שתף קטע נבחר

2,000 פלסטינים נשארו הרחק מבתיהם בעזה

כבר 55 יום שוהים כ-2,000 פלסטינים בצדו המצרי של מעבר רפיח, ואינם יכולים לשוב לבתיהם. מעבר רפיח נסגר לאחר פיגוע מנהרת התופת, ומתקפת הטרור במסוף קרני הקטינה את סיכוייהם לחזור בקרוב. פקיד ברשות הפלסטינית: "קברנו את הגופה השישית של פלסטיני שיצא למצרים לטיפול ומת"

המעברים הסגורים: יותר מ-2,000 פלסטינים תקועים בימים הללו בצדו המצרי של מעבר רפיח ואינם יכולים לשוב לרצועה, לקראת חג הקורבן שיחול מחר (יום ד'). ישראל סגרה את המעבר לאחר פיגוע המנהרה לפני כחודשיים, ומאז לא מתאפשרת יציאתם וכניסתם מהמעבר של הפלסטינים. מתקפת הטרור האחרונה במסוף קרני רק הקטינה את סיכוייהם של הפלסטינים לשוב לבתיהם.

 

בימים אלה, לקראת החג, מבקשים פלסטינים רבים לשוב לרצועה, אולם בקשותיהם מהצד הישראלי להיכנס, לא נענו. בין אלה המבקשים לשוב, חולים רבים שיצאו לקהיר לקבל טיפולים רפואיים ומבקשים לחזור, אולם ישראל מונעת גם מהם.

 

האני ג'בור, פקיד ברשות הפלסטינית שתקוע אף הוא בצד המצרי של המעבר, אמר כי האנשים במקום סובלים כבר 55 יום. "הסיוע שאנחנו מקבלים הוא מינימלי. עיקר הסיוע מגיע מהסהר האדום המצרי שנותן לאנשים מעט כסף, מזרונים ושמיכות, אבל זה מעט מאוד, בעיקר למשפחות עם ילדים ועם אנשים חולים ואלה רבים שנמצאים פה. האנשים החולים, בנוסף למצוקה שלהם, נאלצים לשכור חושות באל-עריש על חשבונם, במקום להיות עם משפחותיהם לקראת החג".

 

לדברי ג'בור, מבין אלה שהיו תקועים במעבר, מספר חולים שמתו, וישראל לא אפשרה אפילו את הכנסת גופותיהם. "היום קברנו את הגופה השישית של אנשים שיצאו למצרים לטיפול ומתו. לפני האירועים, ניתן היה להכניס גופות של פלסטינים שיצאו לטיפול במצרים וישראל איפשרה את החזרת גופותיהם לקבורה ברצועה, אבל בגלל המצב האנשים נאלצים להיקבר בצד השני של הגבול. יש פה מצב בלתי נסבל. משפחות עם ילדים בסבל איום ונורא".

 

"אם מבחינה עקרונית, ישראל לא רוצה לפתוח את מעבר רפיח, שתמצא חלופות אחרות ותביא את האנשים דרך דהנייה או מארז, כפי שעשתה עם הפלסטינים שביקשו לעלות לרגל למכה, אבל המצב הנוכחי לא יכול להימשך". ג'בור אומר כי בכירי הרשות הפלסטינית פנו לגורמים המוסמכים בישראל, אולם פניותיהם לא נענו.

 

במקביל, בעקבות פנייה של עמותת רופאים לזכויות אדם, הסכים צה"ל לדון במתן היתר חריג לצאת לטיפולים במצרים לחולים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף. הדבר התאפשר בעקבות עתירה שביקשה להגיש העמותה לבג"ץ.

 

במשרד הבריאות הפלסטיני ובארגוני זכויות האדם הפלסטינים אומרים כי צה"ל אינו יכול לשים עצמו למומחה לרפואה, וגם עניין רפואי שעל פניו אינו דחוף יכול להתפתח בגלל עיכוב בטיפול לעניין בריאותי קשה ודחוף ביותר. הם ציינו את המקרה של צעיר מג'בליה שלאחר עיכוב ממושך של שבועות ארוכים, הסכים הצבא לאפשר את יציאתו לטיפול בירדן, אך הצעיר מת בירדן.

 

צה"ל: לעת עתה, לא ייפתחו המעברים

 

גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי ההחלטה לסגור את המעברים גורפת, ולמעט מקרים הומניטריים, לא מאפשר צה"ל מעבר למצרים וממנה. "על אף הפיגוע במעבר ה-JVT שפגע גם במעבר רפיח ובו נהרגו חמישה מחיילי צה"ל, הסכים צה"ל לערוך מחווה לאנשי הדת ולהעביר אותם במבצע מורכב דרך מעבר ארז למצרים ומשם למכה, אבל גם בארז היה ניסיון פיגוע, ואם לא די בכך בוצע הפיגוק בקרני.

 

"ההחלטה לסגור את המעברים תקפה לפי שעה, ובשלב הזה לא עושים הנחות לאיש". עוד ציינו הגורמים כי על פי התכנון, השיפוצים במעבר ה-JVT ובמעבר קרני אמורים להסתיים בתוך שבוע, אך אם ההחלטה להשאירם סגורים תישאר בעינה - לא יכנסו לפי השעה אנשי הדת בחזרה לרצועת עזה.  

 

בצד סגירת המעברים, אישר מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף במיל' עמוס ירון, תקציב בסך 150 מיליון שקלים להקמת טרמינל למעבר הולכי רגל וסחורות במעבר ארז החדש. על פי התכנון, הטרמינל ייבנה בשטח ישראל מצפון לרצועת עזה לאחרי יישום ההתנתקות, וייחל לפעול בחודש יולי 2005. הוא ישתרע על שטח של 300 דונם ויכלול גם תחנת רכבת.


פורסם לראשונה 17/01/2005 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
מסוף קרני. נותר מיותם
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
צה"ל ממגן את המעברים
צילום: חנן גרינברג
צילום: רויטרס
חיילים באזור רפיח
צילום: רויטרס
מחסום ארז נסגר אף הוא
צילום: דובר צה"ל
מומלצים