שתף קטע נבחר

קדימה בת שנה. מזל טוב?

השבוע לפני שנה הכניס אריאל שרון את המערכת הפוליטית לטלטלה כאשר הקים מפלגה חדשה. בתוך מספר חודשים עלתה קדימה לשלטון והבטיחה דרך אחרת, אבל היום רשומים בה 20 אלף חברים בלבד וקולות הנטישה הולכים וגוברים. דובר המפלגה: "אל תספידו את קדימה. אנחנו מקימים בתי מפלגה בכל הארץ, בהמשך יגיעו החברים"

לפני שנה זה נראה אחרת לגמרי. ביום שלישי השבוע תציין קדימה, מפלגת השלטון הגדולה בישראל, שנה להקמתה. אז, כשהכל היה נראה חגיגי ואופטימי (וכשלמפלגה עוד קראו "אחריות לאומית"), קשרו רבים תקוות גדולות למפלגה החדשה הרעננה אלא שכיום, שנה אחרי, נראה כי מעטים עוד מאמינים שקדימה מסוגלת לשנות את פני הפוליטיקה הישראלית כפי שהבטיחה לעשות, ויותר מכך – כפי שהתיימרה לעשות.

 

לקראת חגיגות השנה שלא יתקיימו ("אנחנו לא חוגגים באופן רשמי", מסרו בקדימה), מתברר כי במפלגה הגדולה בישראל - או לפחות במשכן הכנסת - רשומים לא יותר מעשרים אלף איש, שהתפקדו מרצונם החופשי או שהתפקדו כדי לסייע לחבריהם בדרך לכנסת. בקדימה אומרים כי מאות ואלפי טפסי התפקדות עדיין מסתובבים ברחבי הארץ וכי המפקד פתוח עד חודש אפריל – אבל בכירים במפלגה מודים: זה לא מה שציפינו לראות אחרי שנה. אפשר היה להגיע להרבה יותר. חשבנו שתהיה נהירה המונית, אבל היתה כאן תקלה.

 

העבודה והליכוד: יותר חברים, גם בזמנים הכי קשים

לשם ההשוואה, אפשר לציין כי מפלגות כמו הליכוד והעבודה מונות, גם בימים קשים, כמות הגבוהה פי כמה ממספר המתפקדים שיש כיום בקדימה. בעבודה, למשל, הנחשבת למפלגה כמעט מרוסקת עם מנהיגות בעייתית, מסתובבים עדיין יותר מחמישים אלף מתפקדים. "אנחנו עומדים על כשישים אלף מתפקדים, והמפקד עוד לא התחיל רשמית", אומר מזכ"ל העבודה, השר איתן כבל. "מה שקורה בקדימה רק מעצים את הפוטנציאל שיש לנו, עם כל השבר הפנימי ועם כל הבעיות".

 

גם בליכוד מתהדרים במספר מתפקדים הגדול פי חמש ממספר המתפתקדים של קדימה. בתנועה, שלאחר הבחירות האחרונות נראתה מרוסקת לחלוטין והיו מי שהספידו אותה ואת דרכה, רשומים כיום לא פחות מכמאה אלף מתפקדים ששילמו גם השנה את מיסיהם ועל פי דובר התנועה כחמישים אלף נוספים הרשומים וטרם שילמו. במילים אחרות: גם בשנה הקשה ביותר של הליכוד מזה עשרות שנים, יש בו עדיין פי חמש יותר מתפקדים רשומים מאשר למפלגה הגדולה בישראל, שהוקמה בכוונה לסחוף לשורותיה כמאתיים אלף חברים.


כך זה התחיל. קמפיין הבחירות של קדימה, עם שרון (צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 

גורם בכיר בקדימה מסביר ל-ynet: "יש פוטנציאל למפקד הרבה יותר גדול. אפשר היה לעשות משהו הרבה יותר משמעותי". בכיר אחר, שהיה ממקורביו של אריק שרון, מביט בתסכול גדול לעבר המפלגה החדשה שסייע להקים. "אני מתוסכל משום שאני יודע היטב מה אפשר היה לעשות באמת עם המפלגה הזאת", הוא אומר. "זה לא יאמן עד כמה הדברים שונים ממה שציפינו".

 

אלא שדובר קדימה, שמוליק דהן, לא מתרגש. לדבריו, המספר הקטן יחסית של מתפקדים נובע בעיקר מלוח זמנים בלתי אפשרי אליו נקלעה המפלגה, והמערכת הפוליטית והמדינית כולה. "קודם היו בחירות, אז פרצה מלחמה, ורק לאחרונה התחלנו להיערך למפקד רציני", מסביר דהן. "יש אלפי מתפקדים ברחבי הארץ שעוד לא רשומים במאגרים שלנו. בהמשך גם הם יצורפו לרשימות. אני לא מציע לאף אחד להספיד את קדימה, ולא לקבוע קביעות על סמך מספר כזה או אחר. המפקד מתקיים עד חודש אפריל ועד אז יהיו שינויים גדולים. כרגע אנחנו מתרכזים בהקמת בתי קדימה ברחבי הארץ ואחר כך יבואו גם החברים".

 

מי החזיר את התמונות של אולמרט?

אבל הבעיות של קדימה אינן קשורות רק למפקד הדליל, בינתיים. אם עד כה נלחשו בחדרי חדרים מחשבות על חזרה לליכוד, בעיקר של פעילים, ראשי רשויות וכמה ח"כים מתוסכלים, הרי שכעת מתברר כי התמונה מורכבת הרבה יותר. רק לפני שבועות אחדים, כך נודע ל-ynet, שקלו כמה פעילים מרכזיים ובולטים בקדימה, שעברו עם אריק שרון מן הליכוד לפני כשנה, לכנס מסיבת עיתונאים ובאופן הפגנתי לנטוש את מפלגתם החדשה. הסיבה: אכזבה. המטרה: להוביל את מגמת החזרה לליכוד.

 

בסופו של דבר המהלך נגנז, אולם אותם פעילים ממשיכים לדבר בשיחות שלא לייחוס על הכוונה שלהם לחזור לליכוד, ביום מן הימים. את השיחות האלה הם מנהלים, יש לציין, גם עם ח"כים בכירים בליכוד ולא רק עם עיתונאים. "אנשים שואלים את עצמם מתי לעשות את הצעד", אומר אחד מחברי הכנסת מהליכוד, שמנהל בתקופה האחרונה מגעים עם אנשי קדימה. "הם מבינים שלמפלגה הזאת אין כנראה עתיד, ועכשיו זו רק שאלה של עיתוי". מפגש כזה, אגב, התקיים בסוף השבוע שעבר בין אחד הח"כים בליכוד ובין פעיל מרכזי מאוד בקדימה, שמתלבט לגבי המשך דרכו בתנועה החדשה. בינתיים, הפעיל החליט להמתין, אבל הוא כבר בוחן את עתידו במפלגה הישנה.


וכך זה היום. לא רואים הרבה חיוכים (צילום: ניב קלדרון)

 

עד כאן התחושות והזרמים התת-קרקעיים באגף הימני של קדימה, אבל גם בצד השמאלי של מפלגת המרכז לא הכל מתנהל על מי מנוחות. בכירים בתנועה הקיבוצית טוענים לאחרונה בשיחות סגורות כי לא מעט חברים שנטשו את מפלגת העבודה לפני הבחירות הכלליות האחרונות, עושים את דרכם חזרה למפלגת האם שלהם. הם מעדיפים להשפיע שם, בין ההריסות, על זהות היושב ראש החדש מאשר להמשיך ולהתייבש במפלגה שלא ברור כלל לאן היא הולכת ומה מטרותיה.

 

בקדימה היו מי שטענו בסוף השבוע שאנשי הקיבוצים מאסו בתנועתם החדשה עד כדי כך שהחליטו לוותר על חברותם בה ואף שלחו חזרה את תמונותיו של אהוד אולמרט לבית המפלגה. בכירים בקדימה אמרו כי "שמענו על הדבר הזה, אך לא ראינו אף תמונה שנשלחה למטה. מישהו מפיץ סיפורים בגלל אינטרסים אישיים". דובר קדימה הגדיר את הדיווח כ"קשקוש מוחלט וספין".

 

אבל גם אם התמונות של אולמרט נשארו בקיבוצים, המגמה ברורה: שנה לאחר הקמתה, קדימה עדיין מדשדשת. אין לה מתפקדים, אין לה פעילים 'מורעלים' והמנהיגות שלה, קרי אהוד אולמרט, לא נחשב לאיש המלהיב והפופולרי בישראל. בינתיים, המפלגה שחרתה על דגלה שינויים מפליגים, מנווטת את דרכה במים סוערים, מזגזגת בין ספינים אינסופיים בשלל תחומים (שינוי שיטת ממשל, מהלך מדיני, שיקום הצפון), ולא ממש מצליחה לייצב את המערכת הפוליטית. ומאחורי הקלעים, רק האופטימיים ביותר עוד מאמינים ששנה אחרי שקמה, קדימה רק מתחילה את דרכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
אהוד אולמרט. מנהיג לא פופולארי
צילום: ניב קלדרון
צילום: רויטרס
שרון. החזון לא מתגשם
צילום: רויטרס
צילום: ירון ברנר
פרס. זוכרים שגם הוא שם?
צילום: ירון ברנר
מומלצים