שתף קטע נבחר

מקורבי פרץ: מי שתקף אותו, יאכל את הכובע

בסוף החודש, חודשיים בדיוק לפני הקרב על ראשות העבודה, יתפרסמו מסקנות הביניים של דו"ח וינוגרד. אם אכן לא יהיו בדו"ח הביניים מסקנות אישיות, מקווים מקורביו, "זה יחזק את אנשיו בשטח. הם ירגישו שהוא ראוי ואי אפשר להפיל עליו הכל". אבל גם הם יודעים שלא בטוח שזה מה שיעזור

ב-27 בחודש הזה תפרסם ועדת וינוגרד את מסקנות הביניים שלה, חודשיים לפני הקרב על הנהגת העבודה. מקורביו של שר הביטחון, עמיר פרץ, מעודדים מהדיווח על כך שהוועדה לא מתכוונת לפרסם מסקנות אישיות, ותמתין עם הביקורת האישית לדו"ח המלא שיפורסם ביולי. "אם לא יהיו מסקנות אישיות, הדבר יוריד ממנו את הלחץ", אומרים ל-ynet מקורביו.

 

לדברי אותם מקורבים, "פרץ היה באחרונה בלחץ אטומי. אם לא יהיו מסקנות אישיות, הוא ישתחרר, יגיב אחרת ויוכל להרים את הראש. מה שפרץ צריך זה להוריד מעצמו את כל הסטיגמות שנדבקו אליו ושהודבקו לו. יש כאלה שאומרים שהוא לא שאל שאלות, ולא היה ערוך לנהל את המלחמה כמו שצריך. עובדתית, יוכח עד כמה השפעתו של פרץ היתה גדולה. הוא הגיע מוכן לוועדה". 

  

מבחינה ציבורית מתקשה פרץ להתרומם מהדימוי שלו כאדם שאינו מבין בתחום שעליו הופקד. תמונותיו מתבונן דרך משקפת אטומה רק חיזקו את הדימוי הזה, אבל מקורביו דבקים בכך שהוא דווקא חיזק את מערכת הביטחון, "הוא יוכל לומר: 'אתם באתם ואמרתם שהזקתי למערכת, אבל אני בעצם הייתי לעזר'. מצב כזה יחזק את אנשי פרץ בשטח, הם ירגישו שהוא אדם ראוי, ולא אחד שאפשר להפיל עליו הכל. כל מי שתקף את פרץ, יאכל את הכובע".

 

אבל כאמור, פרץ מקבל פסק זמן בלבד, והמסקנות שנוגעות אליו באופן אישי יפורסמו רק בחודש יולי. על-פי תוצאות הסקרים בעבודה, יש סיכוי גבוה שפרץ לא יהיה עד אז שר הביטחון. על-פי הדיווח בערוץ 2, מסקנות הביניים יכללו רק מסקנות מערכתיות.

 

כיצד הוזנח צה"ל בשנים שקדמו למלחמה? 

דו"ח הביניים לא יעסוק בניהול המלחמה, אלא בהתנהלות מהיציאה מלבנון ועד פרוץ המלחמה. עמיר פרץ הפנה בחודשים האחרונים את הזרקור בדיוק לנקודה הזו. לטעמו - הטיפול בצה"ל, במחסני הציוד (ימ"חים), ובמוכנות יחידות הסדיר והמילואים מאז הנסיגה מלבנון - היתה בגדר שערוריה. הוא טען כי יש לבדוק כיצד הוזנח הטיפול במוכנות בצפון בשנים שבהן כיהן קודמו בתפקיד, שאול מופז, כאשר ראש הממשלה היה אריאל שרון. פרץ גם שב ואמר ש"לא תהיה יותר עצימת עיניים".

 

הדו"ח הסופי יתפרסם לקראת סוף חודש יולי ובו תימתח ביקורת קשה על ניהול המערכה וביקורת אישית על אולמרט, פרץ ועל אלוף פיקוד הצפון בזמן המערכה, אודי אדם. יש להניח שהוועדה תקדיש מקום נרחב ליומיים האחרונים של המלחמה, נושא עמד במוקד עדותו של אולמרט.

 

בממצאים הסופיים, שייצאו לאור לקראת סוף יולי, תהיה התייחסות ביקורתית מאוד גם כלפי פיקוד העורף, שעומד במוקד בדיקה נוספת שמנהל מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס. בדיקה זו מעוררת חילופי האשמות בין לשכת אולמרט למשרד המבקר, ואף התגלגלה לפתחו של בג"ץ.

 

ביממה האחרונה גם התפרסמו דיווחים על כך שראש הממשלה העיד בוועדת וינוגרד שהתגובה לחטיפת החיילים תוכננה ארבעה חודשים מוקדם יותר. על-פי הדיווח ב"הארץ", ההחלטה התקבלה עוד בימים שבהם שר הביטחון היה שאול מופז.

 

בדיון במרס, שאל אולמרט את מפקדי הצבא האם יש תוכניות מבצעיות למקרה של חטיפה, ונענה בחיוב. כשביקש לראות את התוכניות ונשאל מדוע, השיב להם שאינו רוצה לקבל את ההחלטה ברגע החטיפה - אלא עכשיו. התוכניות הוצגו לו, והוא בחר בחלופה ה"בינונית" בחריפותה, שכללה תקיפה אווירית בצד פעולה קרקעית מוגבלת. הדברים גררו ביקורת קשה מצד ח"כים באופוזיציה. ח"כ אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל): "ראש הממשלה בנסיונות לנער מעל עצמו את האחריות לניהול הכושל של המלחמה מנסה גם לשכתב את ההיסטוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעודד. עמיר פרץ
צילום: ודים דניאל
מקבל אוויר לנשימה. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
ועדת וינוגרד גמרה לשמוע את העדויות
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים