שתף קטע נבחר

רגע לפני ממשלת אחדות: "באיזו ישראל נכיר?"

בשיחה עם ynet מספר דובר הממשלה הפלסטינית על המגעים האחרונים בדרך לממשלה חדשה - עם פתח - ומסביר מי תוקע את המו"מ על גלעד שליט

דריכות ברשות הפלסטינית לקראת האפשרות שהארגונים הפלסטיניים, משרד ראש הממשלה והנשיאות הפלסטינית יכריזו עוד היום (ב') על הקמת ממשלת אחדות פלסטינית. דובר הממשלה הפלסטינית, ד"ר רזי חמד, אמר ל-ynet כי הצדדים קרובים מאוד לממשלת אחדות, שצפויה להיות מוכרזת בכל רגע. חמד אומר כי בשעות האחרונות מוסרות החלוקות בין הצדדים וכי למעשה ההסכמות הרבה יותר גדולות מן הסוגיות האחרונות שנותרו במחלוקת.

 

עוד אמר דובר הממשלה כי תנועת החמאס לא תהיה בשום שלב מכשול בפני משא ומתן מדיני שאותו ינהל נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, עם ישראל. במשרדו החדש בעיר עזה, אליו עברה הממשלה לאחר שמשרדיה הקודמים בשכונת טל הווא הופצצו על ידי חיל האוויר, אומר חמד כי הישראלים יכולים לשכוח מהכרה של החמאס בישראל, לפחות לא הכרה בחינם. "לא ניתן שום דבר ושום הכרה בחינם".

 

דובר הממשלה סבור כי מי שמעכב את פתרון בעיית החטוף גלעד שליט היא ישראל שלא רוצה שלצד הפלסטיני תהיה כל מעורבות בהחלטה על זהות האסירים שישוחררו, ומציין כי למרות המצור על הממשלה הפלסטינית הנוכחית היא יכולה להיות גאה במספר הישגים לא מבוטלים.

 

איפה עומדים המגעים בנוגע לממשלת האחדות?

 

"ישנם קשיים אחרונים שאנו מתגברים עליהם, אבל לשעות האלה ניתן לומר שההסכמות הרבה יותר גדולות מן הפערים והמחלוקות ובקרוב מאוד אנו צפויים להקמת ממשלת האחדות. אנו נמצאים בשלב האחרון ומקווים לסגור זאת בקרוב מאוד".

 

חמד אומר כי בחמאס רוצים ערבויות לכך שכשתוקם ממשלת האחדות יוסר המצור על הממשלה הפלסטינית. "העלנו זאת בפני אבו מאזן והוא השיב שהערבויות ניתנות להשגה", אומר חמד, שמדבריו ניתן להבין כי תנועת החמאס תמשיך להיות גורם מרכזי בכל ממשלה שתקום.

 

איפה עומדת פרשת שליט מבחינתכם הבוקר הזה?

 

"אין שום שינוי בפרשה. ישנה הסכמה על הקווים הכלליים, שזה אומר שצריכה להיות עסקה לחילופי אסירים, אבל ברמת הפרטים הקטנים עדיין ישנם קשיים ופה מתנהל המשא ומתן". חמד אומר כי ישנה מחלוקת בנוגע לקריטריונים של האסירים שהפלסטינים דורשים שישוחררו. "הצד הפלסטיני מעוניין לשחרר אסירים שנשפטו לתרופות ארוכות, אסירים קטינים וילדים, נשים וחולים ולקבוע את זהות המשוחררים. אבל ישראל לא רוצה שתהיה לפלסטינים כל מעורבות בהחלטה על השמות והזהות של האסירים שישתחררו. היא רוצה להחליט לבד בעניינים האלה, כמו גם בעניין התזמון ולכן זה דורש זמן לצורך המשא המתן והדיון בשמות האלה".

 

תסביר לישראלים מה הבעיה מבחינתכם שתכירו בישראל, ואיזו אלטרנטיבה אתם מציעים

 

"קודם כל, באיזו מדינת ישראל נכיר? זוהי מדינה שגבולותיה עדיין לא נקבעו. האם אנו אמורים להכיר בישראל עם הגדה או בלי הגדה, עם חוות שבעא או בלי שבעא, עם גולן מסופח או גולן שיוחזר לסוריה. שישראל תקבע את גבולותיה המדיניים לפני שאנחנו מתבקשים להכיר בה כמדינה. דבר שני, מי שרואה את מה שקורה בבית חנון בימים האחרונים רואה מדינת ישראל שמתנהגת כמי שאינה שייכת לאנושות. מדינה אכזרית, וזה מגביר את התחושה ואת הרושם שאין זו מדינה שניתן להכיר בה".

 

חמד אומר כי לפני שהישראלים מבקשים מהתנועה להכיר בישראל, שיכירו הם בפלסטינים. "הישראלים דורשים מאיתנו הכרה אבל הם עצמם לא מכירים בנו. ציפי לבני אומרת שלא תהיה חזרה לגבולות 67' וכל הממשלה הזו אומרת לא לפתרון בעיית ירושלים והפליטים, אז מה נשאר לנו ועל מה נכיר בה? למה שניתן הכרה בחינם, כשאלה עמדות ישראל? חוץ מזה אש"ף כבר הכיר בישראל, כך שהיא לא צריכה מכל ממשלה שתכיר בה. ראינו איך ערפאת הכיר בישראל ובתמורה היא הפרה את כל ההסכמים החתומים עימו, הפכה אותו לטרוריסט ורצחה אותו. אנו לא ניתן שום דבר בחינם, אבל מטרתנו היא הקמת מדינה בגבולות 67' ובעניין הזה אנחנו לא נהיה מכשול בפני כל משא ומתן מדיני שאותו ינהל אבו מאזן".

 

בתקופה האחרונה מתרבים הדיווחים על שינוי הסכמי המעברים וסדרי ביטחון חדשים בציר פילדלפי, מהי עמדתכם?

 

"אנו דוחים את כל הסידורים האלה. זהו ציר שהוא גבול פלסטיני-מצרי שישראל לא אמורה לשחק בו כל תפקיד, כל נוכחות ישראלית מדגישה את העובדה שהרצועה תחת כיבוש". חמד אומר כי ישראל ניסתה את כל סדרי האבטחה והביטחון ולא הצליחה בשום דבר. "לא לעצור את ההברחות ולא לעצור את ההתנגדות, כך שאין לה על מה להתלונן".

 

האם לדעתך לממשלה בראשותכם ישנם הישגים שהיא הביאה לעם הפלסטיני?

 

אנו פעלנו ופועלים בתנאים קשים במיוחד, ובל נשכח שהממשלה הזו היא בת חמישה חודשים בלבד ופועלת בתנאים סבוכים במיוחד בצל תוקפנות ישראלית, מצור ישראלי ובינלאומי וירושה קשה מהממשלות הקודמות. יחד עם זאת הצלחנו להפסיק את ההשתוללות בהוצאת הכספים הציבוריים שהיתה נהוגה, ביצענו רפורמה במשרדי הממשלה ועשינו סדר באנרכיה שהיתה במשרדים האלה. רשמנו גם הישגים ושינויים חשובים בתחומי החינוך והבריאות והצלחנו לחבר חשמל לרצועה ממצרים ולגדה מירדן, וכל זה משפיע על חיי האזרחים בצורה חיובית", אומר חמד שמודה כי היו גם חולשות של הממשלה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פועלים בתנאים קשים. אבו מאזן
צילום: איי אף פי
צילום: נועם רותם
אין שום שינוי. שליט
צילום: נועם רותם
מומלצים