שתף קטע נבחר

מתקפה מימין ומשמאל נגד שינוי שיטת הממשל

בעבודה, בש"ס ובליכוד תוקפים את הצעת ראש הממשלה לשנות את שיטת הממשל. יו"ר העבודה, עמיר פרץ, אומר שההצעה עלולה לפגוע במעמד הכנסת. הליכוד: "זה נושא חוקתי שיש לדון בו עם כל הסיעות"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הצליח לאחד הערב (יום ה') את מתנגדיו מימין ומשמאל נגד ההצעה לשינוי שיטת הממשל שקורמת עור וגידים בימים אלו ותובא בתוך שבועות, לדבריו, להכרעת הממשלה והכנסת. השאלה הגדולה נותרה האם מפלגת העבודה תתמיד בהתנגדותה לשינויים, או ששוב תבלע את הצפרדע.

 

יו"ר העבודה, השר עמיר פרץ, אמר כי ההצעה, כפי שפורסמה מטעם קדימה, עלולה לפגוע במעמד הכנסת וביכולתה לפקח על הממשלה. "נושא שינוי שיטת הממשל הוא עניין מהותי. יש לבחון אותו בזהירות ולקיים עליו דיון ציבורי נרחב ולא לנהוג בדרך של 'דיל פוליטי'". פרץ ציין שהעבודה תדון בנושא ותציג את עמדתה.

 

גם חברו למפלגה, השר איתן כבל, לא נשמע נלהב במיוחד. בשיחה עם ynet אמר שפרטי ההצעה לא הוצגו לעבודה באופן רשמי, "כדי לדון בנושא שינוי שיטת הממשל יש להקים ועדת שרים מיוחדת שתגבש המלצות. כרגע, כל הטיפול בנושא נמצא כרגע 'על הקרח'".

 

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) התייחסה אף היא לנושא ואמרה כי "מסמך העקרונות שהוצג במועצת קדימה מפחיד והמעניק כוח ללא מיצרים לאדם אחד - ראש הממשלה".

 

שר התמ"ת ויושב ראש ש"ס, אלי ישי, מצטרף למתנגדים ואומר: "יוזמות שלא יגובשו במהלך מוסכם על-ידי רוב סיעות הכנסת יתקלו בהתנגדות נחרצת של ש"ס. קיים 'פורום שולחן עגול', בו חברים ראשי סיעות הבית, ושום פורום אחר לא רשאי לקדם אף יוזמה. כל ניסיון להציג התקדמות בדיונים על שינוי שיטת הממשל הוא ניסיון וירטואלי".

  

בליכוד הביעו בשבועות האחרונים התנגדות נחרצת למהלך. יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, אמר בפתיחת מושב החורף של הכנסת כי אולמרט מנצל את הנושא כדי לכסות על מחדליו האחרים,:"נמצא פתרון הפלא לכל הבעיות שלנו - שינוי שיטת הממשל. הדבר דומה למכונית שנוסעת לתהום ורוצים לשנות את הדגם שלה. צריך לשנות כיוון. אין תחליף לדרך ולמנהיגות, ואם אין דרך ואין מנהיגות, שום שינוי שיטה לא תעזור".

 

ח"כ סער: ההצעה מחלישה את הכנסת 

יושב ראש סיעת הליכוד, חבר הכנסת גדעון סער, אמר בעקבות הצגת התוכנית לשינוי שיטת הממשל כי הצעת קדימה מחלישה באופן קיצוני את הכנסת ומהווה סכנה מוחשית לדמוקרטיה הפרלמנטרית. "למרבה הצער לא קויים דיאלוג עם מפלגתי בנושא חשוב זה".

 

הליכוד מסר שהודעת מקורבי ראש הממשלה על כך שנושא שינוי שיטת הממשל ידון בין מפלגות הקואליציה, היא הודעה "מוזרה ביותר". "מדובר בנושא חוקתי בעל משמעויות מרחיקות לכת ויש לדון בו עם כל סיעות הבית", נאמר בהודעת הליכוד.

  

חבר הכנסת זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל) שהקים ועדה שתבחן את הנושא ותגבש המלצות עבור המפלגה. לדבריו, "יש להבטיח כי נציגותה של הציונות הדתית במוסדות המדינה, לא תקופח כתוצאה מקומבינות של שיטות בחירה". בראש הוועדה יעמוד חבר הכנסת לשעבר, נחום לנגלטל. 

 

"שינוי השיטה - לא תרופת פלא"

ד"ר אייל גרוס, מומחה למשפט חוקתי, הסביר כי בשיטה המוצעת, שבה ראש הסיעה הגדולה ביותר הוא האחראי על הרכבת הממשלה, יימנעו הבוחרים מלהצביע עבור המפלגה הקרובה ביותר אליהם, מצב שצפוי להחליש את המפלגות הקטנות. "זו לא שיטה נשיאותית לגמרי, שם אני מצביע למועמד לקונגרס שמצא חן בעיניי או לנשיא שמצא חן בעיניי. כאן מכריחים אותי להצביע למפלגה שהכי חשוב לי שתרכיב את הממשלה, ולא לזו שהכי קרובה אליי".

 

גורמים אחרים במערכת המשפט מרוצים מכך ששיקול הדעת לגבי זהות ראש הממשלה יילקח מהנשיא, שהטיל עד כה את מלאכת הרכבת הקואליציה על חבר הכנסת בעל הסיכויים הטובים ביותר לעשות כן. מאידך, טוענים הגורמים, עלולה ההצעה להחליש את כוחה של הכנסת. "בקשה לרוב של 73 חברי כנסת על מנת לפזר את הכנסת היא קיצונית, כמו גם הדרישה לרוב של 66 ח"כים כדי להביע אי-אמון בממשלה", אמרו הגורמים.

 

כיום נדרשת תמיכה של 61 ח"כים בהצעת אי-אמון, אך על מגישי ההצעה לנקוב בשם של מועמד אחר לראשות הממשלה. לדברי הגורמים, שיטה זו הוכיחה את עצמה בשתי הכנסות האחרונות. בין המשפטנים גם קיימת הסכמה גורפת לגבי התועלת הטמונה בחוק הנורבגי, שלפיו יחויב שר להתפטר מחברותו בכנסת.

 

ד"ר גרוס מזהיר מהפיכת שינוי שיטת הממשל ל"תרופת פלא" לתחלואי החברה. "במקום להתמקד בבעיה - בכיבוש, בפערים החברתיים - אנחנו מוצאים פתרונות קסם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
אהוד אולמרט
צילום: ניב קלדרון
צילום: איי פי
בעקבות כניסת ליברמן
צילום: איי פי
מומלצים