שתף קטע נבחר

אושר בממשלה: בר-און לתמ"ת, בוים לקליטה

שרון מבקש לתגמל את מקורביו ולצרפם אל שולחן הממשלה. עוד בצ'ופרים: רשות השידור לציפי ליבני. בכנסת אין רוב לחבילת המינויים. כעת מנסים השרים המיועדים ללחוץ על חבריהם לסיעה לפחות להיעדר מן ההצבעה, אם לא לתמוך בהם. ובעוד מלחמת ההשמצות בין שרון ונתניהו נמשכת והירשזון מדבר על פילוג אפשרי, בעבודה מנסים להשמיע קול - ולא לקחו חלק בהצבעה בממשלה

רוני בר-און הוא מועמדו של ראש הממשלה לתפקיד שר התעשייה, המסחר ותעסוקה (תמ"ת), במקומו של השר אהוד אולמרט, שאמור להתמנות כשר אוצר קבוע. גם זאב בוים ישודרג לתפקיד שר, וישמש כשר הקליטה - תפקיד בו מחזיקה עדיין שרת המשפטים, ציפי ליבני - וגם כשר המתאם בין הממשלה לכנסת. ליבני, שתמשיך להחזיק בתיק המשפטים, תקבל גם את האחריות לרשות השידור, בה חשקו דליה איציק וחבריה ממפלגת העבודה (במחאה, נטשו שרי העבודה את הדיון בממשלה ולא לקחו חלק בהצבעה).        

 

על הסבב המתוכנן התבשרו הבוקר (יום א') השרים המיועדים בשיחת טלפון עם שרון, בשיאו של משבר פוליטי נוסף בתוך מפלגתו. את המינויים, שאושרו בממשלה ברוב של 12 תומכים ואפס מתנגדים - אך כאמור עם היעדרות של שרי העבודה - מבקש ראש הממשלה להביא כבר מחר לאישור הכנסת כחבילה אחת, שתכלול גם את הפקדת תיק המדע בידי השר מתן וילנאי. אלא שבניגוד לציפיותיו, הליכוד לא מתלכד גם בפתח מושב החורף.

 

אמש הודיע ח"כ בנימין נתניהו, שהפך למנהיג "המורדים", כי יתנגד למינוי השרים החדשים, הנמנים עם מקורביו של ראש הממשלה. "צריך לשים קץ למצב בו קונים הצבעות בפיתויים ומשרות", נמסר מלשכתו של שר האוצר לשעבר. מקורבי שרון הגיבו בחריפות ואמרו כי מדובר בחתרנות ובניסיון נוסף להדיח ראש ממשלה מכהן. הם אף שלפו את "נשק יום הדין", ואיימו בפיזור יזום של הכנסת.  

 

בוים ובר-און מפעילים כעת לחץ על חבריהם לסיעה, בניסיון להבטיח לפחות את היעדרות המתנגדים מן המליאה בשעת ההצבעה, וכך להצטרף בדוחק אל שולחן הממשלה.

 

מפלגת הפילוג

 

סבב המינויים בליכוד הפך אמצעי ניגוח נוסף בין המחנות הנצים, בתקופה שבין ניצחונו של שרון במרכז הליכוד וההחלטה שלא להקדים את הפריימריז, לבין הבחירות הפנימיות במועדן המקורי. הערב, ב"גיבושון" המסורתי שמתכנן ראש הממשלה בביתו לחברי הסיעה ובני-זוגם, ייעדרו כמה מ"המורדים" ובראשם נתניהו ועוזי לנדאו, שלא מוכנים להצטרף אל הסועדים ולשדר "עסקים כרגיל". 

 

הבוקר, בפתח ישיבת הממשלה, התנדבו כמה משרי הליכוד "לפרשן" את מהלכיו של שרון. אברהם הירשזון: "הוא בעצם אמר, אני הולך בדרכי, ואם החברים לא יצביעו בעד - אסיק מסקנות קשות. מסקנות קשות עלולות חלילה להוביל לפילוג הליכוד". השרה ליבני מתחה ביקורת על חבריה לסיעה: "אני מודה שקשה לי להבין את ההתנהלות של הליכוד. אנחנו הרי מדברים על מינוי שרים, כדי שלליכוד יהיה הייצוג הראוי בממשלה".

 

בינתיים, כשהליכוד כמרקחה, גם העבודה "עושה שריר". ח"כ עמרם מצנע הודיע אתמול כי יתנגד למינוי השרים החדשים, בו הוא רואה אתנן פוליטי בזבזני. היום קרא השר שלום שמחון לפצל את ההצבעה על מינוי השרים ולהביא את אישור המינויו של השר אולמרט בהצבעה נפרדת. ההערכה היא שזו תזכה לרוב גדול, גם בתוך סיעת הליכוד, באם תופרד מיתר המינויים. "המורדים הם חבורת מריונטות שנשלטות על-ידי חברי המרכז, ואין לצפות מהם לגלות אחריות לאומית", אומר שמחון. "אותו הדבר לגבי נתניהו, שנטש את המשק לפני אישור התקציב". 

 

ולמי ששכח, יש גם אופוזיציה רשמית בישראל. ח"כ יצחק לוי, שפרש מהמפד"ל וחבר לאיחוד הלאומי, התכבד והגיש הצעת חוק לפיזור הכנסת. נימוקיו: "העובדה שאין רוב למינוי שר אוצר ולאור הפילוג במפלגת השלטון, אין לממשלה כל יכולת לתפקד ועליה ללכת אל העם כדי לקבל את אמונו מחדש. טוב יעשו גם ראש הממשלה וגם מורדי הליכוד אם יתמכו בהצעה שתפסיק את האנרכיה השלטונית ותחזיר את היציבות למדינה".

 


פורסם לראשונה 30/10/2005 09:42

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, אטילה שומפלבי, דיאנה בחור-ניר ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
השדרוג הגדול: בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
לקליטה: בוים
צילום: סבסטיאן שיינר
אחריה לרשות השידור: ליבני
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: ישראל הדרי
מחכה למינוי קבוע: אולמרט
צילום: ישראל הדרי
מומלצים