שתף קטע נבחר

השופט חשין: בעייתי שהמשטרה חוקרת את הנגבי

בג"ץ הורה למדינה לנמק בתוך 15 יום מדוע המשטרה חוקרת את השר שעשוי לשוב ולהיות ממונה עליה. השופט חשין תהה אם שרון ומזוז לא מבינים את הבעייתיות שבעניין. הוא הציע להפקיד את התיק בידי מפקד מחוז תל-אביב היוצא או בידי ניצב מזרחי: "כולם יודעים שהוא חוקר ללא מורא". העותרים הציעו להעביר את החקירה לרשות להגבלים עסקיים

"ראש הממשלה באמת לא רואה בעיה בכך שהמשטרה חוקרת את צחי הנגבי? היועץ המשפטי לממשלה לא רואה בזה שום בעיה?" את התהיות הללו הציג היום (ד') שופט בית-המשפט העליון, מישאל חשין, ביחס לחקירתו של השר לביטחון פנים בפרשת המינויים הפוליטיים.

 

דו"ח מבקר המדינה פסק כי הנגבי "רמס את החוק ברגל גסה", כאשר כיהן כשר לאיכות הסביבה. מאז קודם לתפקיד השר לביטחון פנים, ומתוקף תפקידו - היה לשר האמון על המשטרה. בעקבות החלטת היועץ המשפטי לפתוח בחקירה פלילית נגדו, ביקש הנגבי להשעות עצמו ונשאר שר ללא תיק. עם זאת, מחליפו, גדעון עזרא, נותר רק בגדר ממלא מקום, ואף הבהיר כי יוועץ בו בנושאים גורליים.

 

התנועה לאיכות השלטון עתרה לבג"ץ נגד השעייתו הזמנית בלבד של הנגבי ונגד ניהול החקירה בידי המשטרה, אשר "מציבה את החוקרים במצב בלתי אפשרי, בו הם נאלצים לחקור את מי שאחראי על קידומם".  

 

שלושת שופטי בג"ץ הוציאו צו על תנאי, המורה למדינה לנמק בתוך 15 יום להצהיר כי הנגבי לא ישוב למשרד, או לחלופין - שהחקירה תוצא מידי המשטרה. מדבריו הנחרצים של השופט חשין מתברר לאן נושבת הרוח, לפחות על פי בג"ץ.  

 

"כולם יודעים שהעזיבה זמנית"

 

"כל מה שיגורנו עת מונה הנגבי לשר לביטחון פנים והתרענו עליו, ועל כך שהוא אינו מסוגל לאור עברו לשמש בתפקיד זה – מתממש היום", אמר עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, שעתרה גם בשעתו נגד מינוי הנגבי בעקבות פרשת "דרך צלחה".

 

"לאורך כל הדרך הנגבי לא הכחיש שיש לו כוונה לחזור למשרד", המשיך שרגא. "כל האנשים במדינה יודעים ושמעו את הנגבי ואת גדעון עזרא מדברים על כך שהעזיבה היא זמנית, על כך שהנגבי מתכוון לשוב לתפקידו, ורק המדינה לא שמעה את הדברים מפי הגבורה. לכל אורך הדרך נאמר שיש בכוונתו לחזור למשרד לביטחון פנים בתום החקירה המהירה".

 

השופט חשין השיב לו: "מדוע אדוני רואה בזה תרגיל? הם חשבו שהחקירה תהיה קצרה ותוציא אותו צח כשלג והוא יחזור. הוא השהה את עצמו, זה לא דבר שמקבלים עליו פרס נובל או מדליה באולימפיאדה, אבל זה מעשה יפה, ולא הכל שחור משחור".

 

נציגת המדינה, עו"ד אורית קורן, השיבה כי אין מדובר בהשעיה עצמית של השר, אלא בהחלטת ממשלה, וכי הנגבי לא מונה לכל תפקיד ביצועי אחר. "מונה בשלב זה ממלא מקום, אך נוכח העובדה שמילוי מקום יכול להיעשות רק עד שלושה חודשים, בעוד כמה שבועות יתברר אם המינוי הזה יהפוך לקבוע. בתוך חודשיים וחצי תצטרך הממשלה לפתור את העניין מאחר שהחקירה, ככל הנראה, תימשך מעל לשלושה חודשים. מילוי המקום היה כורח השעה ועוד מעט תתברר תמונת המצב".

 

"אין חוקר ללא מורא כמו מזרחי"

 

בשבוע שעבר אמר גורם משפטי בכיר כי טוב היה עושה הנגבי אילו הודיע שהוא עוזב את המשרד לביטחון פנים בלא כוונה לשוב לשם. ואולם עיקר הדיון נסב סביב שאלת ניהול החקירה בידי המשטרה. עו"ד שרגא אמר כי התנהלות החקירה היא בעייתית: "קשה מאוד לאנשים לחקור באמת ובתמים שמורא השר נמצא מעל ראשם. הם יודעים שביום מן הימים הם ישלמו את המחיר אם הם יחקרו טוב מדי. אנשים שחוקרים אדם חוששים שמחר בבוקר הוא יעבור מכיסא הנחקר אל כיסא המנהל".

 

אז הציע השופט מישאל חשין הצעה ולפיה ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב משה מזרחי, ינהל את חקירת הנגבי: "יש אדם אחד שהתפרסם במשטרה כחוקר ללא מורא – וזהו אדון מזרחי. אולי הוא ינהל את החקירה?", שאל-הציע השופט. בהמשך הציע חשין אדם נוסף שיפקח על החקירה: ניצב בדימוס יוסי סדבון, מפקד מחוז תל-אביב במשטרה, שהיה מועמד לתפקיד המפכ"ל.

 

עו"ד שרגא אמר כי ניהול החקירה בידי קראדי ותת-ניצב יואב סגלוביץ' הינו בעייתי. "מדובר על שר שעזב את תפקידו רק לפני שבועיים. החוקרים מונו על ידו וכעת הם נמצאים במצב של ניגוד עניינים. זה לא הגיוני וזה לא נתפס. יש גם עניין של משוא פנים. המפכ"ל מנהל חקירה וסגלוביץ' ממונה עליה. הם קיבלו דרגות מידיו של השר הנחקר. מינוי המפכ"ל האחרון היה סנסציוני ועכשיו הוא ממונה ישירות על החקירה. סגלוביץ' קיבל דרגה רק לפני חודש וחצי. מה, הם לא בני אדם? עכשיו, הם צריכים לחקור את השר".

 

שרגא אף הציג את דבריו של המפכ"ל קראדי שביקש בעצמו מהיועץ המשפטי לממשלה להוציא את החקירה מידי המשטרה. "אם המפכ"ל חש ככה, ודאי שהציבור מרגיש זאת. אמון הציבור במשטרה יאבד והמערכת כולה תיפגע קשות", התריע.

 

נציגת המדינה, עו"ד קורן, השיבה: "המדינה איננה חולקת על כך שקיים חשש לניגוד עניינים אבל מצאנו לכך פתרון: גובש צוות של שוטרים רבים המלווה על ידי פרקליט מחוז ירושלים, וגם היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה עוקבים בדריכות. זה מנטרל לדעתנו את הפוטנציאל לניגוד עניינים. היועץ ופרקליט המדינה הורו על החקירה והם מעוניינים שזו תתבצע הכי טוב שרק אפשר, והשקפתם היא שהטלת החקירה על גוף אחד תפגע בחקירה".

 

השופט חשין, שידוע בחוש ההומור שלו, חרג הפעם ממנהגו וזעק על נציגת המדינה בדיון: "גברתי תשים לב שלא הוצאנו צו ביניים כמבוקש בעתירה, רק משום שלקחנו לתשומת לבנו את הערתה לפיה החקירה טרם החלה, ונמצאת בשלביה הראשונים, והדברים ייבחנו על-ידי המדינה. יש דברים שכתובים בהחלטה שנתנו ויש דברים שאינם כתובים. ממלכה מתוקנת מתנהלת גם לפי דברים בלתי כתובים". כשאמר זאת, דפק השופט על השולחן.  

 

התנועה לאיכות השלטון הציעה שהרשות לניירות ערך או חוקרים מהרשות להגבלים עסקיים ינהלו את החקירה. קורן השיבה: "אם אחרים יידרשו לעסוק בחקירה, לא יישאר זמן וכוח אדם לעסוק בחקירות שלשמן הוקמו גופים אלה. לדעתנו, נוכח הצורה של הצוות והאנשים בו וליווי היועץ ופרקליט המדינה – זה הדבר הנכון. כל פתרון אחר יפגע בחקירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
איך הם לא רואים. השופט חשין
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: שאול גולן
התיק יוצא מהמשטרה? השר הנגבי
צילום: שאול גולן
צילום: זום 77
"כאשר יגורנו מתממש". עו"ד שרגא
צילום: זום 77
מומלצים