יותר מכל אסטרונאוט שם ובמיליונית מחיר.
וכך גם צוללות. הן ענקיות סתם כדי לאפשר לבני אדם לחיות בתוכן.
העופרת מתפזרת בחללית וגורמת תקלות בציוד.br/ונאסא לא שילמה מליון על עט אלא השתמשה בעט מסחרית אזרחית
עולה מיליארדים לפתח לווין שעושה משימה אחת. בני אדם יכולים לבצע מגוון משימות עם עלות וזמן אימון נמוכים. לכן משתמשים בהם לניסויים קצרים ובלווינים למשימות ארוכות טווח.
הרבה מהתכנונים הרוסיים היו מוצלחים יותר מאלה האמריקאים *מבחינת* עמידות וקלות תחזוקה.br/האמריקאים חזקים בהנדסת אנוש ותחכום.
טופולוב 144 שהיה חיקוי לקונקורד- רוב המטוסים התרסקו ונשאר אחד במוזיאון...
האמריקאים מזמן ויתרו על השאטלים שלהם, כי זה עסק יקר ועברו לשירותם של רוסים בהטסת אסטרונאוטים וציוד לחלל, כי הטילים הרוסים הרבה יותר זולים ואמינים בשורש הפיתוח שלהם.
ניתן לסייר בתוך המעבורת.
בעיר הזו יש גם מרכז יהודי חשוב ,שם המשפחה שפירא מקורו משם.
עבר זמן רב מביקורנו במוזיאון.
החלל שנמצא מחוץ לוושינגטון דיסי. אבל ניתן רק לראות מבחוץbr/
אני בשוק. הרי הם כולם מהנדסים שם.br/מה הקלצניקוב היה העתק של רובה סער גרמני?
מה גם את התכניות לפצצת אטום שלהם הם גנבו עם מרגלים באמריקה?
המיגים זו לא טכנולוגיה סילון גרמנית?
הרי הם ככ גאונים, הם עשו מהפכה גדולה, חיו מעל 70 שנה תחת הקומניזם
וכל זה בשביל לחזור לשלטון בסגנון הצאר.
פשוט בורות והסטה...br/תוכנית החחלל האמריקנית פותחה ע'י ראש תוכנית הטילים של גרמניה (ועוד עשרות מהנדסים נאצים אחרים), מטוסי הסילון גם הושפעו מהמטוסים הנאצים, את ה A10 הם פיתחו תוך התייעצות עם טייס תקיפה נאצי (האנס רודל) קיצוני שדם של אלפי בני אדם על ידיו...
ומה ישראל המציאה בדיוק? מה פינלנד, מה קנדה, מה אוסטרליה? לפי התיאוריה שלך כל המדינות האלה הם מפגרים בלי זכות קיום...
אם היית נכנס קצת בעובי הקורה ולא ממחזר קלישאות שטחיות, היית יודע שהדברים האלה הם קצת יותר מהעתק, וגם כדי 'להעתיק' פרוייקטים כל כך מסובכים צריך המון יכולת וידע (בטח בתקופה שהטכנולוגיות ההן היו חדשניות ומסובכות) עובדה שמדינות רבות עדיין לא מצליחות לבנות הן פצצת אטום והן תוכנית חלל.
או גנבת לי את אמריקה. (או עשית לי הנדסה הפוכה לאמריקה).br/דרך אגב ראש תכנית הטילים של ארה'ב היה פון בראון
הנבל הנאצי שפיתח את הטילים הבליסטיים הווי2 לנאצים.
אל תשווה מדינות קטנות למי שמתיימרת להיות מעצמה עולמית,כזאת שחושבת
שהשמש זורחת לה מהתחת.
הרמה של הגניבות והעתקות של הרוסים הפכה לאומנות אפילו מול מדינות קטנות.
לך תלמד על הסיפור של איך ייצרו את המנוע של המיגים הראשונים (באו למפעל בריטי עם סלוטייפ על הנעליים כדי לדעת את סגסוגת המתכות).
מדינה קטנה כמו ישראל המציאה דברים ביחס לגודלה ולמשאביה.
גם היא למשל גנבה תוכניות של המיראז' הצרפתי ובנתה את הנשר אבל
בשביל מדינה בקילבר הזה זה נחשב היישג להצליח לעשות את זה.
מה שכן השחצנות שבאה לידי ביטוי בתגובה שלך מעידה על משהו מהותי, במיוחד בהתחשב ברמה של הגזענות והיהירות שבאה מתוך החברה הרוסית כלפי עמים ועדות אחרים וגם ההסתה לצורך העניין (שהיא מבחינתם לא נחשבת כזאת).
ואתה דוגמה טיפוסית לאילן סרק שקולו הולך... br/להזכיר לך מה אחוז המהנדסים והרופאים בישראל שבאו מברה'מ?
אתה לא מכיר לא את רוסיה ולא את הרוסים, אתה חי רק על סטיגמות שמועות ושנאת חינם...
תזהר לא להרעיל את עצמך עם כמות הארס והשנאה שלך (שנובעת מקנאה?)
לזלזל באחרים זה קל.
דן אתה צודק יש גם להוסיף שהם ניסו וגם יצרו העתק מדויק של מטוס הנוסעים קונקורד וגם כל הנשק האטומי נגנב והועבר ממדענים אמריקאי שעבדו בפרויקט מנהטן בנבדה ושאהוד את הרעיון הקומוניסטי וגם את הלוחות האקטיבים שמונחות על הטנקים הם גנבו מישראל במלחמת לבנון הראשונה מטנקי שלל שהסורים העבירו להם ויש עוד
גם האמריקאים לא היססו להעסיק מהנדסים גרמנים לפיתוח טילים וכלי נשק רבים, כמו כן ישראל, בפיתוחה של המערכת 'מעיל רוח', המותקנת על טנקי מרכבה הועתקה ממערכת סובייטית שפוחה בשנות ה-80. אתה נשמע כאחד שמקנא במהנדסים הרוסים, שאכן טובים ברובם.
והאמריקאים העתיקו ולהיפך.br/הרוסים פיתחו את הטוקומאק ואפילו אחרי שפירסמו, במערב לא האמינו וחשבו שעובדים עליהם. עד שמדענים בריטים ואמריקאים לא הגיעו לבקר בעצמם ולראות לא האמינו ומיד כשחזרו למדינות שלהם התחילו לעבוד על פיתוח מקומי.
מדען רוסי פיתח את הבסיס לחמקנות עוד בשנות ה-60 אבל בשל חישוב העלויות העצום ואי היעילות דאז מכך שאין חומרים מתאימים וההנדסה שלהם אז התכנית נגנזה. האמריקאים יכלו לממן תכנית כזו עד שפיתחו את ה-f117 שלהם. הרוסים שכללו את טכנולוגיית הטילים וכולם מעתיקים מכולם. מה שיפה הוא שהרוסים הצליחו לפתח דברים מדהימים בתקציבים מגוחכים ובצורך לאלתר ללא מחשבים חזקים ומיעוט משאבי מעבדות והאמריקאים יכלו לשלב דברים. לו היו עובדים יחד בשיתוף פעולה מוצלח יותר היינו כבר מזמן חיים בכיוון של מדע בדיוני.
רוב ילדי ישראלי כאילו עכשיו מאה 18?br/אולי תמציאו איזה תכשיר שתרסס גם את הילדים שלך וגם את הגזענות המבנית של האומה הישראלית הנאצית המסריחה?
מה שמצחיק פה זה שהעתיקו יעני מהאמריקאים אבל כבר כמה שנים שהאמריקאים שלך טסים לחחח בטילים רוסיים כי אין להם טכנולוגיה לטוס לבד , והמעבורות שלהם הם כישלון , העם הנבחר עלאקbr/
חברים - יש עבודות. נכון לא הכל שחור לבן ..אבל בכל זאת כולם יודעים שרוסיה מבוססת בעיקר על העתקות מוצרים ממש כמו סין.br/מי שעבד אי פעם עם מהנדסים וטכנאים רוסיים יודע שרמת המקצועית (לא האישית - רק המקצועית) לוקה בחסר בגלל העבודה הפשוטה שאין ברוסיה הכשרה כמו בעולם המערבי.
וכן ,הרוסים לא ממש ידועים בדמיון עשיר ויכולת המצאה ולכן נאלצים להעתיק ולשכפל דברים שממוצאים על ידי אחרים.
הכל טוב ,לא צריך לקחת ללב . יש עובדות ובכל זאת עם ישראל חי עם זה.
בצורה קולחת ומעשיר.br/תודה.
בשניית השיגור המעבורת נטתה טיפה הצידה והייתה קרובה מאוד להתרסקות. המעבורת הצליחה לייצב את עצמה ולהמשיך בשיגור אבל לכן השיגור נגרם נזק רב מדחף המנועים הרקטים והוא נהרס כמעט לחלוטין.br/
שטויות
לייצר עם גלגלים מרובעים וצמיגים מלבניים
יש מעבורת שמוגדרת למשימה מסוימת וממנה מעתיקים אותו דבר, שזה קופי פייסט, לבין מערכת מסוימת, שבנויה בצורה מסוימת בגלל חוקים וכוחות פיזיקליים