שתף קטע נבחר

תקדים: 'דובק' תפצה מעשנים שלקו בסרטן

חברת דובק הגיעה להסכם, ראשון מסוגו בארץ, עם עשרות חולי סרטן, שתבעו פיצוי על כך שהחברה ידעה כי הסיגריות ממכרות. החברה מתכוונת להעלות את מחירי הסיגריות כדי לממן את הפיצויים. בית המשפט יתבקש לאשר את ההסכם

הסדר ראשון מסוגו בישראל לפיצוי חולי סרטן, שחלו עקב עישון סיגריות: ההסדר הושג בין חברת הסיגריות הישראלית דובק לבין עורכי דינם של 78 חולי סרטן, שתבעו את חברת דובק בתביעה ייצוגית, על כך שידעה שהסיגריות ממכרות, אך לא התריעה בפני ציבור המעשנים. גובה התביעה, שהוגשה לפני שלוש שנים, הוא 70 מיליון שקל.
על פי ההסכם, תוקם ועדה רפואית, שתבדוק כל אחד מהתובעים, ואם יתברר כי חלה בסרטן הריאה, הלבלב, שלפוחית השתן או הוושט, ועישן סיגריות מתוצרת דובק, הוא יפוצה על ידי החברה. תשלומי הפיצויים לנפגעים ימומנו על ידי קרן שתוקם, ותגייס את הסכום הדרוש ע"י העלאת מחירי הסיגריות של החברה.
עו"ד חיליק גוטמן, המייצג את דובק, אמר ל-ynet כי "הסיגריות יתייקרו בהתאם לחישובים שייערכו ע"י אנשי מקצוע. ההפרש בין המחיר הנוכחי למחיר שייקבע יוזרם לקרן נפגעי עישון, שתפצה את כל נפגעי העישון".
גוטמן הוסיף, כי "במידה וההסכם יאושר, מי שירצה יפנה ישירות לקרן, והיא תעבוד כמו ביטוח לאומי. מי שיתעקש, יפנה לבית המשפט, ויזכה, יפוצה גם הוא מכספי הקרן".
דובק טענה בעבר כי במידה ותחויב לשלם פיצויים בגין נזקי עישון, תדרוש מהמדינה להשיב לה את מלוא הסכום. בכתב הגנה שהגישה דובק בעבר נטען, כי הסיכונים הכרוכים בעישון הסיגריות ידועים לציבור, ואף מותרע עליהם באזהרה המופיעה על חפיסות הסיגריות מאז 1983. לכן, לדבריה, התובע ידע מהם הסיכונים הכרוכים בעישון סיגריות, ויש לראותו כמי שבחר לעשן. יצויין, כי במסגרת ההסדר לא מודה דובק באחריותה לנזקי העישון.
דובק עוסקת בעיבוד טבק ובייצור ושיווק סיגריות, והיא החברה המובילה בתחום זה בישראל. החברה הינה גם יבואנית סיגריות. דובק מחזיקה בנתח שוק של 48% משוק הסיגריות המקומי (נכון לסוף 1998), בהשוואה לנתח של 95% ב-1987. חברת בת של דובק, החברה הישראלית לסיגריות, מחזיקה ב-42% ממניות החברה. שווי השוק של חברת דובק בבורסת ת"א נקבע היום על כ-50 מיליון דולר.
ביולי השנה, בתום משפט שנמשך שנתיים, החליט חבר מושבעים בפלורידה, ארה"ב, כי חברות הטבק בארצות הברית ישלמו סכום עתק של 145 מיליארד דולר לנפגעי העישון.
תשלום של 74 מיליארד דולר, סכום הפיצויים הכבד ביותר שהוטל אי פעם בבית המשפט, נגזר על חברת פיליפ-מוריס, יצרנית הטבק הגדולה ביותר בעולם, האחראית בין היתר על ייצורן של סיגריות "מרלבורו".

הסרטן הקטלני ביותר בישראל

על פי נתונים סטטיסטיים מהאגודה למלחמה בסרטן בישראל, שכיחות מחלת סרטן הריאה עלתה באופן דרמטי ב-50 השנים האחרונות והיא סוג הסרטן השכיח ביותר בארצות המערב, והקטלני ביותר בישראל.
שיעור התמותה מסרטן הריאה בקרב המעשנים גדול פי 10 עד 20 מאשר בקרב לא מעשנים. למעשה, למעלה מ-85 אחוז מכלל מקרי סרטן הריאה אצל גברים בישראל, מופיעים אצל מעשנים, ולמעלה מ-50 אחוז מהחולות בסרטן הריאה, הן מעשנות.
עלפי הערכות משרד הבריאות לשנת 99', כעשרת אלפים בני אדם מתים בישראל בשנה כתוצאה מנזקי עישון: כ-8,500 איש בעקבות עישון פעיל, וכ-1,500 איש כתוצאה מעישון פאסיבי.
ביוני 98' הוגשה עתירה לבג"צ, שביקשה להכריז על הניקוטין והטבק כעל סמים מסוכנים. פרקליטות המדינה הודיעה כי לדעת כל העוסקים בבריאות הציבור, עישון סיגריות גורם לנזקים בריאותיים חמורים, וכי יש צורך בנקיטת פעולות לצמצום מספר המעשנים ולהפחתת נזקי העישון. הפרקליטות המליצה למנות ועדה ציבורית לבדיקת הצורך בהטלת הגבלות על עישון, וכן לבדיקת ההיבטים הנוגעים ליצוא, יבוא, מכירה, הפצה ופרסום של סיגריות. בעקבות המלצה זו החליט שר הבריאות לשעבר, שלמה בניזרי, להקים ועדה ציבורית לצמצום העישון ונזקיו. בראש הוועדה, שהחלה לפעול בדצמבר 99', וטרם הגישה את מסקנותיה, עומד השופט אלון גילון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במסגרת ההסדר לא מודה דובק באחריותה לנזקי העישון
מומלצים