שתף קטע נבחר

החוק שישאיר אותנו עם סיסי עוד הרבה שנים

כהונתו של נשיא מצרים, שותף חשוב של ישראל במאבק בטרור, מסתיימת ב-2022. השבוע יצביע הפרלמנט המצרי בעד תיקון לחוקה שיסיר את המגבלה המונעת ממנו לרוץ לכהונה נוספת

הפרלמנט המצרי הקדים לשבוע זה את ההצבעה על ההצעה לערוך בחוקה שינויים שיאפשרו לנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי להישאר בתפקידו גם אחרי כהונתו הנוכחית, המסתיימת ב-2022. ההצבעה הייתה אמורה להיערך במקור בשבוע הבא, אבל כעת ייתכן שהיא תיערך כבר ביום רביעי הקרוב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא מצרים א סיסי ראיון ל-60 דקות שיתוף פעולה עם ישראל ב סיני (צילום: gettyimages)
סיסי. "לא יספיק כך להגשים את חזונו"(צילום: gettyimages)

ההתפתחות הזו באה כשברקע החשש בעולם ובמצרים עצמה שמצרים הופכת שוב למדינה המתנהלת תחת שלטון אוטוריטרי – שמונה שנים אחרי ההתקוממות העממית שהפילה את משטרו של הנשיא חוסני מובארק. הפלת המשטר ההוא, אחרי 29 שנות שלטונו, נעשתה בתקווה לכונן דמוקרטיה של ממש.

 

אחרי הפלת מובארק, נזכיר, ניצח בבחירות איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, אולם ממשלתו הואשמה בדיכוי חירויות הפרט ובקידום מקומה של הדת בחיי היום יום, ובעקבות חודשים של עימותי דמים בין נאמניו למתנגדיו ביצע הצבא הפיכה בהובלת א-סיסי. בשנים הבאות הוביל משטרו של א-סיסי מבצעי דיכוי חסרי תקדים נגד מתנגדיו. בשנה שעברה נבחר א-סיסי לכהונה שנייה בתפקיד, אחרי שכל המועמדים שהיה להם סיכוי כלשהו לנצח אותו נכלאו או אולצו לפרוש מהמרוץ.

 

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: AFP)
דיכוי ומעצרים. שש שנים לעליית א-סיסי(צילום: AFP)

דובר הפרלמנט אחמד סעד א-דין אמר אתמול כי אחרי שהמחוקקים יאשרו את השינויים בחוקה יועברו השינויים להצבעה במשאל עם. הפרלמנט, שבו 596 חברים, נתן כבר בשבוע שעבר אישור ראשוני לשינויים בחוקה, ואין כמעט שום ספק שחברי הבית, העמוס בתומכי א-סיסי, יאשרו סופית את המהלך.

 

השינויים בחוקה שעליהם יצביע הפרלמנט כוללים כמה חידושים. בין השאר יוקצו לנשים 25% מהמושבים בפרלמנט. במסגרת המהלך אמור גם להינתן ייצוג "הולם", כך נוסח ההצעה, לעובדים, לחקלאים, לצעירים ולבעלי צרכים מיוחדים. לנשיא תהיה הסמכות למנות שופטים ולעקוף את סמכות הפיקוח של בית המשפט בהטלת וטו על הצעות חוק לפני שהן עולות להצבעה.

כרזת בחירות של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: AP)
בלי מתחרים של ממש. שלט של א-סיסי בבחירות(צילום: AP)

תומכי א-סיסי וכלי התקשורת המזוהים איתו מקדמים זה חודשים ארוכים את הרעיון ששתי כהונות לא יספיקו לא-סיסי כדי להגשים את חזונו – להעביר את מצרים מודרניזציה, לערוך רפורמות עמוקות בכלכלתה ולהביס את המחבלים האיסלאמיסטים. יאסר ריזק, העומד בראש העיתון הממלכתי "אל-אחבאר" ונחשב למקורב מאוד לא-סיסי, טען למשל כי השינויים בחוקה חיוניים כדי למנוע מהאיסלאמיסטים לצבור כוח. הוא העריך שמשאל העם ייערך עוד לפני חודש הרמדאן, שהשנה צפוי להתחיל בראשית מאי.

 

שר החוץ של מצרים לשעבר עמר מוסא קרא בשבת ל"דיאלוג לאומי נרחב" בנוגע לשינויים המוצעים. מוסא, שכיהן בעבר כמזכ"ל הליגה הערבית, ישב בראש צוות שניסח את החוקה הנוכחית של מצרים ב-2014. בסוף השבוע אמר כי יש לאפשר לכל הקולות – של התומכים ושל המתנגדים – להישמע, וזאת "כדי להעשיר את החיים הפוליטיים במדינה ולהבטיח את אמינות השינויים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא מצרים סיסי. הצבעה כבר מחרתיים?
צילום: EPA
מומלצים