שתף קטע נבחר

משפט האיידס בלוב: שוב דרישה לעונש מוות

חמש אחיות בולגריות ורופא הפלסטיני הואשמו בלוב בהדבקה מכוונת של ילדים באיידס. במשפטם הראשון הם הורשעו ונגזר עליהם עונש מוות. כעת, במשפט החוזר, שבה התביעה והעלתה דרישה דומה

התביעה בלוב שבה ודרשה היום (ג') להטיל עונש מוות על חמש אחיות בולגריות ורופא פלסטיני שהואשמו בהדבקה מכוונת של 400 ילדים בנגיף האיידס בבית חולים בעיר בנגזי. 50 מבין הילדים שנדבקו בנגיף מתו. התובע במשפט אמר כי הדבקת הילדים בנגיף הייתה מעשה "בלתי אנושי וקטסטרופה הומניטרית".

 

המקרה אירע בשנות ה-90 המאוחרות, בעת שחמש האחיות והרופא עבדו בבית החולים בעיר. בשנת 1999 הם נעצרו והואשמו בהדבקה המכוונת. ב-2004, בתום משפט פומבי, הם הורשעו במעשה ונגזר עליהם עונש מוות באמצעות כיתת יורים. בדצמבר 2005, בעקבות לחץ בולגרי ובינלאומי, הפך בית המשפט העליון של לוב את ההרשעה ושלח את התיק למשפט חוזר, שהחל במאי השנה.

 

גם במשפט החוזר כפרו הרופא והאחיות באשמה. השישה חזרו על טענות שהשמיעו גם במשפט הראשון לפיהן הודאותיהן באשמה הושגו באמצעות עינויים.

 

בולגריה הביעה את מחאתה מההרשעה. ההאשמות בהדבקה מכוונת ב-HIV "אינה נתמכת על ידי הוכחות חותכות וכבר נדחתה על ידי מומחים בינלאומיים", אמר דובר משרד החוץ בסופיה. בין השאר שיגרה סופיה ללוב את לוק מונטנייה, אחד השותפים לגילוי נגיף האיידס, שהעיד שהנגיף היה פעיל בבית החולים בבנגאזי עוד לפני שהאחיות והרופא הגיעו לשם.

 

ארגוני זכויות אדם בעולם מתחו ביקורת חריפה על המשפט וטענו כי אינו מתנהל באופן הוגן. הארגונים האשימו את לוב בפיברוק ההאשמות כדי להסתיר את הליקויים ההיגייניים בבתי החולים בלוב.

 

בית הדין יתכנס שוב בספטמבר. ההגנה ביקשה מבית המשפט להזמין לעדות רופא מבנגאזי שאמר בשעתו בתקשורת שבעיר דווח על לפחות 1,500 מקרי איידס עוד לפני הגעת האחיות. לוב הודיעה זה מכבר שיאפשר לאחיות ולרופא להשתחרר אם בולגריה תשלם פיצויים בגובה 4.4 מיליארד אירו למשפחות הילדים שנדבקו בנגיף. בולגריה סרבה להצעה אך תומכת ביוזמה אמריקנית ואירופית להקמת קרן סיוע למטרה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הרופא והאחיות בבית המשפט בטריפולי (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים