שתף קטע נבחר

תוכנית מנותקת: אין קרקע חקלאית בניצנים

בעקבות הפרסומים על כוונתם של תושבי גוש קטיף לעבור יחד לחולות ניצנים, טוענים במועצה האזורית ובארגונים הירוקים, כי הדבר אינו אפשרי כיוון שהקרקע לא יועדה לחקלאות. המתנחלים דורשים 4,500 דונם לגידולים חקלאיים, אך שינוי ייעוד קרקע עשוי להימשך שנים. החברה להגנת הטבע: "מדובר בסחטנות. החורבן של ההתיישבות שלהם לא יכול להביא לחורבן סביבתי אחר"

"אין עתודה חקלאית ולא ייתכן שיפריחו סיסמאות על גב המתנחלים ועל גבינו". כך אמר הבוקר (ג') ל-ynet מנכ"ל החברה הכלכלית במועצה האזורית חוף אשקלון, אהוד רייך, בעקבות הפרסומים על הכוונה להעביר את כל מתיישבי גוש קטיף לאזור ניצנים. שינוי ייעוד של קרקע לצורך חקלאות עשוי להימשך שנים, ולא ברור כיצד מתכוון ראש הממשלה, אריאל שרון, לקצר את ההליכים. המתנחלים מגוש קטיף טוענים כי הם זקוקים לכ-4,500 דונם קרקע לצורך גידולים חקלאיים.

 

בקטע הווידאו: הדיונות בניצנים, כפי שצילמה החברה להגנת הטבע

 

מועצת חוף עזה פרסמה אמש הודעה רשמית לקראת הפגישה הצפויה עם ראש הממשלה, אריאל שרון, ובה נאמר כי "אם אמנם תצא תוכניתו הרעה של שרון לפועל, על תושבי הגוש לעבור כאיש אחד לאזור ניצנים".

 

האזור שאליו מבקשים המתנחלים לעבור הוא הדיונה הגדולה שבין אשדוד ליישוב ניצן. מדובר בשטח של כ-20 אלף דונם, שבעבר יועד לחקלאות, אולם ברבות השנים ייעודו השתנה וחלק ממנו הוכרז כשמורת טבע. בעבר פעל ראש עיריית אשדוד, צבי צילקר, בתיאום עם המועצות האזוריות השכנות ליישב את החלק הצפוני של הדיונה, אך נתקל בהתנגדויות של ארגוני ירוקים ובסופו של דבר המהלך ירד מהפרק.

 

כעת מתכוונים הארגונים הירוקים לחדש את מאבקם ולכנס היום דיון חירום. השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, הביע התנגדות להתיישבות בחולות ניצנים, בשל הפגיעה בערכי טבע. לדבריו, חולות ניצנים הם השטח החולי הפתוח האחרון באזור מישור החוף הדרומי. שמחון הודיע על כך לראש הממשלה כבר לפני חודש והוא אמר כי ידרוש משרי העבודה להתנגד לתוכנית. 

 

גם בחברה להגנת הטבע טוענים כי הקרקע בה אמורים להתיישב תושבי גוש קטיף, אינה מיועדת לחקלאות. לדברי מנהל בית ספר שדה של החברה להגנת הטבע בניצנים, יאיר פרג'ון, המאבק יתרכז תחת הכותרת - "חורבן אחד בגוש קטיף, אסור שיוביל לעוד חורבן סביבתי".

  

לדברי פרג'ון, חלק מהאזור המדובר הוא פארק חולות נדיר וייחודי וחלקים ממנו הוכרזו בעבר ככאלה שלא ניתן להתיישב בהם. חלק נוסף מהאזור יועד לצרכים תיירותיים בלבד. "אין שום הצדקה כלכלית, התיישבותית ואפילו חקלאית, להעביר את המתיישבים לאזור פארק החולות בניצנים. מדובר לדעתי בסחטנות והממשלה והכנסת צריכים להבהיר למתיישבים שזה לא יקרה. לבי לבי למתיישבי גוש קטיף אבל החורבן של ההתיישבות שלהם לא יכול להביא לחורבן סביבתי אחר".

 

הפארק שייך לכולם

 

פרג'ון אמר עוד כי המאבק על פארק החולות צריך להיות ציבורי, כי הפארק שייך לכולם. " צריך לעשות כל מאמץ כדי לשמור על האזור הזה. היישוב ניצן יכול לקלוט 500 משפחות בלי בעיה. קיבוץ זיקים יכול לקלוט עוד 300 מתיישבים. מדובר ביישובים שנמצאים ליד הים. אנו נתחיל את המאבק של הארגונים הירוקים, נקים לובי בכנסת, נתחיל במאבק ציבורי וגם נפעל מול ראש הממשלה, שאמור להגיע לביקור באזור בעוד כמה ימים. המרחב הפתוח הוא צורך נפשי של כל אזרח ואזרח במדינה".

 

ארגון מגמה ירוקה - סטודנטים למען הסביבה, הודיע שהוא מתנגד באופן נחרץ להקרבת שמורת חולות ניצנים על מזבח ההתנתקות. "חולות ניצנים הם לא שה ששוחטים כדי לרצות את המתנחלים ולכן אנו פעילי מגמה ירוקה, נאבק בכל דרך אפשרית, נפגין, נעצור משאיות ודחפורים בגופנו ונמנע את הוצאת תוכנית 'נידל"ון' ניצנים לפועל.  

 

"העתקת גוש קטיף לשטח הגובל, או נמצא בתוך תחומי שמורת החולות, הוא פרויקט נדל"ן רחב היקף, שיניב תשואות יפות למספר מצומצם של משקיעים על חשבון אוצרות טבע ונכסי ציבור. בגלל אופי הסיטואציה, איננו בטוחים עד כמה יקפידו על חוקי תכנון ובניה ומה יהיה היקף השטחים החקלאיים". 

 

"זו פנטזיה רחוקה מהמציאות"

 

גורמים המכירים מקרוב את הנושא אמרו ל-ynet שכיום חלק מהקרקעות המקיפות את היישוב ניצן נמצאות בבעלות יזם פרטי. אם התוכנית תצא לפועל, בכוונת מינהל מקרקעי ישראל לרכוש מאותו יזם את הקרקעות לשם בנייה. הגורמים גם מעריכים כי ייתכן שמדובר בקלף מיקוח של המתנחלים, שיודעים כי אין מדובר בתוכנית ריאלית.

 

"הסיכוי שנראה את המפונים מתגוררים על אדמות ניצנים הוא נמוך מאוד, סוג של פנטזיה, רחוקה מהמציאות. להעביר את יישובי מרכז הרצועה המונים למעלה מ-1,000 משפחות בתוך מספר חודשים הוא תרחיש דמיוני. לא ניתן לפתח עיר ברדיוס כזה ובהיקף כזה בזמן כל כך קצר במסגרות הקיימות", אמרו אותם גורמים.

 

בתוכנית שכזו מעורבים גורמים בירוקרטיים רבים, הירוקים מתנגדים וגם ועדות התכנון יערימו קשיים. גם היישובים באזור ניצנים לוטשים עין לקרקע ולא ממהרים להביא לשם אוכלוסיה נוספת "שתבלע אותם". כדי לקדם תוכנית של 1,000 יחידות דיור צריך להביא את התוכנית לוועדה סטטוטורית ונדרשים לפחות כמה חודשים כדי לקדם תוכנית תשתיות ליישוב כזה.

 

"זה סיפור מאוד ארוך ויקר שדורש המון זמן וכסף", אומר גורם המכיר את הנושא. "מי שחושב שאפשר להעביר את גוש קטיף עם שופל ולהניח אותו על אדמות ניצנים טועה. גם בוועדות התכנון לא יסכימו לכך.

 

"הדבר הריאלי ביותר הוא עיבוי יישובים קיימים. הכוונה להרחבת יישובים באזור סובב עזה בהם שוכנת אוכלוסייה הולכת ומזדקנת. לשם המחשה כדי להתחיל לקדם תשתית ביוב באזור, יש לפנות למינהלת הביוב ולקדם הליך נפרד לעומת יישוב קיים שניתן להרחיב את התשתיות הקיימות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ודוד הכהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
תוכנית מנותקת מהמציאות. שרון
צילום: טל שחר
צילום: גדי קבלו
הקרקע לא מיועדת לחקלאות. חוף ניצנים
צילום: גדי קבלו
החממות בגני טל
צילום: איי פי
מתנחלי כפר דרום יעברו לניצנים?
צילום: איי פי
מומלצים