שתף קטע נבחר

הפסקת האש: "השעות הקרובות הן קריטיות"

שר הביטחון העביר לצה"ל הנחייה לנהוג בשעות הקרובות בזהירות ולהימנע מטעויות שעלולות לפגוע בתהליך הפסקת האש העדין עם הפלסטינים. ובצל ירי הקסאם, שעדיין נמשך, מודאגים בצה"ל מאיומים נוספים: "הפסקת הירי אינה חזות הכל, יש לתת את הדעת על התחמשות הארגונים והברחות אמצעי הלחימה"

במערכת הביטחון מגדירים הבוקר (יום א') את השעות שלאחר ההכרזה על הפסקת האש כ"שעות קריטיות וחשובות שיקבעו את שרידותה של הפסקת האש ויעצבו את מדיניות ישראל".

 

 

 

במערכת הביטחון מנסים להאחז בהפסקת האש כניצוץ ראשון באשר להסכם רחב יותר שאולי יביא בסופו של דבר לפריצת דרך משמעותית בעניינו של החייל החטוף גלעד שליט. אך הבשורה שיצאה הלילה מרצועת עזה בדבר הפסקת האש התקבלה ברגשות מעורבים במערכת הביטחון. מחד ציינו בצה"ל כי ללחץ על ארגוני הטרור מאז חטיפתו של שליט, יש משמעות מכריעה באשר להחלטה, וכן לעובדה כי בשרשרת הפעולות עד כה נהרגו כ-400 מחבלים. מאידך, בצה"ל מודאגים לא רק מהאיום בטווח המיידי של ירי רקטות הקסאם, אלא מהאיומים לטווח הארוך ומהתעצמות ארגוני הטרור.

 

בצה"ל אמנם לא מותחים ביקורת פומבית על התהליך המתגבש, אך מדגישים כי הפסקת ירי הקסאמים אינה חזות הכל. "בהחלט יש לתת את הדעת על התעצמות ארגוני הטרור, ההתחמשות והברחות אמצעי הלחימה. אבל ההחלטות לא מתקבלות במגרש הצבאי. נקבל כל החלטה של הדרג המדיני כיצד לפעול", אמר גורם צבאי. 

 

בצה"ל נערכים לקבל הנחיות ברורות מהדרג המדיני באשר להוראות הטקטיות בשטח, לרבות הוראות הפתיחה באש במצבים מיוחדים: השאלה המרכזית היא, אם כל מפקד גדוד וכל מפקד פלוגה ידע כיצד לנהוג כאשר הוא מזהה חמושים בקרבת הגדר או כאלה הנעים באזור בית חנון ועל כתפיהם מה שנראה כרקטת קאסם. עדיין לא ברור אם מסוק קרב של חיל האוויר רשאי לירות הבוקר טיל לעבר חוליית חמושים ששמעבירה מספר רקטות קסאם ממחסן בבית חנון למחרטה בג'בליה לצורך הוספת חומר נפץ וכדוריות מתכת.

 

בדיון שקיים שר הביטחון עמיר פרץ עם בכירי מערכת הביטחון וצה"ל הועברה הנחיה לנהוג בשעות הקרובות בזהירות ולהימנע מטעויות שעלולות לפגוע בתהליך העדין שהתרקם בשעות הלילה. צה"ל לא רק הסיג את כוחותיו מצפון רצועת עזה, אלא גם קיבל הנחיות לפעול רק במקרים של סכנת חיים.  

 

"כל נסיון ירי לעבר שטחה של ישראל ייחשב כהפרה של הפסקת האש ויטופל במלוא החומרה", אמר פרץ. "אם אבו-מאזן והדרגים השותפים להפסקת האש לא מסוגלים לכפות את הפסקת הרי על הארגונים, ישראל תראה בכך הפרה של הפסקת האש ותפעל להגנה על אזרחיה". 

 

"יש שאלות שהדרג המדיני צריך להשיב עליהן"

זאת ועוד, הרמטכ"ל רא"ל דן חלוץ ואלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט, רמזו באחרונה כי יש לפעול מול ההתעצמות של ארגוני הטרור, כדי שלא יווצר מצב שיתחזקו בדומה לחיזבאללה. מאחורי מרבית הרקטות שנורו הבוקר עומד אירגון הג'יהאד האיסלמי שקשריו עם חיזבאללה הדוקים.

 

גורמים בצה"ל נזהרים מלהתייחס לסוגיה זו, מאחר שברור כי הדרג המדיני לא יאשר ביצוע פעולות משמעותיות בעומק השטח הפלסטיני במצב של רגיעה. אולם הגורמים מודים כי אלה "שאלות חשובות שהדרג המדיני יהיה צריך להשיב עליהן".

 

קצין בכיר במילואים שמכיר היטב את רצועת עזה אמר ל-ynet כי "אסור להסתנוור מהטווח הקצר ולהזניח את הטווח הארוך. הרי אין כאן הסכמים דו צדדיים, זה נראה כאילו ישראל מאמצת הסכמים שהיא אינה חלק מהם ואין לה השפעה עליהם".

 

הקצין הבכיר מזכיר כי כשעלה החמאס לשלטון, הזהיר שר הביטחון דאז שאול מופז מ"מלכודת דבש" שמנסה הארגון לגבש, קרי ליצור תדמית של אי נגיעה בטרור כלפי חוץ, כשבפועל הוא מתעצמם ומתחמש בצורה משמעותית, ומכין עצמו לרגע הנכון מבחינתו להפעיל את ארסנל אמצעי הלחימה נגד ישראל. "צריך לנהוג כלפי ההסכם השביר הזה בצורה מאוד זהירה ולא ללכת שבי אחריו. פחות פעילות נגד טרור היום, תביא למצב שבעוד שנה נקים ועד חקירה לבדוק למה לא עצרנו אותם בזמן ולא מנענו הברחות והתחמשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פרץ. "משנה זהירות"
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
חלוץ. הדרג המבצע
צילום: חיים צח
צילום: צפריר אביוב
קסאם מהרצועה (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
גלנט. לפעול מול התעצמות הארגונים
צילום: צפריר אביוב
מומלצים