שתף קטע נבחר

הכירו את שר החינוך הבא שלכם

ארבעה מתמודדים על משרתה של לימור לבנת - יולי תמיר ("נשים דגש על החינוך הרך"), זבולון אורלב ("יותר חינוך יהודי"), רונית תירוש ("לשפץ את בתי הספר") וגם אוריאל רייכמן ("עוד לא החלטתי"). ומה אומרת השרה לבנת? "הצלחתי להעלות את מערכת החינוך לראש סדר היום הציבורי"

לקראת הבחירות, מועמדים רבים כבר הצהירו שהם לוטשים עיניים לתיק החינוך. ארבעה מועמדים פוטנציאליים עשויים לזכות בו ולכהן כשרי חינוך בקדנציה הבאה: פרופ' אוריאל רייכמן (קדימה), רונית תירוש (קדימה), חברת הכנסת פרופ' יולי תמיר (עבודה) וחבר הכנסת זבולון אורלב (מפד"ל). ביקשנו מהמועמדים לספר ל-ynet על ה'אני מאמין' החינוכי של כל אחד מהם וגם ביררנו מה יש לשרת החינוך הנוכחית, לימור לבנת לומר על המאבק על כסאה?

 

רונית תירוש: מקצוע החינוך יוכר כמקצוע מועדף

 

"החזון החינוכי שלי הוא מערכת חינוכית מקצועית, מאפשרת ופורצת דרך, שתפעל לצמצום פערים על-ידי מתן מגוון מסלולים למיצוי ולמצוינות. מערכת החינוך תהיה מחויבת להקניית ידע שיעמוד בסטנדרטים בינלאומיים, להקניית ערכים לציונות, לחיבור לארץ ולשורשים ולשמירת זכויות המיעוטים על-ידי חוק מטרות החינוך.

 

המצע החינוכי שלי נרחב וכולל תחילה בניית מקצוע ההוראה כמקצוע מועדף - העלאת דרישות ההסמכה למורים, הרחבת משרתם והעלאת שכרם בהיקף של כ-40%. השקעה בגיל הרך הן באיכות ההוראה והן בתכנים מחייבים. כמו כן לתת תמריץ לעובדי הוראה בעלי תארים גבוהים.

 

בבתי הספר היסודיים אני חושבת שיש להאריך את יום הלימודים והוספת חוגים, העשרה וטיולים במימון המדינה. בבתי הספר העל-יסודיים אני בעד חוק חינוך חובה חינם עד גיל 18. חובת מעורבות והתנדבות בקהילה במשך כל שנות הלימוד בעל-יסודי, כתנאי לזכאות לבגרות. ולבסוף - שיפוץ בתי הספר והתאמתם ליום לימודים ארוך: מזגנים, חדר אוכל, אולם ספורט ומעבדות מדעים ומחשבים".

 

פרופ' יולי תמיר: נשים דגש על חינוך בגיל הרך

 

"מזה שנים רבות אני מקדישה את מרצי לפעילות חינוכית מתוך האמונה שאין דבר שמעצב חברה ותורם לצמצום פערים יותר מהחינוך. המצב הנוכחי הוא כזה שיש בו הלימה גבוהה בין מוצא הילד והישגיו הלימודיים וזה מעיד על פשיטת רגל חינוכית של החברה כולה. את זה אוכל לתקן כאשר אכהן כשרת חינוך. היתרון שלי הוא במקצועיות.

 

אני עוסקת הרבה שנים בהכשרת מורים בבית הספר לחינוך. לימדתי פילוסופיה של החינוך באוניברסיטה ואת התפישות שמאחורי החינוך. בכלל עסקתי בשטח בחינוך בכיתה ובהכנת תוכניות לימוד יותר מכל אחד אחר. הנושאים החינוכיים שבהם אני אשים את הדגש כשרת חינוך יהיו צמצום פערים על-ידי חיזוק החינוך בגיל הרך, כי שם אם לא מצמצמים, רודפים אחרי הרכבת. אטפל גם בנגישות לאוניברסיטאות על-ידי קידום תוכנית ההלוואות 'חופשי ללמוד'".

  

זבולון אורלב: להעמיק חינוך לערכים יהודיים

 

"שגיאה גדולה שגרמה לחורבן מערכת החינוך זה מקסמי שווא וקיצורי דרך, רפורמת 'הוקוס פוקוס' שמובילה לשינויים טכניים בלבד. אסור לפחד משינויים שלוקחים זמן, לא לפחד מדרך ארוכה. מערכת החינוך מחזיקה בידיה את המפתח לגורל מדינת ישראל והעם היהודי. אם הביטחון מבטיח את ההווה, החינוך מבטיח את העתיד.

 

לכן, החזית האמיתית, הקובעת את משמעות היותנו מדינה יהודית ודמוקרטית, נמצאת בחדרי כיתות הלימוד. למערכת החינוך שלושה אתגרים מרכזיים: העמקת החינוך לערכים יהודיים ציוניים והומניים, שיפור ניכר בהישגים הלימודיים וצמצום הפערים החברתיים.

 

הדרך להשגת יעדים אלו עוברת בחיזוק מעמדם ובהעלאת שכרם של המורים, המנהלים והמפקחים, שהם חוט השדרה הקובע את רמתה ואיכותה של מערכת החינוך, בכיתות לימוד קטנות, בביטול תשלומי הורים - המהווים את המס הרגרסיבי הכי בלתי צודק, ובמתן עדיפות בתקציב הלאומי, כך שתקציב פר תלמיד יהיה זהה ברמתו לתקציב פר תלמיד המקובל במדינות המפותחות.

 

מערכת החינוך עברה בשנים האחרונות 17 קיצוצים תקציביים בסכום של כארבעה מיליארד שקלים, משבר אמון חריף בין שרת החינוך למורים ואובדן דרך ועשתונות שגרמו למבוכה גדולה.

הרדיפה אחרי הכותרות ויחסי הציבור שאין מאחוריהם דבר, ניצנים של הפרטת מערכת החינוך והמתנ"סים ומראית העין של הישגים לטווח הקצר - אחרי כל אלה, דרושה למערכת החינוך תקופת שיקום ושאר רוח וחזון יהודי".

 

ורק אוריאל רייכמן עדיין לא החליט 

 

פרופ' אוריאל רייכמן, המצטרף הטרי ל"קדימה" אומר שעדיין לא גיבש את ה"אני מאמין" החינוכי. לדבריו, הוא צפוי לקיים בקרוב שורה של מפגשים ושיחות עם גורמים שונים, הקשורים למערכת החינוך, לרבות נציגי המורים וההורים, מנהלי מוסדות חינוך ומומחים בתחום. "לפני שאשמע את דעת הנוגעים בדבר, אינני מתכוון לצאת בהצהרות".

 

ומה אומרת שרת החינוך, לימור לבנת, על המירוץ לכסא שלה: "ההישג הגדול לפיו מספר אנשים מעונינים בתיק החינוך מדגיש את החשיבות שבה הצלחתי להעלות את מערכת החינוך לראש סדר היום הציבורי ולהרים את החינוך לקבלת ההחלטות על שולחן הממשלה. ראש הממשלה הצהיר שנושא החינוך יטופל בצורה אינטנסיבית".

 

אבל הסקרים שאינם מחמיאים לליכוד לא מעניקים הרבה סיכויים ללבנת לשוב לתפקיד, "הכל פתוח", מרגיעה לבנת, "כיהנתי בשתי קדנציות חשובות במערכת החינוך ועם זאת, שר צריך לגוון פעילות במספר משרדי ממשלה. אין סיבה שהדברים יוכרעו בטרם מערכת הבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באובאו
רבים על כסאה של לבנת
צילום: באובאו
צילום: שלום בר טל
דגש לגיל הרך. תמיר
צילום: שלום בר טל
צילום: אביגיל עוזי
מקצוע מועדף. תירוש
צילום: אביגיל עוזי
צילום: גיל יוחנן
יותר לחינוך היהודי. אורלב
צילום: גיל יוחנן
צילום: שלום בר טל
לא החליט. רייכמן
צילום: שלום בר טל
מומלצים