שתף קטע נבחר

יוזמה: מניעת זכויות אזרחיות מסרבני גט

המודל הקנדי שאומץ במדינות רבות זה מכבר, מאפשר לנקוט סנקציות נגד סרבני גט: עד שלא נענים בני הזוג לתת את הגט המיוחל, הם אינם רשאים לדרוש זכויות על הילדים, מזונות או הוצאות משפט. בממדינות אלה נרשמה ירידה של 85% בשימוש לרעה בגט. "אם אנשי הלכה מכל העולם קיבלו את הטיעון הזה, אין ספק שיש מקום שאנשי ההלכה בארץ ישקלו זאת", טוענים אנשי האקדמיה בבר אילן

האם מדינת ישראל תיענה לאתגר, ותיזום חוק שיאפשר לנקוט סנקציות כלפי סרבני גט?

 

בכנס שהתקיים היום (ג') באוניברסיטת בר אילן, הוצגו פתרונות לסרבנות גט לפי המודל הקנדי, שסייע לירידה של 85% בשימוש לרעה בגט לסחיטת בני הזוג. מדינות רבות כמו קנדה, אנגליה, צרפת, דרום אפריקה וניו יורק חוקקו כבר חוקים שמסייעים לאזרחיהם היהודים שמבקשים להתגרש, ונוקטות אמצעים חריפים נגד סרבני גט. אך מדינת ישראל שנוהגת על פי ההלכה, עדיין לא מצאה את הפתרון לכך. במדינה חיות כ-100 אלף עגונות, נשים שמעוניינות להתגרש מבעליהן אך אינן יכולות להשלים את המהלך, בשל סרוב הבעלים. 

 

בעזרת החוק הקנדי, ניתן לבטל תביעות שמגיש סרבן גט, כמו גירושין אזרחיים, מזונות, תביעה למשמורת על ילדים, הסדרי ראייה והוצאות משפט, כל עוד הוא עומד בסרובו. 

 

עו"ד ג'ון סירטאש, פרקליט בני ברית קנדה בטורונטו, נאם בכנס וסיפר כי בעזרת חקיקה הפחיתו באופן משמעותי את בעיית העגינות, והקלו באופן דרמטי על השגת גט לגברים ולנשים כאחד – לרוב תוך פחות מ-30 ימים.

 

"בתוך שבוע מיום שנכנסה החקיקה לתוקף מסרו שני הגברים גט שמנעו אותו במשך שנים מנשותיהם", סיפר. "ב-15 השנים מאז שתוקן חוק הגירושין הקנדי נישאו מחדש אלפי בני זוג כתוצאה עקיפה של חוק הגט. כשנתיים לאחר שעבר החוק, פנתה אלי במסעדה אישה צעירה בחצאית ארוכה ומטפחת לראשה. בזרועותיה החזיקה תינוק מקסים, ואמרה, "מר סירטאש, אתה רואה את הילד? לולא חוק הגט שלך, לא הייתי יכולה להינשא מחדש לעולם והתינוק הזה לא היה נולד".

 

ישראל: אין סיכוי מול הרבנות

 

שרי דיסקינד, אם חרדית לארבעה שהיתה עגונה במשך חמש שנים, מברכת על כל אפשרות  שעשויה לעזור לעגונות. "צריך למצוא פתרון לעניין המסורבל הזה. כמו שמצאו פתרון של פלטה ושעון לשבת, בשנות האלפיים צריך למצוא פתרון לבעיית סירוב הגט. אולי נוח לרבנים שזה המצב".

 

לדבריה, "הבעיה היא שנותנים מענה לגברים שרוצים לסחוט את הנשים. אני שומעת נשים רבות מכל המגזרים שלא מעוניינות בנישואים בגלל הגט. נמאס להן, וזה גורם להבאת ילדים מחוץ לנישואים, מה שנקרא ממזרים.

 

"בעלי לשעבר חי עם נשים אחרות ואף נקרא נשוי למרות שאני התחננתי לגט. אבל הוא רצה ממני כסף כדי לתת לי גט. הוא דרש ממני 120 אלף דולר בשביל החופש שלי. וברבנות העזו לומר שאני מסרבת גט בגלל שלא הסכמתי לתת את הכסף שהוא דרש. הוא ידע שהוא יכול להרוויח כסף אז למה לו לתת לי גט? העניין הקנדי לא יפתור את כל הבעיות, אך זה עוד צעד בדרך לגאולה לחופש של האישה. זה יעזור לנשים רבות, לא לכולן".

 

הסרבן אינו קיים

  

משמעותו המעשית של החוק הקנדי, היא כי הסרבן איננו קיים מבחינת המערכת האזרחית כל עוד הוא מסרב. עו"ד סירטאש הסביר: "החוק מתיר לשופט להחליט אם לבטל תביעה בענייני אישות או הגנה של כל תביעה כזו מטעם בן או בת זוג, שלא הסיר כל מחסום בפני נישואים מחדש. בתוך 15 ימים מקבלת התצהיר המבקש ממנו לעשות זאת, הסרבן מסתכן בביטול תביעה בענייני אישות אם סירב להסכים לגט, והתוצאות עלולות לכלול ביטול תביעה לגירושים אזרחיים, למזונות, משמורת ילדים, הסדרי ראייה והוצאות משפט. כמו כן המסרב עלול לאבד את כל רכושו לטובת אשתו, בהתאם לטענותיה, שכן לא יותר לו לטעון כלל בבית המשפט".

 

הכנס התקיים בשיתוף מרכז רקמן לקידום מעמד האישה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, משרד המשפטים, לשכת עורכי הדין, המועצה הבינלאומית לנשים יהודיות והנהלת בתי הדין הרבניים.

 

יוזמי הכנס, ד"ר רות הלפרין-קדרי וד"ר פרץ סגל ממשרד המשפטים, קוראים לבחון בשיתוף עם בתי הדין הרבניים את האפשרות לאמץ את המודל הקנדי על מנת להביא לפתרון הבעיה הקשה של סרבנות הגט בישראל.

 

לדברי ד"ר הלפרין-קדרי, ראש מרכז רקמן לקידום מעמד האישה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, "החוק הקנדי פירושו שאם את או אתה לא משתפים פעולה עם מתן הגט ובכך מונעים מהצד השני את האפשרות להתחתן מחדש - לא תקבלו סעד אזרחי ולא יהיה לכם מעמד מול בית המשפט האזרחי. אם אנשי הלכה מכל העולם קיבלו את הטיעון הזה, אין ספק שיש מקום שאנשי ההלכה בארץ ישקלו זאת".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
האם יקלו להשיג גט? (אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
מומלצים