מאובטח ונוח יותר: מה אומר התקן החדש לתשלום בסמארטפון?
בעוד שנה נוכל לשלם דרך המכשיר הסלולרי ללא מגע גם בישראל. עד יולי 2022 הטכנולוגיה תוטמע בכל הארץ. איך זה יעבוד? שאלות ותשובות
בעוד שנה סוף סוף גם בישראל נוכל לשלם דרך הסמארטפון. כפי שפורסם אתמול (ד'), בנק ישראל פרסם את המתווה להטמעת התשלומים החכמים, בפיגור עמוק אחרי מדינות רבות בעולם. היישום המשמעותי הראשון, שיכלול חובת הקלדת קוד סודי ברכישות בעסקים גדולים, יצא לדרך בנובמבר 2020.
רוצים לשלם בסמארטפון בסופר? זה יקרה אבל רק בעוד שנה
מהפכת התשלומים: קניתם ב-200 שקל? תצטרכו להכניס קוד סודי
עוד צעד לארנק הדיגיטלי: חוק לעידוד תחרות בשוק התשלומים
תקן EMV, הנפוץ כיום בעולם, מאפשר תשלומים ללא מגע באמצעות הסמארטפון ואפליקציות תשלום מתקדמות. בנוסף, הוא צפוי לחזק את התחרות באמצעות הסרת חסם לכניסת שחקנים חדשים מהארץ ומחו"ל. כמו כן, מנגנוני האבטחה משודרגים כך שהתקן מפחית את סיכוני הזיוף והשימוש לרעה בכרטיסי חיוב - שכן התקן מחייב הקלדת קוד בעת הגיהוץ.
.
איך זה יעבוד? שאלות ותשובות
מה שבב ה-EMV עושה?
באמצעות השבב המנגנון מצפין כל עסקה בנפרד, בניגוד להצפנה קבועה בפס המגנטי.
איך אדע אם יש לי כרטיס חכם?
אם יש שבב מוזהב על הכרטיס מדובר בכרטיס חכם.
אם אין לי כרטיס חכם, אוכל לבצע עסקאות בבתי עסק?
האפשרות לביצוע עסקאות באמצעות הפס המגנטי לכרטיסים שאינם חכמים קיימת גם במסופים החדשים. יחד עם זאת, כבר כיום רוב הכרטיסים בישראל חכמים, והחל מ-31 במרץ 2020 יונפקו רק כרטיסים תומכי EMV.
אופן השימוש בכרטיס בעת התשלום משתנה?
כן. להבדיל מהשיטה הקיימת, בה מגישים את הכרטיס לקופאי, בשיטה החדשה הכרטיס נשאר בידיים שלכם - ואתם מכניסים אותו לבד למסוף ומקישים את הקוד הסודי (בעסקאות עד 200 שקל יש להצמיד את הכרטיס למסוף וגם אין צורך בקוד).
ואם שכחתי את הקוד הסודי שלי?
לחברות כרטיסי האשראי ולבנקים יש מגוון אמצעים לשחזור הקוד הסודי. כיום קיימת אפשרות לבחור קוד סודי בעצמכם, כזה שיהיה לכם קל לזכור.
כיצד משלמים בעסקאות טלפוניות או אונליין?
אין שינוי באופן ביצוע עסקאות אלו. ממשיכים לשלם באמצעות מסירת מספר הכרטיס או הקלדתו ומתן אמצעי זיהוי נוספים נדרשים (לדוגמה מ.ז., 3 ספרות בגב הכרטיס, תוקף הכרטיס). אין צורך בהקלדת קוד סודי.
תתחילו לשנן את הקוד הסודי שלכם
בינואר הקרוב צרכנים יראו יותר ויותר מסופי תשלום שפועלים רק לפי הטכנולוגיה החדשה, ובטווח של שנים אחדות הטכנולוגיה תוטמע במשק כולו. כיום רוב כרטיסי החיוב בארץ גם כך כוללים שבב EMV, וכמחציתם מותאמים גם לביצוע תשלומים ללא מגע.
בנוסף, יותר מ-70% ממסופי התשלום במשק מותאמים כבר היום לתקן מבחינת החומרה, ו-20% מותאמים גם מבחינת התוכנה ויכולים לאמץ את הטכנולוגיה באופן מיידי. יחד עם זאת, עד כה רק מעטים מבתי העסק אימצו אותה בפועל.
לפי המתווה, מ-31 במרץ 2020 יונפקו רק כרטיסי חיוב תומכי EMV, ומ-30 בנובמבר 2020 יתאפשרו עסקאות באמצעות הקשת קוד סודי (או בעסקאות ללא מגע עד 200 שקל ללא קוד) בבתי עסק גדולים, שמחזור הפעילות שלהם בנוכחות כרטיסי חיוב עלה על 100 מיליון שקל ב-2019. מדובר כמעט בכל העסקים הגדולים בישראל, למשל רשתות כמו שופרסל, מגה, חברות הביגוד קסטרו, זארה, H&M ואחרות.
בתי עסק שכבר יחזיקו במועד זה חומרה ותוכנה מתאימים ל-EMV יצטרכו להשתמש בהם גם אם אינם מוגדרים כעסק גדול. כמו כן, עסקים שיצטרפו החל מנובמבר 2020 לשירות סליקה יהיו חייבים מלכתחילה לפעול על בסיס התקן.
בסוף יולי 2021 יצטרפו כל העסקים הפיזיים ל-EMV, למעט החרגות של תחנות דלק שיצטרפו בסוף יולי 2022 - אז גם תופסק לחלוטין התמיכה בטכנולוגיה הישנה על ידי חברת תשתית התשלומים שב"א.
הכותרת מדברת על תשלום בסמארטפון בעוד שהכתבה מדברת על תשלום בכרטיס אשראי. אתם אמיתיים? יש לכם עורך ומי שעושה הגהה? תלמדו לכתוב. ודרך אגב, אם כבר משקיעים אז נכון להשקיע בכיוון של תשלום בסמארטפון ולא טשראי ללא מגע יד. מדינת ישראל עתיקה... תתקדמו.
העורך טרח לקרוא את הכתבה לפני ששם כותרת?br/עיתונאי אעלק
בימיוחד הבנקים שגונבים בהלואות פי 3 מניסיון יודע היטב/ ממש לא מומלץ לעשות הלואות ביכללbr/
קראתי את כל הכתבה כדי להבין איך משלמים עם הסמארטפון. לא אוזכר פעם אחת
עד לפני כמה שנים הרבה ישראלים חיו באשליה שמדינת ישראל היא ״אומת סטארט-אפ״ ושהיא בין המתקדמות בעולם. זה נגמר. אולי יש פה הרבה סטארט-אפים, אבל כל הטכנולוגיות פשוט לא נשארות בארץ. כל סטארט-אף שקם פה, בורח מיד ומתחיל לעבוד בחו״ל. העיקר שהביביסטים שמחים. זה הכי חשוב.
שכחו לומר לכם EMV זה Eropay Master card Visa Card. בפועל זה שבב NFC שישנו גם בחלק מהסמארטפונים וכך ניתן לשלם איתם עם גוגל פיי או אפל פיי. רק שהטכנולוגיה איננה בלתי חדירה ויש עימה לא מעט בעיות. הראשונה היא שיש קוראים שמסוגלים לקרוא את האות של השבב שלכם. כך שאחרי כן ניתן לעשות העתק של השבב עם הקוד שלכם ולשלם בלי הפסקה. נכו העיסקאות מוגבלות למתחת $100 אך מאידך יש מספיק דברים שעולים פחות מזה. המלצה בצפון אמריקה לאלו שיש את הכרטיסים הללו (בעצם למי אין) זה להחזיק אותם בתוך כלוב של פארדיי על מנת שלא יהיה ניתן להעתיק אותם. בהצלחה. אפרופו זה תופס גם לגבי סמארטפונים. המלצה שם היא לכבות את ה-NFC בשניה שאינכם משתמשים בו.
איפה ישראל ואיפה טכנולוגיה. אומת ההיי טק עלק. טפי סמעק, חור באפריקה זה מה שאנחנו.
מי שהבין מה נכתב לגבי תשלום דרך הסמארטפון שיסביר לי בבקשה. br/בכתבה מדובר על כרטיס אשראי עם טכנולוגית EMV (השבב המוזהב ע'ג הכרטיס).
כלומר עדיין מדובר תשלום באמצעות כרטיס אשראי. לא כתוב מה קורה עם הסמארטפון.
איזו אפלקציה, איך משתמשים באפליקציה הזאת, היכן ואיך מקישים את הקוד, מה קורה כאשר משלמים בעזרת הסמארטפון סכומים בפחות מ-200 ש'ח.
בקיצור, פייק כותרת למול תוכן הכתבה.
אני חושב שאני משלם אז אני משדר
כרטיס שלכם בכיס או בארנק במכנסיים? מישהו נצמד אליכם בתור ומחייב אותכם ב-200 שקל. ללא הוצאת הכרטיס וללא הכנסת קוד סודי.br/במדינות שהטכנולוגיה קיימת מזמן מכירים את זה ודואגים שהכרטיס יהיה לא קריא. קניתי ארנק בסין - התברר שהוא כולל הגנה כבר. לא יכול לעבור ברכבת ע'י הצמדת ארנק (כמו שעשיתי פעם). חייב להוציא את הכרטיס כדי להשתמש. יאללה לקנות ארנקים חדשים :-)
חזרתי מלונדון שבה כמו אף אחד לא משתמש במזומן, אנחנו גרים במאה ה-20 עדיין.
תושב חכם ישראל
על כל גיהוץ יצא סוף החודש כפול ממה שקניתם! ף
באומת ההיי טק גילו את הארנק האלקטרוני שכבר שנים קיים במדינות אירופה. אומת היי טק עלק. מדינת פרמיטיבית
מבחינת התמיכה.br/כשיחייבו את כל הסופרים לעבוד עם EMV - אותם מספונים יאפשרו הצמדת טלפון שיש בו NFC.
אני חי כבר כמה שנים באירופה ומה שמדהים זה שהמגזר הפרטי הישראלי לוקח את האירופאי בהליכה , בגדול מה שקורה היום במגזר הפרטי בישראל יקרה בעוד 3-5 שנים באירופה אבל במגזר הציבורי והרגולציה בדיוק הפוך פשוט חוסר תפקוד של המערכות בישראל , אני משלם עם האייפון במרבית אירופה ורק עוד שנתיים זה יהיה בארץ?
ישראליטיסקי פרמיטיבסקי
מה קורה כאשר המכשיר מקולקל
מה קורה כשהכרטיס אשראי נפגם? מזמינים חדשbr/מה קורה כשהולך לאיבודנגנב הארנק? מתרוצצים לבטל כרטיסים ולהזמין חדשים
מה קורה כשנשארים בלי מזומן בארנק? אה, זה קורה כל הזמן........
מנסים לדחוף לך את ה'ארנק הדיגיטלי' כאילו זה חידוש עולמי אבל בפועל כרטיס האשראי (או כרטיס חיוב מיידי - דביט - אין הבדל מלבד שיטת החיוב) הוא 'ארנק דיגיטלי והוא קיים כבר עשרות שנים, פעם 'גיהצו' אותו במכשיר מכני שהעביר את הספרות הבולטות שבו למסמך ידני אותו העסק הפקיד בבנק לשם חיוב. בהמשך הפס המגנטי החליף את ה'מגהץ' והקופות האלקטרוניות העבירו את המידע בסוף היום דרך הטלפון (ואח'כ בוצע חיבור מקוון קבוע לאישור מיידי). וכבר שנים ארוכות שבאירופה (ועוד ועוד מדינות) יש את ה EMV שהחל עם צ'יפ בלבד (מה שהצריך הכנסת הכרטיס למכשיר) ובהמשך התווסף לו שבב ה NFC לעסקאות מגע.br/כרטיס אשראי/דביט עם שבב ו NFC עושה בדיוק מה שעושה הסמארטפון ושירותי התשלומים השונים (שבמילא מחויבים דרך אותו כרטיס) רק הוא שוקל 10 גרם, לא צריך מקור מתח, לא קליטה ולא הפעלה כלשהי.
אני גר באירופה ויש לי כזה כבר שנים. יש לי אפשרות להפעיל שירות ארנק דיגיטלי והבנק שלי מציע לי לבצע הכל דרך הסמארטפון אבל זה הרבה יותר קל ופשוט לעשות זאת עם הכרטיס (אני מתעצבן על משלמי הסמארטפון שמעקבים אותי עם התעסקות במכשיר).
עוד בונס שיש לי (אבל לא קיים בכל הבנקים) זה שהכספומטים הומרו למגע עם כן כך שאין צורך להכניס את הכרטיס למכונה והוא לא יכול 'להיבלע'.
אם החשבון הוא עד 200 שקלים נצטרך לקרב את הכרטיס או הטלפון למסוף כדי לבצע את התשלום, מבלי להכניס קוד סודי. אם החשבון הוא מעל 200 שקלים נצטרך להכניס את הכרטיס למסוף ולהקיש את הקוד, או אם אנחנו משתמשים בטלפון להקיש את הקוד בטלפון. ככה עובד אפל/גוגל פיי.