שתף קטע נבחר

חדש בישראל: הטכנולוגיה שמחזירה לחולי שבץ מוחי את היכולת להזיז את הגפיים

בשורה לסובלים מלקויות בעקבות שבץ מוחי: הקסדה המיוחדת שמזהה פעילות מוחית ומעודדת איברים שנפגעו לשוב ולפעול כראוי מגיעה לישראל

לחזור לתפקד בכוח המחשבה: טכנולוגיה חדשה, שהגיעה לישראל, מסייעת למי שעברו שבץ מוחי וסובלים מבעיות כרוניות להשיב לעצמם יכולות שאבדו, כמו שימוש ביד או ברגל.

 

המערכת, שנקראת "Recoverix", מורכבת ממספר חלקים: הראשון הוא "קסדה" שבה 16 אלקטרודות אשר מונחת על ראש המטופל ומסוגלת לנתח פעילות מוחית ולזהות איזו פעולה פיזית הוא מדמיין שהוא מבצע.

 

חלק נוסף הוא אפליקציה ממוחשבת, ש"מתרגמת" את גלי המוח וגורמת לדמות דמיונית על מסך שנמצא מול המטופל "לחזור" על אותן פעולות שהוא דמיין. חלק שלישי הן אלקטרודות חשמליות, ששולחות זרם חשמלי לאיבר שהמטופל דמיין שהפעיל.

 

מינהל התרופות והמזון האמריקני (ה־FDA) אישר את השימוש במערכת, כמו גם האיחוד האירופי. יש לציין כי להבדיל מניסויים שעוברות תרופות, מערכת מסוג זה אינה צריכה להוכיח יעילות כדי לזכות באישור, אלא רק שהשימוש בה בטוח. בכל מקרה, היא כבר הוכנסה לשימוש ב־27 מדינות בעולם חוץ מישראל.

 

קיראו עוד

למיון תוך 3 שעות: איך מזהים שבץ מוחי – ומה עושים

שבץ מוחי: כך תזהו שזה קורה לכם

דו"ח חושף: כל חצי שעה מתרחש בארץ אירוע מוחי

  

נדב שכטר, מנכ"ל חברת NBT שמייבאת את המערכת לישראל, מסביר ש"המטופל מקבל במהלך כל טיפול מאות הוראות, למשל: 'דמיין שאתה מזיז את שורש כף היד'. כשהוא מצליח לדמיין, הקסדה מסוגלת לזהות בפעילות המוחית את הכוונה לבצע את התנועה. זה נקרא 'דימוי מוטורי'. ברגע שהמערכת רואה את זה, היא שולחת זרם חשמלי ליד – שגורם לה לבצע את הפעולה במציאות, ובמקביל מפעילה דמות על המסך שמבצעת את התנועה גם כן. השילוב בין כל הגירויים מלמד עם הזמן את המוח לייצר את התנועה בעצמו, ללא המערכת".

 

 16 אלקטרודות אשר מונחת על ראש המטופל ומסוגלת לנתח פעילות מוחית (צילום: יח"צ)
16 אלקטרודות אשר מונחת על ראש המטופל ומסוגלת לנתח פעילות מוחית(צילום: יח"צ)

 

איך בדיוק זה עובד?

 ד"ר עופר קרן, לשעבר מנהל המחלקה לשיקום נפגעי מוח בבית החולים שיבא, מסביר: "כתוצאה מפגיעה ברקמה העצבית של המוח משתבשת הפעילות המוחית, שכוללת קבלת אותות על ידי החושים, עיבודם ושליחת הוראות למערכות התגובה השריריות. ישנן מספר שיטות שיקום. אחת מהן היא 'טיפול על ידי מראה': מחקרים הוכיחו כי ישנם תאים מוחיים פעילים בזמן צפייה בפעולה, ומכאן התפתחה טכניקת השיקום שמגרה את המוח לשחזר יכולות.

 

הטכניקה הנוספת היא 'דמיון של תנועה' – מערכת העצבים מגייסת מהזיכרון שלה את תבנית התנועה לקראת ביצוע הפעולה הנדרשת. כאן יש גם אלקטרודות שקולטות את הפעילות המוחית. ההיגיון מאחורי המערכת מבוסס על שרשרת של שיטות שיקום פיזיולוגיות, אך טרם בוצעו מספיק מחקרים המציגים את יעילותה".

 

צפו בפעילות המערכת:

 

 

בישראל מתבצע כיום הטיפול באופן פרטי בלבד. אורך כל מפגש הוא כשעה וחצי, כפול מטיפול סטנדרטי לחולי שבץ מוחי. העלות כפולה גם היא: 740 שקלים לטיפול. בישראל יש כבר 15 "בוגרי שבץ" שהחלו להשתמש בקסדה. אחד מהם הוא מייקי עצמון (60) מקריית־אונו, שמספר: "לפני עשרים שנה עברתי חמישה אירועי שבץ רצופים. בדיעבד הבינו שהסיבה הייתה מחלת הסרטן. מאז, הרגל והיד השמאלית שלי סבלו מנוקשות והתקשיתי להזיז אותן.

 

"במשך שנים עברתי פיזיותרפיה, שלא גרמה לשינוי דרמטי, ולא האמנתי שאחרי כל כך הרבה זמן מצבי יכול להשתפר. לא יכולתי להחזיק שקית ביד שמאל, והיום, אחרי שעשיתי את סדרת הטיפולים בטכנולוגיה החדשה, אני מסוגל להחזיק שקית במשך שעה. ההליכה שלי השתפרה, ואם לפני הטיפולים לא יכולתי לעלות מדרגות בלי עזרה – היום אני מסוגל לעלות בעצמי".

 

היבואנים מציגים מחקר שנערך באוסטריה על 50 מטופלים בגילאי 30 עד 80 שטופלו בטכנולוגיה. אצל 96 אחוזים חל שיפור והם הצליחו לבצע תנועות שלא יכלו לבצע מאז השבץ. לדברי שכטר, אחת הבשורות היא שנהוג לחשוב כי ניתן להחזיר יכולות רק במשך שנתיים לאחר השבץ, ואילו המערכת החדישה מצליחה בכך גם אחריהן.

 

יש לציין כי מערכת הבריאות מממנת למי שעבר שבץ טיפול במרכז שיקומי של עד שלושה חודשים ו־12 טיפולים על ידי קלינאי תקשורת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
הקסדה שמחזירה את יכולת התנועה
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים