שתף קטע נבחר

פרס: אתמודד לנשיאות, זו אולי תרומתי האחרונה

במירוץ הקודם לנשיאות ידע שמעון פרס תבוסה צורבת, אך למרות זאת החליט להודיע היום: "החלטתי להיעתר לפניות אלי ולהתמודד". פרס הסביר: "פנו אלי כדי להרים תרומה, שהיא אולי האחרונה בזכותי לשרת את המדינה". דליה איציק, ממלאת מקום הנשיא הנוכחי: "יותר ממה שאתה צריך את המוסד הזה, המוסד הזה צריך אותך". ודווקא היום: נולד עוד נין לפרס

חודשים של התלבטויות, הסתודדויות, התלחשויות והתיעצויות תמו הבוקר (יום ד') עם הכרזתו של המשנה לראש הממשלה , שמעון פרס, בישיבת סיעת קדימה בכנסת: "אני מתמודד לנשיאות".

 

 

פרס, שתהיה לו זו ההתמודדות השנייה לנשיאות, נימק את החלטתו: "אין זה סוד שהיו לי התלבטויות רבות, האם עליי לקחת את התפקיד הזה, ככלות הכל אינני צעיר חברי הכנסת. כבר מילאתי כמעט את כל התפקידים הבכירים במדינה. ידעתי כשלונות, אבל גם השגתי הישגים שאני מקווה שהיוו תרומה לבניין המדינה, לשלומה ולבטחונה. החלטתי לקבל את התפקיד הזה לאחר הפניות הרבות, קודם כל מראש הממשלה, מחברי הכנסת, מהרבה מאוד אנשים בעם, ממקומות בהחלט בלתי צפויים - אנשים פשוטים ואנשים לא פשוטים - שפנו אליי כדי להרים תרומה, שאני חייב להגיד שהיא אולי האחרונה בזכותי לשרת את המדינה".

 

כזכור, פרס התמודד לנשיאות גם במירוץ הקודם בשנת 2000. רבים הימרו אז על פרס, אולם יריבו הצעיר ממנו, משה קצב, גבר עליו לאחר כמה סיבובי הצבעה. לימים יוחס ההפסד של פרס ל"בגידה" של ש"ס בהבטחתה לתמוך בו. ההפסד הזה היה אחד בשרשרת של הפסדים שהקנו לו תדמית של "לוזר" נצחי. תדמית שהתחזקה כשהפסיד גם לעמיר פרץ במירוץ הקודם לראשות העבודה.

 

"שהקב"ה יתן לי אריכות ימים"

בישיבה עצמה, דיבר פרס לאחר שקיבל אינסוף שבחים. את הישיבה פתחה יושבת ראש הכנסת וממלאת מקום הנשיא, דליה איציק, שאמרה: "אינני משתתפת בישיבות מטעמים מובנים אך באופן חריג ביותר ביקשתי את רשות הדיבור, להגיד כמה משפטים. שמעון, יותר ממה שאתה צריך את המוסד הזה, המוסד הזה צריך אותך. אני מאמינה שבעיתוי הזה יותר מתמיד הנוכחות שלך , השכל, הנסיון שלך, המעמד הבלתי נתפס שלך בעולם, הוא כזה שיביא הרבה מאוד כבוד גם לבית הזה כאן, גם לחברי הכנסת, וגם לעם בישראל". עוד הוסיפה: "אני שמחה שנענית לקריאתו של רה"מ , ואני שמחה שנענית לקריאתנו להתמודד, הגם שהתלבטת - לטעמי, הרבה מדי".


התרגש - וביקש אריכות ימים מהקב"ה (צילום: גיל יוחנן)  

ראש הממשלה אולמרט לא החמיץ הזדמנות לחבק את משנהו. "נדמה לי שאפשר לומר בתחושה עמוקה של ודאות, שעם ישראל רוצה להתכבד ולראות את שמעון פרס כנשיא מדינת ישראל. שמעון פרס מייצג את כל מה שעם ישראל חושב שנכון ראוי ומכובד שיהיה בנשיא המדינה", אמר. לדבריו, פרס הוא "רב מעשים, רב הישגים, בעל מעמד יוצא דופן ששמור למעט מאוד אנשים בעולם כולו. הוא ממזמן לא רק נכס פוליטי ציבורי בתוך מדינת ישראל, אלא נכס לאומי של מדינת ישראל כלפי העולם היהודי וכלפי העולם בכלל".

 

אולמרט סיכם: "מר פרס, אני מבטיח לך שעד ה-13 ביוני, יום ההצבעה, אנחנו נפעל כל הזמן ללא לאות כדי להבטיח שהכנסת תתרומם לאתגר ותיתן ביטוי אמיתי למה שראוי שעם ישראל יזכה בו בהצבעה הזאת על בחירת הנשיא".

 

פרס פרס בפני חברי סיעת קדימה את חזונו כנשיא. הוא הדגיש כי בראש ובראשונה יעמוד בפניו אתגר, "לחזק את היציבות ואת הסדר הפוליטי". לדבריו, "אנו בסערה של תחלופות, בנחשול של מריבות פנימיות, גם בין אישים וגם בין מוסדות שונים של השלטון והדמוקרטיה, אני רואה בכך סכנה למשטר שלנו - בהיטלטלות בלתי פוסקת מבחירות לבחירות, ממריבה למריבה, מפילוג לפילוג. העם זקוק לרגיעה, ליציבות. צריך לאפשר לשלטון לפעול ולתפקד במיטב יכולתו ויכולת האישים שפועלים בתוכו, תוך כיבוד האופוזיציה".

 

לדבריו, "יש לנשיא מדינה משקל לא פורמלי בחיזוק ושימור היציבות של מוסדות השלטון, אני מקווה שאוכל להשמיע קול צלול ובהיר בחוץ ובבית כדי להסביר כוחה של הדמוקרטיה גם כשהיא מותקפת. אנו צריכים להגביר את המאמץ להשתלב בעולם המתחדש למול עינינו ולשלב את העולם במאמץ שלנו להגן על עצמנו מסיכונים קרובים ורחוקים. אני מאמין שאפשר וצריך להוביל לפיוס לאומי ולשיוויון אזרחי, ולטוהר המידות לרוחב החברה הישראלית. אני אדם מאמין, ללא אמונה לא היינו מגיעים לאן שהגענו ובעזרת השם, כמי שמלווה ומעורב בפרוייקט הציוני מאז שנות ה-40 וזכה להשתתף בלב האירועים בכל המשברים הגדולים שלנו, הרשו לי לומר שמצבה של המדינה הוא איתן".

 

שלושה מועמדים

פרס עצמו היה מאוד נרגש בישיבה. "קודם כל אני רוצה להודות על הישיבה, שנעדרתי ממנה. שמעתי את דברי ראש הממשלה וחברים ומאוד התרגשתי מזה. אני רוצה לבקש מהקדוש ברוך הוא שייתן לי אריכות ימים רק כדי להצדיק את כל הקרדיט שנתתם לי, ואני מודה לדליה".

 

ביום שני האחרון התכנסה סיעת קדימה ובחרה בפרס כמועמדה לנשיאות. ראש הממשלה ביקש מחברי סיעתו לבחור בפרס ואמר כי "זו הבחירה הטבעית". הבחירות לנשיאות ייערכו ב-13 ביוני - יום לאחר הסיבוב השני בפריימריז לראשות מפלגת העבודה. 

 

עוד באותו יום של כינוס הסיעה השיגו חברי הכנסת יואל חסון ורונית תירוש 22 חתימות של חברי כנסת מסיעות קדימה והגמלאים, התומכים במועמדותו של פרס לנשיא. מול פרס יתמודדו שני יריבים אשר הספיקו כבר לאסוף את החתימות הנדרשות להתמודדות במירוץ - איש תנועת הליכוד חבר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין, ומי שפרס נחשב בעבר לפטרונה הפוליטי, חברת הכנסת קולט אביטל (עבודה). הרב ישראל מאיר לאו, אחד השמות הבולטים ב"בורסת השמות" במרוץ לנשיאות, הודיע לאחרונה כי אינו מתכוון להגיש את מועמדותו למשרה הנשיאותית. בשיחה עם ynet אמר לאחר מכן כי "הנשיאות זו נחלת העבר. אני מרגיש מעולה וממשיך ברבנות".


פורסם לראשונה 30/05/2007 11:34

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן ראדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בגלל הפניות - רץ. פרס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים