שתף קטע נבחר

סרטן בישראל: ראשונים בעולם בסרטן המעי הגס

נתונים מדאיגים על מצב הסרטן בישראל: אנחנו במקום הראשון בתחלואת נשים בסרטן המעי הגס ובמקום שלישי בעולם בקרב הגברים. עם זאת, נרשמה ירידה קלה בשיעור הנשים בישראל החולות בסרטן השד. נתונים חדשים לקראת מבצע "הקש בדלת" בשבוע הבא

"הישג" מדאיג: ישראל נמצאת במקום הראשון בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס אצל נשים. כך למשל, שיעור התחלואה בישראל עומד על 34.9 מקרים ל-100,000 נשים, בהשוואה למצב במדינות מפותחות אחרות העומד על 26.6 מקרים. לשם ההשוואה, שיעור התחלואה בדרום אמריקה הוא 32.9 מקרים ל-100,000 נשים. כך נמסר במסיבת עיתונאים של "האגודה למלחמה בסרטן" שנערכה היום (ג') לרגל פתיחת מבצע "הקש בדלת" ועל סמך נתונים שנלקחו מהסוכנות הבין לאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי.

 

ישראל נמצאת גם במקום "מכובד" בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס אצל גברים, וממוקמת במקום השלישי, כשמעליה מדינות צפון אמריקה ומערב אירופה, ומתחתיה בדירוג מדינות צפון אירופה, דרום אירופה, מרכז ומזרח אירופה.

 

בשיעור סרטן השד נמצאת ישראל במקום השני עם ממוצע של 90.8 חולים ל-100,000 נפש, בעוד שהממוצע במדינות המפותחות הוא 67.8.

 

אולם, התמונה הכללית היא מעט יותר מאוזנת, וישראל נמצאת מתחת לממוצע בשיעור התחלואה הכללי בסרטן בהשוואה למדינות המפותחות. ממוצע התחלואה הכללי הוא 314 מקרים ל-100,000 נפש, ובישראל הוא עומד על 295 מקרים בלבד.

 

יש תקווה לסרטן השד

בישראל חיות כיום יותר מ-22 אלף נשים, שאובחנו החל מ-2000, כחולות בסרטן השד. בשנה שעברה אובחנו 3,800 חולות חדשות. אבל יש תקווה: מנתוני רישום הסרטן במשרד הבריאות עולה כי חלה עלייה של 8 אחוז בשיעור ההישרדות של חולות סרטן השד בעשר השנים האחרונות. הנתונים מתייחסים להישרדות לאחר 5 שנים מגילוי המחלה בקרב נשים יהודיות.

 

שיעורי הישרדות באחוזים לפי שנת האבחנה בקרב נשים יהודיות:


 

ב-1995 שרדו 72 אחוז מהנשים בתום חמש שנים מגילוי המחלה, וב-2005 הצליחו לשרוד 80 אחוז מהחולות. בנוסף, בשנים האחרונות נרשמת ירידה קלה בשיעורי התחלואה בסרטן השד. את הנתונים אסף ד"ר מיכה ברחנא, רשם הסרטן במשרד הבריאות והם הוצגו על ידי פרופסור אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן.

 

בקרב חולות סרטן השד הערביות נרשם גם כן שיפור בשיעורי ההישרדות אך הוא נמוך יותר מאשר באוכלוסיה היהודית. בקרב נשים שחלו בשנים 1990-1993 נרשמו 63 אחוזי הישרדות כעבור חמש שנים. ואילו אצל נשים שחלו בין 1998 לשנת 2000 נרשמו 75 אחוזי הישרדות כעבור חמש שנים.

 

בשנים האחרונות אף קיימת ירידה מסוימת בשיעורי התחלואה בסרטן השד בנשים בישראל. הנתונים מתייחסים לסרטן שד לא גרורתי. בקרב נשים יהודיות ב-2000 חלו 96 נשים מכל 100 אלף וב-2004 חלו 89 נשים מכל 100 אלף. בקרב הנשים הערביות ירד השיעור המתוקנן מ-44 בשנת 2000 ל-34 בשנת 2004.

 

חשיבות גיל האישה בעת האיבחון

החוקרים הסבירו כי "במהלך שנות התשעים הייתה עלייה של 8 עד 12 אחוז

 בשיעורי ההישרדות מסרטן השד, כשעיקרה חל אצל נשים אשר אובחנו בסוף שנות התשעים. שיפור זה משקף שיפור ממוצע של למעלה מאחוז בכל שנה, שיעור כפול מזה שנצפה במהלך שנות השמונים".

 

ההסבר המרכזי שהם מציעים לשיפור בנתונים קשור לגיל האישה בעת האיבחון: ככל שגיל האישה המאובחנת גבוה יותר כך גדל הסיכוי לתמותה (לא בהכרח בגלל סרטן השד).

 

בדיקות נוספות שנערכו הצביעו גם על שיפור בהישרדות בקרב חולות עם מחלה גרורתית (הנמצאות בשלב מתקדם יותר). עם זאת מסבירים החוקרים כי "לא נראה כי יש לתלות שיפורים אלו בתרופות חדשות שנכללו בסל התרופות לאחר שנת 2000 בשל היות החולות הגרורתיות מיעוט מבין כלל החולות בסרטן השד".

 

פרופסור פיטר בויל, ראש הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי ה- WHO, מסר כי בשנת 2006 צפויים 11 מיליון איש ברחבי העולם להיות מאובחנים כחולים בסרטן. עשירית מהם הם נשים שתאובחנה כחולות בסרטן השד.

 

היעד: 10 מיליון שקל

פרופסור רובינזון ואביגדור קפלן, מנכ"ל כלל ביטוח ויו"ר מבצע "הקש בדלת", הכריזו היום על פתיחת מבצע ההתרמה. שיאו של המבצע יהיה ביום שני 23 באוקטובר, יום ההתרמה מבית לבית. היעד למבצע הוא איסוף 10 מיליון שקלים.

 

לדברי רובינזון "היום חיים בישראל כ-120 אלף חולי סרטן הנמצאים בטיפול או במעקב, מדי שנה נוספים כ- 23,500 חולי סרטן חדשים".

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, ביקשה מהאזרחים: "להושיט יד למלחמה בסרטן, מלחמה שלא ניתן לערוך בה פסק זמן או להכריז על הפסקת אש", והסבירה כי התרומות משמשות למימון עשרות מחקרים רפואיים שנועדו להביא למציאת תרופה למחלה, לתמיכה כספית בחולי סרטן נזקקים, לסיוע לילדים חולים בהשלמת חומר הלימודים, לרכישת מכשירים רפואיים חדשניים ומתקדמים למרכזים הרפואיים לטיפול בחולי הסרטן, להקמת מחלקות לחולי סרטן בבתי החולים ברחבי הארץ ולמגוון רחב נוסף של פעילויות.

 

מחשבה מוטעית שמונעת אבחון מוקדם

שני שלישים (63%) מהנשים בישראל חושבות, בטעות, כי לרוב חולות סרטן השד יש היסטוריה משפחתית (כמו אם שחלתה או אחות שלקתה במחלה) – בעוד שבפועל, למרבית (70%) הנשים שהמחלה מתגלה בגופן, אין כל גורמי סיכון ידועים. כך עולה מסקר שביצע "המרכז לכירורגיה" לרגל חודש המודעות לסרטן השד על ידי מכון המחקר "שילוב", בקרב 194 נשים, המהוות מדגם מייצג של אוכלוסיית הנשים היהודית דוברת עברית (בגילאי 30 ומעלה) בישראל.

 

ד"ר משה כרמון, כירורג מומחה לסרטן שד ב"מרכז לכירורגיה" בבית החולים "אסותא" ומנהל מרכז בריאות השד במרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים, שהציג את הנתונים במסיבת העיתונאים, אמר בתגובה לממצאים, כי "תפיסה שגויה זו גורמת לנשים רבות שלא לערוך בדיקות ממוגרפיה לגילוי מוקדם של המחלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
יותר מ-22 אלף נשים חולות בסרטן השד
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים