שתף קטע נבחר

משפחות הרוגי אוקט': "הסכם לא יפצה על הכאב"

11 משפחות מתוך 13 שהגישו תביעה נגד המדינה יקבלו פיצוי כספי, אולם לדבריהן לא מדובר בסוף פסוק. על הודעת המדינה כי אין בכך לקיחת אחריות אומר נציג המשפחות: "אף אחד לא יסכים לשלם כסף על משהו שהוא אינו אחראי עליו. הם הכניסו לעצמם גול עצמי"

הסכם הפשרה על תשלום הפיצויים למשפחות קורבנות אירועי אוקטובר 2000, אותו אישר אתמול בית המשפט בנצרת, לא הביא לקורת רוח רבה אצל אלו שיקבלו את הכספים. מרבית המשפחות כלל אינן מוכנות להתייחס לפשרה ואלו שנאותו לדבר היום (ה') הדגישו כי ההסכם שגובש בינם לבין המדינה אינו מהווה עבורם נחמה כלשהי.

 

"אף אחד לא יחזיר לנו את הבנים שלנו ואף אחד לא יכול לפצות על הכאב", אמר ל-ynet בהג'ת חמאייסה, אשר אחיו נהרג במהומות

 בכפר קנא בתחילת אינתיפאדת אל-אקצה. "ההסכמה לשלם לנו פיצויים היא רק שלב בדרך".

 

המשפחות, שהגישו את התביעה לפיצויים כבר בחודש ספטמבר 2005, אינן מוכנות לנקוב בגובה הסכום שיקבלו במסגרת הסכם הפשרה. "ההצעה שקיבלנו בשעתו מראש הממשלה דאז ברק היתה הצעה כספית גבוהה יותר, אולם אז לא חשבנו שכך נכון לעשות", אמר איברהים סיאם מהכפר מעווייה, אשר בנו נהרג באירועים והוא זה שייצג את המשפחות אתמול בבית המשפט.

 

משרד המשפטים, בהודעתו על אישור הסכם הפיצויים, הדגיש כי המדינה אמנם מסיכה לשלם למשפחות הקורבנות אולם אינה רואה בכך לקיחת אחריות על הנזקים שנגרמו אז. "אף פעם לא שמעתי בדיחה גרועה כל כך", אומר היום סיאם. "את מכירה מישהו שיסכים לשלם כסף על משהו שהוא אינו אחראי עליו? הם הכניסו לעצמם גול עצמי".

 

"בעצם הדרישה לפיצויים לא חיפשנו תמורה כספית, כל מה שאנו מבקשים הוא להגיע לחקר האמת ולהניח את היד על אלו שרצחו את הבנים שלנו, הסכם הפיצויים הוא רק צעד בדרך לשם", הוסיף סיאם.


משפחות ההרוגים. לא רואים בהסכם סוף פסוק (צילום: גיל יוחנן)

 

בהתייחסו לשתי המשפחות (מתוך 13) שסירבו לחתום על הסכם הפשרה אמר: "הן סירבו וסיבותיהן שמורות עימם, אך נותרנו כולנו משפחה אחד הנאבקת בדיוק על אותו דבר והוא להביא את הרוצחים על עונשם". מקורבים לשתי המשפחות הסבירו כי סירובן לחתום בא משום שהן רואות במה שקרה רצח ואינן מוכנות לקבל כסף בעבור דם בניהן. "במידה והרוצחים לא יובאו לדין יש בכוונת המשפחות לפנות אל בית הדין הבינלאומי בהאג", מוסיפים המקורבים.

 

13 הקורבנות נהרגו במהלך גל הפגנות אלימות של אזרחים ערבים שפרץ בתחילת אוקטובר 2000, במקביל לפתיחת אינתיפאדת אל אקצה ונמשך כשבוע. בנוסף נהרג במהומות אזרח יהודי אחד. המהומות נחשבות לאחד האירועים המשפיעים בשנים האחרונות על מערכת היחסים בין אזרחי מדינת ישראל הערבים ומוסדות המדינה ובעקבותיהם אף הוקמה ועדת אור שבדקה את התנהלות המשטרה במהלך האירועים ואת דרך חקירת המעורבים בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
משפחות ההרוגים
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
המהומות לפני שש שנים
צילום: רויטרס
מומלצים