שתף קטע נבחר

צעד ראשון בחזרה אל הירח

סוכנות החלל האמריקנית תממן שלוש משימות לא מאוישות לחקר הירח, בשלב הראשון של תוכנית "ארטמיס" להנחתת בני אדם על הירח באמצע העשור הבא

סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) הכריזה על הצעד המעשי הראשון בדרך לחזרתם של בני אדם אל הירח: הסכמים עם שלוש חברות פרטיות שינחיתו בתוך שנתיים משימות מדעיות לא מאוישות במקומות שונים על הירח, ויכינו את הקרקע לחידוש הטיסות המאוישות, שנאס"א הבטיחה לחזור ולהפעיל עד שנת 2024.

 

 

עוד כתבות באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי :

מסתרי החומר האפל

הפטריות שבתוכנו

התנגשויות של ראשית הימים

 

נאס"א בחרה את שלוש הזוכות הראשונות במכרז מבין תשע חברות אמריקניות שנבחרו בסוף השנה שעברה להשתתף במכרזים להטסת חלליות פרטיות אל הירח. שש החברות האחרות יוכלו להמשיך לגשת למכרזים אחרים בתוכנית הירח. החברות שזכו יקבלו מימון של עשרות מיליוני דולרים לביצוע כל שלבי המשימה. הן יבנו בעצמן את החלליות, יתקשרו עם חברות אחרות לצורך שיגורן ויפעילו בעצמן את המשימה.

 

הראשונה מבין השלוש שאמורה לנחות על הירח היא Orbit Beyond מניו ג'רזי. היא מקבלת מנאס"א מימון של 97 מיליון דולר להנחתת חללית באזור המכונה "ים הגשמים" (Mare Imbrium), שבשוליו נחתה חללית אפולו 15 ב-1971. הנחיתה אמורה להתבצע עד ספטמבר 2020.

 

החללית של Orbit Beyond (צילום: Orbit Beyond)
הדמיה של החללית של Orbit Beyond(צילום: Orbit Beyond)

 

שתי החברות האחרות אמורות להנחית את החלליות שלהם בשנה שלאחר מכן, עד יולי 2021. אחת מהן היא חברת Astrobiotic, שנוסדה ב-2008 כדי להשתתף בתחרות Lunar X-Prize של גוגל. בתחרות הזו השתתפה כזכור גם עמותת SpaceIL, ששיגרה את החללית הישראלית הראשונה לירח. Astrobiotic תקבל מנאס"א 79.5 מיליון דולר להנחתת משימה מדעית באזור המכונה "אגם המוות" (Lacus Mortis) בחלקו הצפוני של הירח.

 

החללית של Astrobotic (צילום: Astrobotic)
הדמיה של החללית של Astrobotic(צילום: Astrobotic)

 

החברה הנוספת היא Intuitive Machines, שקיבלה 77 מיליון דולר למימון תוכניתה להנחתת חללית ב"אוקיינוס הסערות" (Oceanus Procellarum) בצפון מערב הצד הקרוב אלינו של הירח. באזור הזה נחתו כמה חלליות לא מאוישות, רוסיות ואמריקניות, וכן החללית המאוישת השנייה שנחתה על הירח - אפולו 12.

 

החללית של Intuitive Machines (צילום: Intuitive Machines)
הדמיה של החללית של Intuitive Machines(צילום: Intuitive Machines)

 

מדע יישומי

כל חללית אמורה לשאת בין ארבעה ל-14 מכשירים מדעיים לחקר היבטים שונים של הירח. רוב המכשירים מיועדים לספק לא רק מידע מדעי טהור, אלא גם ידע שיועיל בבוא העת להנחתת בני אדם על הירח. בין השאר החלליות אמורות למדוד סוגים שונים של קרינה סמוך לפני השטח, לחקור את הרכב הקרקע, ולבחון טכנולוגיות לניווט ולקביעה מדויקת של מיקום החללית. הן גם יחקרו היבטים נוספים של הנחיתה, כמו למשל האינטראקציה בין האבק הירחי לחום והגזים הנפלטים ממנוע החללית בנחיתה.

 

שלוש הנחיתות הלא מאוישות בשנתיים הקרובות אמורות להיות הצעד הראשון בתכנית "ארטמיס" (Artemis), שעיקרה חידוש הנחיתות של בני אדם על הירח. במיתולוגיה היוונית ארטמיס היא אלת הציד, חיות הבר, הבתולות והירח, ולא פחות חשוב - היא אחותו התאומה של אפולו, האל שעל שמו נקראה תכנית הירח המקורית של נאס"א.

 

התוכנית הקורמת עור וגידים כעת היא חלק מהחזון של נשיא ארצות הברית, טראמפ, שהכריז על תכניות להחזיר את אמריקה לגדולתה - גם בחלל. אל התכנית הזו מצטרפות יוזמות של חברות פרטיות, בראשן SpaceX של היזם אילון מאסק, שמתכננת בשלב הראשון לשגר בני אדם לטיסה סביב הירח. במקביל חתמה נאס"א עם רוסיה על הצהרת כוונות לשתף פעולה בהקמת תחנת חלל במסלול סביב הירח.

 

בנאס"א מתכננים כי בניגוד לאפולו, תוכנית ארטמיס לא תהיה חד פעמית, אלא שלב ראשון בתכנית סדורה וממושכת. השלב הבא אמור להיות הקמת מושבה מאוישת על הירח עד שנת 2028, ואם הכל יתקדם כמתוכנן, המושבה הזו אמורה להיות ניסוי מוקדם לקראת הנחתת בני אדם על מאדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Astrobotic
החללית של חברת Astrobiotic. הדמיה
צילום: Astrobotic
מומלצים