שתף קטע נבחר

אנרגיה ישר מהטבע

במודיעין ממוקמת חוות "חווה ואדם", חווה אקולוגית חינוכית אשר מזכירה במראה את כת ה"איימיש" כשהמוטו הוא - הכל מהטבע, כולל האנרגיה שמגיעה בצורה של תאים סולריים ושבשבת רוח. מישל דור יצא לפגוש אותם

מערכות אנרגיה סולאריות (פוטו-וולטאיות, בעגה המקצועית) כמו זו המצויה בחוות "חווה ואדם" שבמודיעין, הפכו לאחת מהאלטרנטיבות המועדפות בעולם לייצור חשמל נקי, וכן לאספקת חשמל למקומות נידחים בהם אינה קיימת תשתית חשמל. באזורים רבים בעולם, כמו בכמה מארצות מרכז אפריקה למשל, האופציה הסולארית היא האופציה הכמעט בלעדית.

 

 

אז מהי למעשה הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית? ובכן המדובר על טכנולוגיה מודולארית שמאפשרת הגדלת המערכת עם גידול בדרישות הצרכן. רוב המוצרים המסחריים מתבססים על טכנולוגיית סיליקון, צומת N-P שמשחררת אלקטרונים תחת קרינה של פוטונים, כשכל צומת N-P מהווה למעשה "תא סולארי". התא מיוצר במספר שיטות שונות: גביש יחיד (Mono Crystal or Single Crystal) בו משתמשים בסיליקון שמעובד בצורה דומה לסיליקון שבשימוש בתעשיית המוליכים למחצה, תהליך יקר מצד אחד- אך מאידך ישנן חברות שעושות שימוש במוטות סיליקון שנפסלו לשימוש בתעשיית המוליכים למחצה. השיטה השנייה היא גביש רב מישורי (Multi Crystal) – תהליך פשוט יותר לייצור, בו מתיכים סיליקון לתבניות ריבועיות, אלו נפרסים בחיתוך לייזר לפרוסות שהן הופכות מאוחר יותר לתאים.

 

בעולם קיימות שתי סוגי מערכות פוטו-וולטאיות: מערכת מחוברת רשת, בה הפנלים הסולאריים מחוברים אל ממיר סינכרוני אשר מזין את רשת החשמל באופן ישיר. המערכת עובדת במקביל לרשת החשמל הביתית, וכאשר צריכת המבנה גבוהה מייצור האנרגיה הסולארית, האנרגיה הנחוצה תילקח מחברת החשמל. כאשר ייצור החשמל הסולארי גבוה מצריכת המבנה, עודף הייצור מועבר לחברת החשמל. השיטה השנייה, אותה ראינו בחווה, היא מערכת עצמאית - שבה המערכת הסולארית הבסיסית מכילה מצברים, בקר טעינה וממיר (במערכת AC).

 

במקביל לשמש נעזרים בחווה גם בטורבינת רוח: מתקן הממיר את אנרגיית התנועה הנמצאת ברוח לאנרגיה חשמלית ע"י סיבוב גנראטור בעזרת סט של להבים גדולים הנחשפים לרוח. חנן לוי מהנדס אווירונאוטיקה, חובב ועוסק בהתלהבות בתחום אנרגית הרוח, טוען שאנרגית הרוח בישראל יכולה לספק בין 600 ל1200 מגה ווט מותקן- מה שאומר חיסכון של עד כעשרה אחוזים מההספק המותקן בישראל כיום: "חוות הרוח בגולן למשל, היא הצלחה כלכלית ומייצרת חשמל למספר אלפי תושבי הרמה. אם הבירוקרטיה הישראלית תפסיק לעצור את גלגלי טורבינת הרוח יהיה כאן רק טוב, ונקי יותר"

 

תמרי מצידו מסכים על היתרונות האדירים שבאנרגיה חלופית, כשהחשובה מכולן היא צמצום השימוש בדלקים מזהמים. תמרי מציאותי לגבי מה שקורה בארץ וקצת מצנן את ההתלהבות בכל הקשור לאנרגיה חלופית: "מדינת ישראל "מחושמלת" כולה על ידי חברת חשמל, ולאור החזר ההשקעה שיכול להגיע ל15 שנים בגלל העלות היקרה להחריד של גג סולרי- אין שום עידוד לנושא". לשאלה איזו אנרגיה חלופית עדיפה שמש או רוח מסביר תמרי:"זה תלוי במקום, כאשר בישראל יש יתרון ברור לטכנולוגית השמש (ראה שימוש בקולטי שמש לחימום מים) אולם גם לרוח יש מקום, בעיקר בצפון ובמקומות בהם יש רוח קבועה. לגבי העולם, יש המון חוות של אנרגיה חלופית ובמיוחד בגרמניה ביפאן ובארצות הברית- שם הבינו את נושא התחלואה מדלקים מזהמים ובחרו להשתמש בחשמל "ירוק ונקי".

 

תודה לאלון תמרי ולחנן לוי על עזרתם בהכנת הכתבה. כדי ללמוד עוד על טורבינות רוח ואפילו לראות מדריך לבניה ניתן להיכנס לאתר הבא .

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן צור
טורבינה - להפוך את אנרגית הרוח לחשמל
צילום: יונתן צור
צילום: יונתן צור
תאים המייצרים אנרגיה מהשמש
צילום: יונתן צור
מומלצים