שתף קטע נבחר

נחתם הסכם סחר משודרג בין ישראל לירדן

במסגרת ההסכם יהיה 60% מהייצוא הישראלי לירדן פטור ממכס, והמכסים בין שתי המדינות יורדו בהדרגה עד 2010. ההסכם יאפשר לישראל ולירדן ליהנות מהקלות במכס שמעניקה אירופה למדינות הים התיכון. פוטנציאל הרווח לישראל נאמד בעשרות מיליוני דולרים לשנה

ממלא מקום ראש הממשלה ושר התמ"ת, אהוד אולמרט, חתם לפני שעה קלה עם עמיתו הירדני, ד"ר אחמד הינדאווי על הסכם לשידרוג יחסי המסחר בין שתי המדינות.

 

עד כה היה בין ישראל לירדן הסכם סחר חלקי, שנחתם ב-1995, ושעיקר ההטבות בו ניתנות לצד הירדני. בהסכם היום נקבע כי 60% מהייצוא הישראלי לירדן יהיה פטור ממכס, לעומת 10% עד כה. לדברי אולמרט, ההסכם שנחתם היום הוא הסכם הסחר המתקדם והרחב ביותר עם מדינה ערבית.

 

שדרוג יחסי המסחר בין שתי המדינות יתבצע בשלבים. כבר בתחילת 2005 ירדו המכסים על הסחר בין ישראל לירדן בכשליש, ואילו המכס על ייצוא ירדני לישראל ירד למחצית. בחמש השנים הקרובות ימשיכו שני הצדדים להוריד את המכסים בהדרגה עד שנת 2010.

 

ההסכם יאפשר לירדן ולישראל ליהנות לראשונה ממערכת הצבירה הפאן-אירופית, שהיא מערכת של הקלות במכס שמעניקה אירופה למדינות הים התיכון. זאת, מכיוון שהאיחוד האירופי מתנה את ההקלות על הייצוא לאיחוד שיוענקו לישראל ולירדן בקיומו של הסכם סחר חופשי בין שתי המדינות.

 

הצבירה תפתח בפני שת"פ של מפעלים ישראלים-ירדנים שוק שמונה יותר מ-450 מיליון איש. ההסכם שנחתם היום כבר אושר עקרונית על ידי האיחוד האירופי, והוא מחכה לאשרור פורמלי.

 

פוטנציאל הרווח הכלכלי לישראל מההסכם מוערך בעשרות מיליוני דולרים לשנה. ב-2003 נאמד הייצוא הישראלי לירדן בכ-30 מיליון דולר, ללא הייצוא במסגרת הסכם ה-QUIZ הישראלי-ירדני-אמריקני, אשר נאמד בקרוב ל-60 מיליון דולר. הייצוא הירדני לישראל נאמד באותה שנה בכ-17 מיליון דולר.

 

חתימת ההסכם מעוררת עניין עצום בעולם הערבי, ומסוקרת על ידי כל רשתות הטלוויזיה הערביות.

 

אולמרט: יש לי 960 מיליון תשובות למתנגדי ההסכם

 

על רקע חתימת ההסכם מתקיימות בימים אלו בירדן הפגנות סוערות ושביתות שמארגנים האיגודים המקצועיים, הידועים בהתנגדותם להידוק היחסים עם ישראל. בתשובה לשאלות עיתונאים ערביים, ששאלו את אולמרט מה הוא יכול לומר למתנגדי ההסכם, אמר אולמרט: "יש לי 960 מיליון תשובות לאלה שמתנגדים להסכם, כיוון שההסכם ה-QUIZ כבר הביא לירדן תועלת כלכלית הנאמדת ב-960 מיליון דולר, וההסכם שאנו חותמים היום יביא תועלת דומה".

 

לדברי אולמרט, "הסכם הסחר הקיים בין ישראל לירדן והסכם ה-QUIZ הישראלי-ירדני-אמריקני הקיים כיום הביא תעסוקה לעשרות אלפי משפחות והגדיל את הייצור הירדני במאות מיליוני דולרים. כל אלה שמפגינים עושים זאת בגלל פוליטיקה, אבל אתם צריכים להגיד להם שבזמן שאנחנו מקדמים את ההסכם הכלכלי עם ירדן אנחנו מקדמים גם את היחסים הפוליטיים עם הפלסטינים".

 

עוד אמר אולמרט: "ההסכם הוא צעד גדול קדימה לקראת הסכם הסחר הכולל עם ירדן ב-2010, והוא מהווה מודל ליחסים בין ישראל למדינות אחרות באזור שילכו בעקבותיו".

 

שר התמ"ת הירדני: ההסכם הוא ביטוי לחזון מלך ירדן

 

לדברי ד"ר הינדאווי, "הסכם שידרוג היחסים עם ישראל הוא הוכחה לניצחון חזונו של הוד מעלתו מלך ירדן, והוא מצטרף לשורה של הסכמי סחר מוצלחים שירדן ערכה עם האיחוד האירופי, ארה"ב ומדינות ערב וישראל. כל הסכם בין ישראל לירדן הוא בכיוון של גשר להסכמים נוספים עם מדינות ערביות נוספות".

 

כתב הטלוויזיה האיראנית שאל את הינדאווי, "כיצד יתכן שבזמן שהאיגודים המקצועיים שלכם מפגינים נגד מדיניות ישראל בשטחים, אתם חותמים אתה על הסכם?". והינדאווי ענה: "ההסכם הוא כלכלי והוא מתרכז בחיזוק המשק הירדני, ואולם, כל התקדמות במישור הכלכלי חייבת לבוא לידי ביטוי גם במישור הפוליטי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
אולמרט בפגישתו עם עבדאללה מלך ירדן
צילום: לע"מ
מומלצים