שתף קטע נבחר

במקביל למבצע הצבאי מתחיל "המבצע המדיני"

בעוד שצה"ל ממשיך לפעול בלבנון, מתחיל היום בירושלים הפרק המדיני של המבצע, עם פגישה בין שרת החוץ ושליחיו של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן. אנאן רוצה הפסקת אש ופרישת כוחות בינלאומיים בדרום לבנון עד התחזקות הצבא. בוושינגטון לא מתלהבים. גורמים בירושלים: אנחנו נקשיב; לא נדבר

"אין שום דד-ליין לצה"ל לסיום המבצע, לא סוף השבוע הזה, לא תחילת השבוע הבא ולא שום תאריך אחר. להיפך, המבצע הצבאי ימשך עד להשגת כל היעדים אשר הציב ראש הממשלה בנאומו בכנסת", כך נמסר אמש (יום ב') מלשכת ראש הממשלה ל-ynet, ערב תחילת המגעים המדיניים הראשונים לתיווך בין ישראל ללבנון בהתלקחות האחרונה.

 

הבוקר צפויים שליחיו של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, להיוועד עם שרת החוץ ציפי לבני בירושלים. שלושת השליחים - יועצו הפוליטי של אנאן ויג'יי נמביאר, השליח המיוחד לסוריה ולבנון טריה לארסן - אבי החלטה 1559 של מועצת הביטחון - והשליח למזרח התיכון אלבארו דה-סוטו, יגיעו לירושלים מביירות, שם נועדו בין השאר עם ראש הממשלה פואד סניורה. הם ייפגשו כאמור עם לבני ועם צמרת משרדה - המנכ"ל אהרון אברמוביץ', הסמנכ"ל רוני לשנו יער והיועץ המדיני החדש דניאל פנחסי.

 

בירושלים מצפים לשמוע מסרים אשר יביאו עימם השלושה מהממשלה בביירות וממזכ"ל האו"ם. גורם מדיני בכיר בירושלים אמר: "אנחנו נשמע אותם - הם לא ישמעו מאיתנו כלום". ההערכה בירושלים היא שהמתווכים ינסו להביא להפסקת אש, כדי לבחון דרכים לסייע לממשלת לבנון לממש חלק מהחלטה 1559. החלק האמור הוא התפרשות צבא לבנון, בחסות מטריה בינלאומית, על קו הגבול.

 

"באים לשמוע, לא להשמיע"

 

גורמים במשרד החוץ הבהירו שבשלב זה אין ישראל נכונה לפתוח בדיאלוג עם ממשלת לבנון ולו דרך צד שלישי. זאת מכיוון שאין בידי הממשלה הלבנונית יכולת לעמוד ביעדים אשר הוגדרו על ידי ישראל למבצע - ישום מלא של 1559 כולל פירוק החיזבאללה מנשקו והרחקתו מהגבול, והחזרת שני החטופים שבידי הארגון.

 

במקביל לפגישות עם נציגי האו"ם ממשיך צוות בראשות ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, להכין את שורת היעדים המדיניים שאותם מבקשת ישראל להשיג. זאת על רקע הגעת המשלחת והודעתו של ראש הממשלה אולמרט ביום חמישי בלילה למזכ"ל האו"ם, לפיה ישתף פעולה עם השליחים רק אם יפעלו למימוש יעדיה של ישראל ובראשם שיחרור החטופים. לא נמסר אם צוות זה סיים לגבש את המלצותיו.

 

"היום הוא היום המדיני הראשון, במקביל למבצע הצבאי נגד החיזבאללה בלבנון", אמר גורם מדיני בירושלים. "אנו מגיעים ליום זה מעמדת יתרון, הן מכיוון שישראל תובעת בעצם את מימוש ההחלטה של האו"ם עצמו והן מעצם התמיכה הבינלאומית הרחבה שהוצגה על ידי שמונה המדינות המתועשות וחברות לא מעטות בקהילה האירופית. אנו באים לשמוע ולא להשמיע", אמר.

 

בישראל ממתינים גם להודעה מפורטת יותר בנוגע להגעתה לאזור של מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזיה רייס, שאמרה כי בכוונתה לבקר במזרח התיכון. 

 

בתוך כך נזעקו בלשכת ראש הממשלה לסתור ידיעות שהתפרסמו על ידי מקורות בצה"ל, כאילו מבצע "שינוי כיוון" עשוי להסתיים עד סוף השבוע הזה או תחילת השבוע הבא. "הדרג המדיני לא קצב שום דד-ליין לצה"ל להשגת מטרותיו", נמסר. "ראש הממשלה הגדיר היטב את היעדים: פירוק החיזבאללה, תפיסת הגבול בין ישראל ללבנון על ידי צבא לבנון והרחקת איום הירי הרקטי מהצד הלבנוני של הגבול. עד שלא יושגו יעדים אלה, ימשך הצבא בפעולתו, כפי שהונחה על ידי ראש הממשלה", אמר גורם בלשכה.

 

אירופה בעד כוח רב-לאומי

 

לא רק בישראל ובלבנון מתנהלים המגעים הדיפלומטיים למציאת פיתרון שיעצור את ההסלמה בעימות. מנהיגי מדינות אירופה אימצו את קריאת מזכ"ל האו"ם אנאן וראש ממשלת בריטניה בלייר לפרישת כוח רב-לאומי בדרום לבנון. "זה לא יעצור עד שנוכל ליצור מצב שיש הפסקה", אמר בלייר, "והדרך היחידה שזה יקרה היא פרישה של כוחות בינלאומיים שיכולים לעצור את ההפצצות".

 

ראש ממשלת איטליה רומנו פרודי אמר כי ארצו מוכנה להעניק "תרומה משמעותית" לכל כוח משימה בלבנון. לדבריו, כוח משימה בדרום לבנון יכלול, על פי ההערכות כ-8,000 חיילים, שיצטרפו לכ-2,000 חיילי או"ם המוצבים כיום בלבנון.

 

גם נשיא צרפת ז'אק שיראק צידד ביוזמה וקרא ללבנון למלא אחר החלטה 1559. שיראק אמר שפירוק חיזבאללה ידרוש הפעלת "אמצעי שיכנוע" ואפילו כוח אם יידרש. "לא יכולה להיות מדינה ריבונית ועצמאית שמיליציה חמושה שולטת בחלקה משטחה".

 

שיראק שיגר לביירות את ראש ממשלתו דומיניק דה-וילפן לביקור קצר של הבעת תמיכה בממשלת לבנון. בתום ביקורו אמר דה-וילפן כי "סיום שפיכות הדמים בלבנון חייבת לכלול את שחרורם של שני חיילי צה"ל החטופים, והפסקת ההתקפות של ישראל ושל חיזבאללה".

 

קנצלרית גרמניה מרקל צידדה אף היא ביוזמה ואמרה שכוח שכזה יהיה "נבון", למרות שמוקדם מדי לדבריה לדון באפשרות של שיתוף חיילים גרמנים ביוזמה. גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי אם יחליט האו"ם לשגר כוח רב-לאומי לאזור רוסיה תשקול להשתתף בו והודעה דומה שיגר משרד החוץ הטורקי. בלייר לעומתם אמר שצבאו "מתוח" עד הקצה באפגניסטן ועיראק.

 

בוש לא רוצה הפסקת אש שתופר

 

בארה"ב מתנגדים ליוזמת הכוח הרב-לאומי. שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, תהה האם כוח רב-לאומי יכול לפרוק את חיזבאללה מנשקו או לעצור את התמיכה של סוריה ואיראן. בולטון אמר שיש לנקוט בצעדים שיחזקו את הממשלה בביירות וצבאה, ולא "ליצור גוף בינלאומי חדש".

 

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש אמר לבלייר בשיחה פרטית שהוא אינו אוהב את "השתלשלות" יוזמת האו"ם ואת הגישה של אנאן "שהיא בבסיסה הפסקת אש - ואז הכל קורה". ממשל בוש מעדיף פיתרון מקיף יותר לבעיה וארצות הברית אינה מעוניינת לסייע לפי שעה בתיווך הסכם הפסקת אש, כל עוד חיזבאללה וחמאס עדיין יכולים לירות טילים ורקטות לעבר ישראל, ובכך להפר אותו.

 

"אנחנו לא רוצים שהפסקת האש תחזיק מעמד עד שהחמאס או החיזבאללה יפרו אותה. צריך למצוא פתרון שינטרל את האיום על ישראל, ולחזור להחלטה 1559 של מועצת הביטחון של האו"ם", אמרה בימים האחרונים רייס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שליחי האו"ם נמביאר (מימין) ולארסן
צילום: רויטרס
צילום: יואב גלאי
יקשיבו, לא ידברו. לבני
צילום: יואב גלאי
צילום: איי פי
רק כוח רב-לאומי. בלייר ואנאן
צילום: איי פי
מומלצים