שתף קטע נבחר

תחקיר: סוכנים איראנים רכשו ציוד צבאי אמריקני

תחקיר סוכנות הידיעות איי.פי מגלה כי מערכת הפיקוח על מכירת עודפי צבא אמריקנים אינה יעילה ובמקרים רבים הצליחו חברות לרכוש ציוד צבאי רגיש - חלקי טילים ומטוסים, ציוד מיגון, טכנולוגיית טילים וחלקי מנועים - עבור חברות איראניות וסיניות

צבא ארצות הברית מכר עודפי ציוד צבאי רגיש למתווכים שעבדו בשירות מדינות זרות - בין היתר איראן וסין - כך עולה מתחקיר של סוכנות הידיעות איי.פי. על פי התחקיר, ניצלו המתווכים פרצות בתקנות האבטחה של מכרזי עודפי הצבא האמריקני ורכשו עבור שולחיהם חלקי מטוסים וטילים.

 

חקירה שנפתחה בארצות הברית גילתה כי במקרה אחד הגיע הציוד לאיראן. מתווך נשק פקיסטני, שהורשע בעבר ביצוא חלקי טילים לאיראן בניגוד לחוק האמריקני, חידש את פעילותו לאחר שיחרורו מהכלא. בין היתר הוא רכש חלקי מנועים של מסוקי צ'יינוק אמריקנים מחברה שרכשה אותם מעודפי הצבא האמריקני, ואז העביר אותם לחברה באיראן דרך חברה במלזיה.

 

בוושינגטון חוששים שאיראן מנסה להניח את ידיה על חלקי חילוף למטוסי F-14 ("טומקט"), שארצות הברית מכרה לה בשנות ה-70, כשבין המדינות שררו יחסים קרובים. מאז המהפכה האיסלמית נותקו הקשרים, ולאיראן יש קושי רב לתחזק את המטוסים ללא חלפים מקוריים.

 

במקרה אחד הצליח מתווך לרכוש חלפים של "טומקט" ממחלקת העודפים של הצבא אך סוכני מכס החרימו אותם והחזירו אותם למחסנים. אלא שאז מכר אותם הפנטגון שוב לסוחר - שנחשד כי הוא פועל בשליחות איראן.

 

במקרה אחר חברה בתחום המתכות רכשה מהצבא עודפים שכללו חלקי חילוף לטילי "ספארו" ומכרה אותם לחברה שנמצאת בבעלות חלקית של ממשלת סין. גם במקרה זה הצליחו סוכני המכס לעצור את המשלוח והחרימו את הציוד.

 

במקרה נוסף הצליח סוחר מוכר שנהג לרכוש עודפי צבא בכמויות גדולות, למכור ג'יפים מדגם "האמר" לסעודיה - ללא אישורים רשמיים. חברה מקליפורניה מכרה בין 1994 ל-1999 טכנולוגיה צבאית רגישה לסין. המכס איתר את המכירה רק במאי 1999 כשהחברה ניסתה לשלוח לסינים רכיבי טילים, מוקשים ימיים וחלפים למטוס B-1

 

מומחי אבטחה בפנטגון אמרו כי המקרה מעיד על פרצות חמורות באבטחת הציוד הרגיש והפיקוח על תנועתו. "זה לא היה צריך לקרות בפעם הראשונה, לא כל שכן פעם נוספת", אמר אחד המומחים, גרג קוץ. מנגד, גורמים בפנטגון ניסו לגמד את התקרית ואמרו שקרתה משום שמישהו לא שמר על הכללים. "העובדה שהציוד נתפס על ידי המכס מעידה שהפיקוח עובד".

 

על פי הנהלים הקיימים, עודפי צבא מועברים למכירות פומביות רק אחרי שהצבא אישר שאין לו עוד צורך בהם. לחילופין, חלקי חילוף וציוד אחר יכול להימכר למתווכים וסוחרים רק אם הם מתחייבים למלא אחר כל החוקים האמריקנים האוסרים סחר עם מדינות אויב כמו איראן.

 

מחלקת החקירות של הקונגרס (GAO) דיווחה כי אשתקד הצליחו גורמים שהתחזו לקבלנים של הצבא לרכוש ציוד צבאי רגיש כמו חלקי טילים, ציוד מיגון ושכפ"צים וציוד אלקטרוני בעסקאות בשווי 1.1 מיליון דולר. החוקרים מצאו שרשימות הציוד של הפנטגון לוקות בחסר, ושניתן בנקל להערים על אמצעי הפיקוח ולהתחזות לקבלנים או סוחרים מורשים. 

 

במקרים אחרים ציוד צבאי רגיש אותר על ידי הפקחים במחסנים שאמורים היו להכיל רק ציוד שהוצא משירות. המומחים הזהירו שקניינים מתוחכמים ידעו לזהות ציוד שימושי ורגיש, ואם לא יוגבר הפיקוח על האופן בו מוציאים ציוד משימוש, יתגלגל הנשק הזה לידיים של מדינות אויב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האיראנים מנסים להשיג חלפים. ארכיון
צילום: רויטרס
חלקי טילים במחסנים. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים