שתף קטע נבחר
צילום: סי די בנק

תהיה בריא, כן?

"אנו מאבדים חלק ניכר מידידינו שלא יכולים לעבור את הדקות הראשונות, הקשות והמביכות של הביקור, ולהמשיך הלאה. ואולי זה רק תירוץ שבו הם משתמשים כדי להתחמק מאיתנו. הרי מן הידועות הוא שאם אינו מדבק - הביקור בוודאי לא תורם להארכת החיים". דני פנחס מגיש מדריך למבקרים אצל חולי סרטן

בן דודתי מנתניה התוודה באוזניי שהוא חושש מפני מה שאני מייצג, את חולי הסרטן באשר הם. התפלאתי מאוד. הבחור, הצעיר ממני בשנים מספר ובוגר חוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה כולשהי, לא מוצא את המילים הנכונות לשוחח עם חולה. "יותר מזה", הוא הוסיף, "אני ושאר בני המשפחה משתדלים להתחמק ממפגשים שמאלצים אותנו לראות אותך. אני גם מכיר אישית אנשים שבורחים לצד השני של הכביש כדי להימנע משיחה עם חולה או עם בן משפחתו".

 

אנחנו מאבדים חלק גדול מידידינו כי הם לא יכולים לעבור את הדקות הראשונות, הקשות והמביכות של הביקור, ולהמשיך הלאה. ואולי זה רק תירוץ שבו הם משתמשים כדי להתחמק מאיתנו. הרי מן הידועות הוא שביקור אצל חולי סרטן, אם אינו מדבק, בוודאי שאינו מוסיף שמחת חיים או תורם להארכתם.

 

אך למענו של בן דודתי ועבור האחרים, אנסה בכל זאת למצוא את המילים הנכונות.


 

רצוי לא לשאול את החולה "מה שלומך", "מה חדש" או "איך הבריאות". הרי לא יעלה על הדעת שנס קרה והוא הבריא בזמן שלא התראיתם. בנוסף, האם אתם באמת מצפים שיספר לכם מה קורה איתו? לשם כך יידרשו שעות ארוכות, וממילא איש אינו מעוניין לשמוע. לכן אפשר פשוט לומר לו שבאתם לראותו ולהיות איתו. יש לאפשר לו להתחיל בשיחה, לראות מה מעניין אותו ואז להמשיך.

 

אל תנסו לכפות עליו הומור שחור. רבים מן החולים לא יבינו אותו, ורוב המבקרים ממילא אינם מצוידים בו. אל תדכאו אותו בנבואות קודרות ובסיפורים על מכרים שנפטרו בדיוק מהמחלה הזו. מניסיוני, זה לא מעודד במיוחד. אל תגוללו את בעיותיכם הרפואיות עד כדי ניסיון להיעזר בחולה, ובניסיונו הרב לכאורה, בפענוח תוצאות בדיקותיכם ומשמעות הכאבים מהם אתם סובלים. טעות נוספת היא

לספר בהתלהבות על עבודתכם המרתקת או על כל נושא אחר המעניין אתכם בלבד, ומתישים את החולה עד שהוא שואל את נפשו למות. את נפשו של המלהג, כמובן. 

 

רוב החולים רוצים שמישהו יישב איתם, יאחז בידם ויפגין שמץ של תשומת לב, אולי חצי אוזן קשבת למה שעובר עליהם. קשה למצוא אדם שיוכל לשאת את פחדיהם של החולים. הרי אדם בריא אינו יודע מה עובר בראשו של חברו החולה, לא משנה עד כמה הוא קרוב אליו. המעט שאפשר לעשות הוא לדובב את החולה, להקשיב לו ובמקרה הצורך אפילו לשתוק ביחד איתו. לא תמיד יש לחולה כוחות להיות שותף פעיל בשיחה או לקחת חלק בדיון פוליטי על ועדת חקירה זו או אחרת.

 

אל תבואו בקבוצות גדולות על מנת להימנע משיחה עם החולה עצמו. מספרם הרב של המבקרים לא מאפשר לו להשתתף בשיחה, ועדיף לו לצפות בקומדיה טובה בטלוויזיה ולא לראות את הטרגי-קומדיה המתחוללת לפניו. כדאי גם להימנע מהבטחות שיהיה קשה לקיימן. פעם מישהי אמרה לי שהיא מוכנה לעשות כל דבר למעני - ובכך קראה דרור למחשבותיי שהמציאות רמסה ביד קשה.


  

תבואו, וכשתעזבו אולי תקיימו את מה שחכמינו אומרים על מצוות ביקור חולים: "כל המבקר את החולה נוטל אחד משישים מחוליו". יתחכם הקורא וישאל, מדוע שלא יבואו שישים מבקרים והחולה יירפא? החכמים ישיבו שכל-אחד לוקח אחד חלקי שישים ממה שנותר. רצוי שהמבקרים יהיו בני גילו של החולה. מלאי טאקט היו חכמינו ז"ל ולא יעצו שלא להביא ילדים לביקור, אחרת היו מציקים להם כל יפי הנפש של אותה התקופה. אולם מכלל הן, ניתן להבין לאו.

 

אך הדבר המרגיז ביותר שניתן לומר לחולה סרטן סופני העומד למות בכל רגע נתון הוא "תהיה בריא". גם החולה וגם המבקר יודעים שמדובר בשקר כואב מאוד. נכון, עדיין לא מקובל לאחל מוות קל ונעים, אבל האמינו לי - זה מה שאני רוצה שתאחלו לי בכל לבכם וכל מה שהייתי רוצה שיקרה בסופו של דבר. עד אז, אסתפק באיחולי קיץ קריר ככל האפשר. 

 

 

  • דני פנחס, כלכלן, נשוי ואב לשניים החולה בסרטן המעי, החליט להפסיק את הטיפול במחלה. בטור אישי המתפרסם מדי יום שני הוא מתאר את חוויותיו מהמחלקה האונקולוגית והחיים שלפני המוות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים