שתף קטע נבחר

יום פקודה: בצה"ל חוששים מ"חוליות הקאטרים"

ביום שני צפויים אלפים ממתנגדי ההתנתקות לערוך מצעד מחאה בן 3 ימים, בשיאו ינסו להיכנס לרצועה כדי לסייע לתושבים במאבקם. כוחות הביטחון חוששים מעימותים קשים בין פעילים שינסו לחתוך את הגדר המקיפה את הרצועה לבין פלסטינים שימתינו להם מן הצד השני. דוברת יש"ע: "אנחנו לא מתכוונים לגנות אנשים שיגיעו לשם עם קאטרים". במקביל נערכים אלפי חיילים ושוטרים להקפת הגדר, הרצועה תיסגר בצו אלוף

"יום פקודה" מתקרב. צה"ל והמשטרה נערכים לקראת צעידת שלושת הימים מנתיבות לכיסופים בשבוע הבא. במסגרת ההכנות נערכים הכוחות לתרחיש מדאיג במיוחד, לפיו יפרצו "חוליות הקאטרים" של מתנגדי ההתנתקות את הגדר האלקטרונית המקיפה את רצועת עזה בעשרות נקודות שונות במקביל, ויגרמו להקפצת הצבא והמשטרה לצורך עצירתם ומניעת התנגשות בינם לבין פלסטינים.

 

 

בין הפתרונות של כוחות הביטחון לקראת יום שני הקרוב: סגירת רצועת עזה בצו אלוף, הקפת המעגל החמישי של הפינוי (מסביב לגדר הרצועה) על ידי אלפי חיילים ושוטרים, מזל"טים שמצלמים את נסיונות הפריצה מלמעלה ומצלמות גדר, המתעדות את נסיונות החדירה מתחתיה.

 

בבוקר ה-18 ביולי צפויים לצאת מעשרות נקודות יישוב ברחבי ישראל - החל ברמת הגולן בצפון, דרך שומרון ויהודה וכלה ביישובי הדרום - שיירות של מכוניות ואוטובוסים אל עבר נתיבות. במידה שהמשטרה לא תעצור אותם סמוך למקום יציאתם, יגיעו ההמונים בכתום לרחבת קבר הבאבא סאלי, שם יקיימו עצרת מחאה, תפילה וברכת הדרך לקראת היציאה לצעדת שלושת הימים אל מחסום כיסופים, בואך גוש קטיף. היעד שהציבה מועצת יש"ע למבצע המכונה "יום פקודה": הכנסת רבבות אדם אל תוך הגוש על מנת להקשות על תהליך הפינוי.

 

בימים האחרונים למדו כוחות הביטחון היטב את כל התרחישים האפשריים כתוצאה מהצעדה, אשר עלולה לשבש כליל את חיי תושבי הנגב המערבי ולהקשות מאוד על צה"ל והמשטרה (אלו יתייצבו בכוננות כבר מיום שישי הקרוב). צוות המפקדים הנרחב, הכולל את אלוף הפיקוד, מפקד אוגדת עזה, מפקד מחוז הדרום במשטרה, מפקד שב"כ דרום ומפקדי המעגלים החיצוניים, מוכן להתכנסות מהירה כדי לקבל החלטה בדבר סגירת רצועת עזה.


עימותים בגוש קטיף. עוצמת המחאה רק תלך ותגבר (צילום - רוני סופר) 

 

המטרה הברורה שהוצבה בפני משטרת ישראל ל-18 ביולי: למנוע את הגעתם של האלפים אל מעבר כיסופים והגדר האלקטרונית המקיפה את רצועת עזה. בעניין זה כל הדרכים, כמעט, כשרות, כולל עצירת הצעדה הכתומה בנתיבות, בצומת גבים, בצומת סעד ולאורך כביש 232, התוחם את רצועת עזה ממזרח. הכוחות, בפיקודו של מפקד מעגל 5, נצ"מ שמעון הרוש, יוצבו במחסומים לאורך הדרך וינועו בין הצירים ובתוך השטחים החקלאים, כדי לעצור את המתנחלים רחוק ככל האפשר מהגדר.

 

המטרה שהוצבה בפני צה"ל לקראת יום הפקודה היא למנוע את כניסתם והתנחלותם של המפגינים בתוך רצועת עזה, אם דרך מעבר כיסופים או מעבר סופה, ואם בניסיונות לפרוץ את הגדר המקיפה את הרצועה לכל אורכה, מכרם שלום בדרום ועד קיבוץ ארז בצפון. אם זה לא מספיק, תעמוד בפני צה"ל גם משימת השמירה על חייהם של הצועדים, במקרה של התקפת פצמ"רים, קסאמים, או כל פעולת טרור פלשתינית אחרת כלפיהם. לצורך כך הוקצו משאבים טכנולוגיים וכוחות רבים, כולל פעילות מזל"טים, מטוסי תצפית ומסוקים של חיל האוויר.

 

אחד התרחישים המדאיגים ביותר הוא, כאמור, נסיונות פריצה של "חוליות הקאטרים". על פי מידע המצוי בידי המשטרה והצבא כבר הוקמו יחידות כאלו, אשר צויידו כדי לפרוץ את הגדר האלקטרונית של רצועת עזה. מדובר בגדר אשר הוקמה בשלהי האינתיפאדה הראשונה, בתחילת שנות ה-90, בימיו של מתן וילנאי כאלוף פיקוד הדרום, ומאז הקמתה שימשה כמכשול יעיל שמנע ניסיונות חדירה רבים של חוליות טרור פלשתיניות וניסיונות של תושבי הרצועה לפרוץ סגרים שאכפה מדינת ישראל. גדר זאת מאפשר באמצעות תייל אלקטרוני לאבחן נקודות פריצה ולהתריע על כך לכוחות הביטחון.


 

המטרה - למנוע מהצועדים להיכנס לרצועה (צילום - רוני סופר)

 

החשש הכבד הוא מכך ש"חוליות הקאטרים" תתפזרנה במהלך שלושת ימי הצעידה במקומות מסתור לאורך הגדר, שאורכה עשרות קילומטרים. מייד לאחר שאלוף פיקוד הדרום יודיע שרצועת עזה סגורה, תינתן ההוראה לחוליות לבצע פריצה בעשרות נקודות שונות במקביל. דרך נקודות אלה ינסו הפעילים להחדיר אלפי אנשים לרצועת עזה כדי לסייע במאבק נגד הפינוי. ניסיונות החדירה עשויים להיעשות, על פי חשש כוחות הביטחון, מול כוחות מזויינים פלשתיניים או המון זועם של תושבים מהיישובים הסמוכים בגזרת בית-חנון ובית להייא, בגזרת עזה עצמה, או סמוך לדיר-אל בלח, חאן יונס, או רפיח. במקרה אחר עלולים אותם חברי חוליות לגרום לכאב ראש לא קטן לכוחות הביטחון, שירדפו אחריהם בשטחים הפתוחים של רצועת עזה.

 

תרחיש הקאטרים אינו זוכה לגינוי של מועצת יש"ע, העומדת מאחורי מבצע יום הפקודה. אמילי עמרוסי, דוברת מועצת יש"ע, אמרה ל-ynet: "במקרה של סגירת רצועת עזה במהלך שלושת ימי הצעידה, ננסה לפרוץ את 'המצור' בכל דרך שאינה אלימה. נעשה זאת גלים-גלים. אנשים ילכו דרך השדות וינסו בכל דרך אפשרית להיכנס פנימה, כדי לחזק את גוש קטיף ולאפשר לאותן מאות משפחות המבקשות להתגורר שם לעשות כן".

 

"איננו מחלקים קאטרים ואיננו מקימים חוליות פריצה", הבהירה עמרוסי. "כל מה שנעשה זה הליכה רגלית, ננסה להעביר אלפים לאו דווקא דרך הגדרות. נעשה זאת בלי נשק ובלי אמצעים אלימים, אבל אנחנו לא מתכוונים לגנות אנשים שיגיעו לשם עם קאטרים. אני מניחה שיהיו מספיק נסיונות בשטח לעשות דברים לא חוקיים אבל אנחנו לא מתכוונים לגנות אותם. זה לא לטעמנו, זאת לא דרכנו, אך איננו מתכוונים לגנות, כמו שלא גינינו את כוונת הבית הלאומי לפרק בסיסים של צה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנחל מול כוחות הביטחון בגוש קטיף
צילום: רוני סופר
צילום: רוני סופר
חייל ושוטר עוצרים מפגין בגוש קטיף
צילום: רוני סופר
עמרוסי. לא מגנה קאטרים
מומלצים