שתף קטע נבחר

הנייה: "הבסיס למשא-ומתן - החזרת הפליטים"

במאמר מיוחד בוושינגטון פוסט מסביר ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה: "איננו רוצים לחיות על סעד בינלאומי או על נדבות מן האמריקנים. אנו רוצים את מה שאזרחי ארצות הברית נהנים ממנו - זכויות דמוקרטיות, כלכלה ריבונית וצדק". פתרון במשבר עם ישראל, לדבריו, אפשרי רק אחרי החזרת פליטי 1948 והחזרת האדמות ש"נגזלו ב-1967"

ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, ממשיך לנסות ולגייס את דעת הקהל העולמית לטובת הרשות הפלסטינית תחת הנהגת החמאס. במאמר שהתפרסם היום (ג') בוושינגטון פוסט בארצות הברית, הפנה הנייה אצבע מאשימה אל הממשל האמריקני וקבע כי בצוותא עם ישראל ניסה בחודשים האחרונים להפיל את ממשלת החמאס בדרכים שונות. לדבריו, המשבר הנוכחי - חטיפת החייל והתגובה של צה"ל - פרץ כהמשך טבעי לנסיונות להפוך את הממשלה הפלסטינית ללא-לגיטימית.

 

הנייה, במסגרת מאמרו, מבהיר כי אפשר להגיע לפתרון המשבר בין ישראל לפלסטינים אבל רק בתנאי שימולאו מספר תנאים. תחילה, לדבריו, חייבת ישראל "להכיר במחלוקת הבסיסית על פלסטין". בנוסף חייבת להפתר בעיית הפליטים שגורשו מאדמותיהם ב-1948. ישראל, אומר הנייה, צריכה "להחזיר את האדמות שנגזלו ב-1967" ולאפשר הקמת מדינה פלסטינית ברצועת עזה ובגדה המערבית. תנאי נוסף לפני שיוכלו הצדדים להתחיל במשא ומתן, הוא הפסקת "ההתקפות הישראליות, ההתנקשויות וההתרחבות הצבאית".

 

הנייה, לאורך מאמרו, מנסה לפנות את לבם של האזרחים האמריקנים ולהסביר להם כי ההנהגה שלהם עושה עוול גדול לעם הפלסטיני ומפלה בינו לבין ישראל. "בשעה שהאמריקנים ציינו את יום השנה לעצמאותם וחגגו את השחרור מהכיבוש הקולוניאליסטי וכינון הדמוקרטיה, אנו הפלסטינים עדיין תחת הכובש שלנו, שהורס את הכבישים והבניינים שלנו, את תחנות הכוח ותחנות אספקת המים שלנו ומתקיף את המתקנים האזרחיים והאדמניסרטיביים שלנו. בתינו ומשרדי הממשלה נתונים תחת הפגזה, חברי פרלמנט נלקחים כאסירים ומועמדים לדין".

 

"במשך חמישים שנה הוצאו 160 מיליארד דולר מכספי משלם המסים האמריקני על יצר המלחמה הישראלי במסווה של 'הגנה'", כתב הנייה. "אני מאמין כי ישנם אמריקנים ששואלים עצמם אם כל הדם והכסף לא היו יכולים להביא לתוצאות טובות יותר, אם רק המדיניות האמריקנית היתה קרובה יותר לאמת ההיסטורית, השוויון והצדק".

 

הנייה מבהיר כי "העם הפלסטיני אינו מעוניין לחיות על סעד בינלאומי או על נדבות מן האמריקנים. אנחנו רוצים את מה שאזרחי ארצות הברית נהנים ממנו - זכויות דמוקרטיות, כלכלה ריבונית וצדק. הממשלה שלנו זכתה ליחס מתנכל מהבית הלבן מהרגע הראשון שנבחרה ועכשיו זה נמשך עם פעולה אגרסיבית כלפי 3.9 מיליון אזרחים שחיים במחנה הפליטים הגדול בעולם. השאננות האמריקנית נוכח הפשע המלחמתי הזה מקובעת בהנחה ש'לישראל יש את הזכות להגן על עצמה'. האם ישראל הגנה על עצמה כאשר הרגה שמונה בני משפחה על החוף בעזה בחודש שעבר? אני מסרב להאמין שהעם האמריקני משלים עם פעולות לא הומינטריות שכאלה".

 

"ארצות הברית ניסתה לשכנע את הפלסטינים 'לשקול מחדש' בחירתם"

 

הנייה מסביר כי האירועים האחרונים ברצועת עזה לא הפתיעו אותו. "הפעולה הנוכחית בעזה היא רק המאמץ האחרון לחבל בתוצאות של בחירות הוגנות וחופשיות שנערכו מוקדם יותר השנה. זהו הפיצוץ שמגיע אחרי קמפיין כלכלי ודיפלומטי בן חמישה חודשים מצד ישראל וארצות הברית (נגד ממשלת החמאס). המטרה של ארצות הברית בקמפיין הזה הייתה לשכנע את האוכלוסיה הפלסטינית 'לשקול מחדש' את הצבעתה נוכח הקושי והמצוקה שנוצרו בשטח. הפעולה הצבאית האגרסיבית הנראית לעין בימים אלו, יחד עם הענישה הקולקטיבית (של העם הפלסטיני) קשורים לכך באופן ברור. גם השימוש ב'חטיפה' של רב-טוראי גלעד שליט (כתירוץ להצדיק את הפעולות בעזה) היא חלק מתכנית שמוכנה כבר חודשים מראש".


צה"ל נכנס לעזה (צילום: רויטרס)

 

"כדי להפיל את הממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי ברשות, ישראל רוצה להראות מצב בו קיימים מחלוקות בקרב הפלסטינים, על ידי כך שהיא טוענת כי קיים משבר קשה במנהיגות שלנו. אני כמובן דוחה זאת באופן מוחלט...חטיפתם של מנהיגינו ואנשי ממשלה באה במטרה לערער את ההסכמים אליהם הגיעה ממשלת החמאס עם אחינו ואחיתינו בפתח וביתר הארגונים. ועדיין, הענישה הקולקטיבית של ישראל כלפינו רק מחזקת את רצוננו להמשיך ולפעול יחד".

 

כצפוי, תוקף הנייה את כוונתו של אהוד אולמרט לבצע נסיגה חד-צדדית נוספת ומעביר ביקורת גם על ההתנתקות בקיץ שעבר. "הצעדים החד-צדדיים של ישראל בשנים האחרונות לא יובילו לשלום. הפעולות הללו - הנסיגה הזמנית של הכוחות מרצועת עזה והקמת החומה (גדר ההפרדה) בגדה המערבית - ריקות מתוכן וסמליות בלבד, ולא יביאו לפתרון הקונפליקט.

 השליטה הכמעט מוחלטת של ישראל בחייהם של האזרחים הפלסטינים אינה מוטלת בספק ואישור לכך ניתן בסבל ההומינטרי והכלכלי ברשות מאז הבחירות בינואר".

 

"המסר שלנו הוא ברור", כותב הנייה בסיום המאמר: "אם ישראל לא תניח לפלסטינים לחיות בשלום ובכבוד, אזרחי ישראל עצמם לא יוכלו להנות מאותן זכויות. בינתיים, הזכות שלנו להתגונן מפני צבא הכיבוש ופעולותיו היא עניין חוקי, חלק מאמנת ז'נבה. אם ישראל רוצה לנהל משא ומתן רציני ולפתור את הבעיות העיקריות מ-1948 כמו גם את אלו של 1967, הרי ששלום הוגן וקבוע הינו דבר אפשרי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אימסעיל הנייה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פצועים בעזה. "העם האמריקני לא ישלים עם זה"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפגזות צה"ל. "פעולה אגרסיבית"
צילום: רויטרס
מומלצים