שתף קטע נבחר

עכברים: מה חשוב לבדוק לפני הקנייה?

מהם הסוגים השונים של העכברים? מה ההבדלים ביניהם? מה חשוב ומה גימיק?

עכבר הוא פריט חומרה שאי אפשר לקנות מקטלוג או לפי מפרט טכני בלבד. לא רק העכברים שונים זה מזה - גם המשתמשים. כמו צג, מקלדת או כסא, המגע עם הבלתי אמצעי עם העכבר מעניק תחושה סובייקטיבית שונה לכל משתמש.

 

המסקנה העיקרית: תמיד עדיף לקנות עכבר אחרי שבדקתם וניסיתם אותו בחנות, במקום העבודה או אצל חברים. אם אתם יודעים שעכבר מסויים היה נוח לכם במיוחד, חפשו עכבר דומה. ישנם, עם זאת, כמה פרמטרים שיכולים לצמצם את הבחירה מתוך היצע העכברים הגדול המשווק בישראל - למעלה

ממאה דגמים.

 

  • התכונות הבסיסיות. שני שיפורים של השנים האחרונות הופכים את העכבר לנוח הרבה יותר: הגלגלת והטכנולוגיה האופטית. השילוב בין שתיהן מאפשר לעכבר להיות מדוייק יותר, נוח יותר לשימוש, ולהאריך ימים. אין שום סיבה לרכוש עכבר שלא כולל את שני הנ"ל.

 

  • חוטי או אלחוטי? חלק מהיצרנים עוברים היום לייצור עכברים אלחוטיים. יש כאלה שהשימוש בעכבר אלחוטי נוח להם יותר, אבל עם חוט ארוך מספיק וסביבת עבודה מסודרת, ההבדל לא חייב להיות משמעותי כל-כך. אנחנו מעדיפים עכברים חוטיים רגילים. מדוע? כי הם עולים פחות ואמינים יותר, כי לא צריך להתקין דרייבר מיוחד בשבילם, וכי הם מקבלים את אספקת החשמל שלהם מכבל ה-USB במקום מסוללות שצריך להחליף מדי פעם.

 

  • התכונות המתקדמות. חלק מהעכברים החדשים תומכים בגלילה לצדדים (ולא רק למעלה ולמטה), תכונה מאד מיוחצנת אבל לא מאד שימושית. עכברים אחרים מגיעים עם מקשי קיצור ו/או כפתורים ניתנים לתכנות, ולעיתים עם תוכנות שמספקות תמיכה בתכונות מתקדמות שונות. 

    תכונה פופולרית במיוחד היא זו שמכונה Accelerated Scrolling - העכבר מגיב לתנועה קלה בתזוזה רגילה של הסמן, ולתנועה חדה בקפיצה לצד השני של המסך. התכונה הזו יכולה להיות מיושמת בדרייבר או בחומרה. תכונות אחרות, כמו אפשרויות לשליטה במהירות התנועה של הסמן וצורתו, קצב הדגימה וכו', נתמכות ממילא על-ידי Windows XP. 

    חלק מהעכברים מגיעים עם תוכנות שמוסיפות תכונות אחרות, או עם מנהלי משימות שמאפשרים שיגור מהיר של יישומים. כשלעצמנו, אנחנו מעדיפים את העכבר שלנו ללא שום תוכנות, כדי שנוכל לחבר אותו לכל מחשב ולהתחיל לעבוד מייד.

 

  • הרזולוציה. בעכברים אופטיים ישנה חשיבות מסויימת לרזולוציית הסריקה, שמשפיעה על מידת הדיוק של העכבר. העכברים החדשים תומכים ב-800dpi במקום הנתון הנפוץ יותר, בינתיים, של 400dpi. אין דרך פשוטה למדוד את הרזולוציה, והאמת היא שגם אין ממש צורך. בבדיקות שערכנו מצאנו מתאם חלקי בין רזולוציית הסריקה המוצהרת לדיוק של העכבר, וההסבר הפשוט לכך הוא שישנם פרמטרים נוספים שמשפיעים על רמת הדיוק. הרזולוציה לא צריכה להוות שיקול מרכזי בבחירה.

 

  • נוחות אחיזה. חלק מהעכברים החדשים מגיעים בעיצובים משופרים, שהופכים את האחיזה נוחה יותר ובשימוש ארוך גם מבטיחים בדרך-כלל שימוש בריא יותר (ראה הרחבה בסעיף "ארגונומיה"). אבל נוחות האחיזה קשורה גם לחומרים מהם העכבר עשוי ולטקסטורה שלו. זה בעיקר עניין של טעם, אבל הדגמים שכוללים משטחים פלסטיים דמויי-גומי בצידיהם בדרך-כלל נעימים יותר למגע ומשפרים את האחיזה.

 

  • תגובת הכפתורים והגלגלת. ההבדלים בין כפתורים וגלגלות של עכברים שונים עשויים להיות גדולים מאד. גלגלות סובלות לעיתים מחופש תנועה מופרז, שפוגע בדיוק שלהן ולעיתים גם גורם להתבלות מהירה יותר. חלק מהגלגלות "מתקתקות" תוך כדי גלילה, או מגיבות בהתנגדות מוגזמת שמפריעה לשימוש. הכפתורים, בחלק מהמקרים "קשים" ורועשים, או מגיבים פחות טוב להקלקה-כפולה. כפתורים "רכים" שאין בהם נקישה, עשויים להיות נוחים יותר לחלק מהאנשים למרות שלא כולם אוהבים אותם. בעכבר טוב, חופש התנועה של החלקים קטן ונדרש מאמץ מינימלי לתפעול הרגיל. אין סיבה להסתפק בפחות מזה.

 

  • מימדים ושימושים. אצל עוד ועוד אנשים כיום המחשב העיקרי הוא נייד. ישנם עכברים ניידים, קומפקטיים, שמיועדים למי שאינו אוהב את אמצעי הקלט המובנים של המחשב הנייד. העכברים הקטנים לעיתים קרובות יקרים יותר ופחות נוחים, אבל יש יוצאי דופן שמפתיעים לטובה. הרבה פעמים יש ההתלבטות - האם להשתמש באותו עכבר עם המחשב הנייד והמחשב הרגיל, או לצייד את הנייד בעכבר קומפקטי שייכנס בקלות לתיק, ולהשתמש בעכבר אחר עם המחשב השולחני.

    מעבר לשיקול הכספי ישנם שיקולים של נוחות. בעיקר כדאי לשים לב להתאמה בין גודל העכבר לגודל היד. לבעלי ידיים גדולות העכברים הניידים פחות נוחים, ובאופן כללי כדאי להם להשתמש בעכברים גדולים יותר.

 

  • ארגונומיה. כמו בתחום כריות השינה, כך גם עם עכברים - מה שעושה נעים לאחד, עלול לגרום בעיות אורתופדיות לאחר. רק בדור הנוכחי של העכברים הארגונומיים אפשר לפגוש דגמים שמצליחים להיות נוחים באמת כמעט לכולם. אבל זה באמת רק "כמעט" - אף עכבר לא נוח במידה דומה לכל האנשים, וגם מה שנוח לא תמיד בריא.

    מה זה אומר? שכדאי לבדוק. נסו את העכבר לפני שתקנו אותו. התייעצו עם אורתופד ו/או פיזיותרפיסט אם כבר היו לכם בעיות בריאותיות שקשורות לשימוש במחשב. אם אתם שמאליים, אגב, אז אל תתעצלו: חפשו דגם שמיועד לשמאליים או דגם סימטרי לחלוטין. אל תטעו בעניין הזה: עכברים ארגונומיים שמיועדים לימניים לא רק שלא יהיו לכם נוחים, אלא גם עלולים לגרום לכם נזק בריאותי (אלא אם כן תשתמשו בהם ביד ימין, כמובן).

 

  • אמינות ואחריות. העכברים האופטיים נחשבים אמינים יותר, דורשים פחות תחזוקה ונוטים להתקלקל פחות. החלקים הרגישים יותר הם הגלגלת והכפתורים, שכתוצאה מבלאי טבעי מתחילים לזייף בשלב זה או אחר. קשה לצפות מראש האם העכבר שאתם קונים יתפקד היטב במשך מספר חודשים או מספר שנים, אבל קל לבדוק מהי תקופת האחריות עליו. עכברים זולים במיוחד מגיעים ללא אחריות. העכברים האיכותיים יותר מגיעים עם אחריות לשנה (מקובל) עד חמש שנים (נדיר). תקופת אחריות של שלוש שנים נראית לנו אידיאלית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשוב לבחור עכבר שיתאים לכם
מומלצים