שתף קטע נבחר

פרץ: "החמאס עשוי להיות פרטנר למשא ומתן"

שר הביטחון פירט בכנס הרצליה את תוכניתו המדינית המשלבת את מפת הדרכים עם היוזמה הסעודית. על חידוש המגעים עם הרשות הפלסטינית אמר: "כל גורם פלסטיני שיכיר במדינת ישראל, אני רואה בו כפרטנר למו"מ גם אם מדובר בחמאס". פרץ הדגיש בנוגע למלחמת לבנון כי "חרף התקלות, היו הישגים חשובים"

אחרי שבשנה האחרונה נשמעו מפי גורמים מדיניים וצבאיים התבטאויות בדבר אי היכולת לנהל משא ומתן, אמר היום (ב') שר הביטחון, עמיר פרץ, דברים ברוח מעט שונה. בנאומו בכנס המכון למדיניות האסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר פרץ: "כל גורם פלסטיני שיכיר במדינת ישראל, אני רואה בו כפרטנר למשא ומתן - גם אם מדובר בחמאס". פרץ ציין כי "השחיתות והגזענות הם איומים אסטרטגיים על מדינת ישראל".

 

בנאומו גונן פרץ על תפקוד מערכת הביטחון במלחמת לבנון השנייה. "חרף התקלות, היו למלחמה זו הישגים חשובים", אמר. "בסופו של דבר שינינו את המציאות בדרום לבנון. הוכחנו כי איומי הרקטות, החטיפה והטרור אינם יכולים להוציא אותנו משותקים וחסרי אונים ומעבר לכך חשפני את המערך הקדמי של איראן וסוריה".

 

צפו בשידור חי מכנס הרצליה

 

פרץ קרא להתמקד בנושא הפלסטיני. "אנו צריכים לשים דגש על הזירה הפלסטינית. אסור לנו לקפוא על השמרים כאשר חמאס הולך ומתחזק. אסור לנו להגיע למצב של הישאבות צבאית לעזה בלי להגיע לפתרון מדיני. תוכנית ההתכנסות איננה וחייבים לגבש תוכנית מדינית חדשה. מפלגת העבודה תגיש תוכנית חדשה לממשלה הממזגת את מפת הדרכים עם היוזמה הסעודית. חשוב שמדינות ערב יהיו שותפות למימוש התוכנית".

 

לדבריו, "הסיכונים הגוברים אינם נחלתה של ישראל בלבד אלא גם של המשטרים המתונים בעולם הערבי. מצד אחד אנו חייבים להכין את צה"ל ומערכת הביטחון להתמודדות עם איומים צבאיים תוך הטמעת לקחי המלחמה בלבנון. מצד שני, אנו חייבים לנסות למצות את ההזדמנות. עלינו לחזק את הגורמים המתונים ולמנוע הידרדרות בזירות השונות".


פרץ היום בהרצליה. "דגש על הזירה הפלסטינית" (צילום: אורי פורת)

 

פרץ, תושב העיר שדרות, יודע כי שכניו ותושבי האזור מצפים ממנו ומהנהגת המדינה לפתור את נושא ההתגוננות מפני ירי רקטות הקסאם. על כך אמר היום: "ביקשתי לאחרונה מהאלוף במילואים עמוס מלכא להוביל צוות עבודה ולהציג את הצעותיו בנושא זה. עלינו להציב את הגנת העורף כיעד לאומי מרכזי בכל תרחיש ועימות - הדבר נכון לאיומים בצפון ולירי מרצועת עזה.

 

"אני חושב שנכון לאמץ אל תוך תפיסת הביטחון הקלאסית שלנו נדבך של התגוננות פאסיבית ואקטיבית, כפי שהמליצה ועדת דן מרידור. חיוני למצוא בדחיפות מענה לירי תלול מסלול לסוגיו. מאז נכנסתי לתפקידי לפני המלחמה, שיניתי את ההחלטה שביטלה את המשך פרוייקט יירוט רקטות קצרות טווח. תארו בנפשיים, אילו הייתה מערכת כזו מוצבת הרי שאופי המלחמה בלבנון היה שונה לחלוטין".

 

בנושא ההתגוננות ציין פרץ, כפי שפורסם לפני כשבוע ב-ynet, כי "בימים הקרובים יסכמו במערכת הביטחון מהן המערכות שנכון להשקיע בהן כדי לתת מענה לרקטות קצרות. בכל אופן ברור שמה שהיה לא יכול להיות, השנה הכל שונה: יותר מילואים, יותר הצטיידות, יותר מלאים".

 

"כל ההקלות מתגמדות מול מתנחלת שמגדפת ומשפילה" 

כמו פוליטיקאים רבים בשבוע האחרון, התייחס גם פרץ לתמונות האלימות של יהודים כלפי ערבים בחברון כפי שתועדו בסרט הוידאו שפורסם ב-ynet לפני כשבוע וחצי. "שינינו את מדיניות הבידוק במחסומים אבל לצערי הרב כל הפעולות האלה מתגמדות אל מול תמונה של מתנחלת בחברון שמגדפת ומשפילה משפחה פלסטינית", אמר.

 

"תמונות מצמררות אלו הן בושה בראש ובראשונה לקודים המוסרים שלנו כמדינה, אך הן גם משמשות כלי להסתה נגד ישראל ברחבי העולם כולו. אין בכוונתי להשלים עם תמונות אלו. הממשלה הקימה צוות שרים בראשותי וחברים בה גם השר לביטחון פנים, שרת החוץ ושר הפנים. ואני מתכוון לגבש המלצות שיעניקו כלים חוקתיים משמעותיים לצה"ל. אי אפשר להסביר מדוע מתרחש אירוע כזה וברקע רואים חייל שעומד, חסר אונים מבחינה חוקית וחוסר יכולתו להתערב כי אין לו את כל הכלים. אינני מתכוון לאפשר לתופעות האלה להימשך".

 

שר הביטחון ניצל את הבמה היום כדי להסביר שוב מה עומד מאחורי מינויו של השר הערבי הראשון, ראלב מג'אדלה, אשר עורר עליו ביקורת קשה כל כך. "החלטה זו נובעת מתפיסת עולמי שהדרך להפיל מחסומים מתחילה במתן ייצוג הולם בכל הרמות", אמר. "אני מניח שכל מינוי אותו הייתי מציע מיד היה מקבל פרשנויות פוליטיות. גם אם הייתי ממנה יהודי לתפקיד שר, היו קמים מצד זה או זה. מאז ומתמיד קונסטלציות פוליטיות יצרו הזדמנויות גדולות".

 

פרץ סיפר על תהפוכות השנה החולפת: "2006 הייתה שנה עם התרחשויות בלתי צפויות, לפני שנה כשעמדתי לפניכם והצגתי את התוכנית המדינית שלי היה ברור שאנחנו נעים לכיוון אחד. מאז השתנה המצב באופן דרמטי, עליית החמאס לשלטון, בישראל מפץ פוליטי, השינויים במפלגות השונות, המלחמה.

 

"כיו"ר מפלגת העבודה אני מוביל תפיסת עולם שעל-פיה החוסן הלאומי מורכב מהעוצמה הצבאית והחוסן החברתי. אנחנו צפויים לתקופה המשמעותית ביותר שעברנו בשנים האחרונות. אני בטוח שאנו בכיוון הנכון ומקווה שהצלחנו לעצור את ההדרדרות החברתית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמיר פרץ
צילום: אורי פורת
"שרמו-טה". ועדה לפתרון בעיית האלימות בחברון
אבו מאזן ומשעל. אפשר לדבר עם כולם
צילום: איי פי
מומלצים