שתף קטע נבחר

הפיצוץ ברמת חובב: "מחכים שימותו אלפים?"

הורים שמודאגים מהקמת עיר הבה"דים, ארגוני איכות סביבה המתריעים על חומרים רעילים ותושבי הפזורה הבדואית המתגוררים בסמוך - כולם חוששים מהפיצוץ הבא במפעלים בנגב, אשר עשוי לגבות מחיר יקר באמת. יו"ר הכפר הקרוב ביותר לרמת חובב: "זה כמו לגור ליד חבית חומר נפץ". הארגונים הירוקים: "במקום להפריח את הנגב הופכים אותו לפח הזבל של המדינה". השר להגנת הסביבה הורה על הקמת ועדת בדיקה שתגיש את מסקנותיה בתוך 24 שעות

הפיצוץ שאירע בצהריים (ב') במפעל "מכתשים" ברמת חובב הסתיים בדרך נס בשבעה פצועים באורח קל, אבל די היה בו כדי לעורר מחדש את המתנגדים הרבים לכל פעילות שהיא בקרבת המועצה התעשייתית, לצד אלו הדורשים לבצע בדיקות מקיפות שיחשפו את הליקויים במקום.

 

המפעלים הכימיים הרבים שנבנו זה לצד זה - קילומטרים ספורים דרומית לבאר שבע - מפיצים רעלים וריחות רעים ומסכנים את כל מי שנמצא ברדיוס נרחב, בין אם אלו תושבי באר שבע, הבדואים ביישובי הפזורה ובעתיד גם חיילי צה"ל בעיר הבה"דים הצפויה לקום בנגב. וזאת מבלי להזכיר את האסון שעלול להתרחש אם באחד המפעלים יתרחש פיצוץ בעוצמה רבה.

 

מי שהיה נתון היום בסכנה של ממש הם הבדואים, תושבי הפזורה המתגוררים בגבעות המקיפות את רמת חובב. לבאד אבו עפאש, יו"ר ועד הכפר ואדי אל נעם, היישוב הקרוב ביותר למפעלים, סיפר ל-ynet: "אף אחד לא קיבל מהמשטרה עידכון להתפנות בעת האירוע, התושבים לא ידעו מה לעשות, אז עשינו את מה שכולנו למדנו - לברוח נגד כיוון הרוח כשרואים את העשן".

 

"בתקופה האחרונה אנחנו שומעים שהולכים למגן את המפעלים כחלק מהליך גישור בין הנהלת המקום לממשלה, אבל זה כמו לתת לחתול לשמור על השמנת", מוסיף אבו עפאש, שמביע חשש ממה שעשוי לקרות עד אז. "פיצוצים כמו זה שאירע היום רק מראים כמה שהמצב מסוכן. תושבי הפזורה הבדואית נמצאים מספר קילומטרים עד מאות מטרים בלבד מרמת חובב. זה כמו לגור ליד חבית חומר נפץ ואנחנו מתריעים על כך זמן רב. ביקשנו להעביר אותנו משם אבל לא התחשבו בנו. בממשלה יעשו משהו רק אחרי שימותו אלפים".


מחסומים בכניסה לרמת חובב. חשש ממה שיקרה בעתיד (צילום: הרצל יוסף)

 

הסכנה שבמפעלי רמת חובב עלתה בשנה האחרונה בעיקר בהקשר של עיר הבה"דים (בסיסי הדרכה של צה"ל), הצפויה להכיל אלפי חיילים לכשתקום בנגב. ארז מוסינזון, אב הנאבק כבר תקופה ארוכה נגד הקמת עיר הבה"דים ליד רמת חובב, אומר כי האירוע היום מרחיב את מעטפת ההתנגדות של ההורים: "לי באופן אישי לא היה ספק שהמקום מסוכן. לא ויתרנו על המאבק, וגם אם ירדנו כרגע מהרעש התקשורתי, אנחנו ממשיכים ונמשיך את הפעילות, גם בדרכים משפטיות. אני לא מבין איך במקום המועד לפורענות מוכנים ליישב כל כך הרבה של חיילים".

 

גם פרופסור עוזי אבן, מבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב, סבור כי הכוונה להקים את עיר הבה"דים באזור היא סיכון מיותר. "רמת חובב זו פצצת זמן שמנוהלת במדיניות של בת יענה", הוא מסביר. "מופנית לשם פסולת תעשייתית ללא מיון וכעבור זמן קצר שוכחים אילו חומרים נשלחו ואיפה שמו אותם וכך נוצרת עיסה שמרכיביה הכימיים לא ידועים. הם קוברים בלי הבחנה את החביות שנשלחות אליהם, במשך הזמן החביות מחלידות, מתבקעות, נוזלות, והחומרים מתערבבים ביניהם. זה רק עניין של זמן עד שתקרה שם תאונה נוספת".

 


פינוי הנפגעים מהאזור (צילום: הרצל יוסף)

 

ד"ר שי פינטוב, ראש תחום הבריאות בנציבות הדורות הבאים, מזהיר גם הוא מפני אסון גדול שעלול להתרחש: "הזהרנו - והנה זה קרה בלי שרצינו. עיר הבה"דים שוב בסכנה, הרבה יותר גדולה ומוחשית. זה מסוג הדברים שהסכנה ידועה מראש וכך גם האמצעים להתגונן מפניה ולכן אין שום סיבה שתקרה תקלה. על המשרד להגנת הסביבה לעשות בדק בית רציני".

 

"להפסיק להתייחס לנגב כאל פח הזבל של ישראל"

גם הארגונים הירוקים שבו והתריעו היום נגד הכוונה להקים את עיר הבה"דים ליד רמת חובב. "מדובר בדוגמא נוספת לסכנת הנפשות הקיימת ברמת חובב", נמסר היום מארגון מגמה ירוקה לאחר הפיצוץ היום. "לא ייתכן שיעבירו לשם את חיילינו בשעה שהתושבים באזור נמצאים בסכנת חיים מתמדת. אנו דורשים מהממשלה להתמודד מיד עם הבעיות לפני ששולחים את החיילים לאזור".

 

ארגון אדם טבע ודין קרא למשרד להגנת הסביבה ולמועצה האזורית לקחת דגימות מן המפעלים ולפרסם לאלתר את הנתונים על החומר שנפלט, דרגת הסיכון, הכמויות וטווח ההשפעה. "כמו כן אנחנו קוראים למשרד הבריאות לקחת בחשבון את המקרה הזה בסקר הסיכונים שנערך לקראת החלטת הממשלה על הקמת עיר הבה"דים".

 

יונתן גר מארגון גרינפיס דיבר היום על הסכנות הנשקפות לכל תושבי האזור, מלבד חיילי עיר הבה"דים: "הגיע הזמן להפסיק להתייחס אל הנגב ותושביו כאל פח האשפה של מדינת ישראל. אנחנו מקימים שם בלי שום בקרה את מרבית הטכנולוגיות הכימיות, הביולוגיות והרדיואקטיביות שלנו – ובמקום להפריח את הנגב הופכים אותו למסוכן לחיי אדם".

 

בין כל המתנגדים להקמת עיר הבה"דים בנגב, יש גם מי שקורא להוריד את גובה הלהבות ולא לנצל את האירוע היום כדי להשתמש בו לצורכי המאבק. פיני בדש, ראש מועצת עומר, טוען כי "בכל תקלה הנגרמת ברמת חובב ישנם אינטרסנטים הפועלים כנגד עיר הבהדי"ם. כפי שלא פינו את תושבי חיפה כאשר חשו בריח עז מאחד המפעלים במפרץ וכפי שלא מפנים את התושבים בתל אביב למרות זיהום האוויר הגבוה בארץ, אין סיבה להסתה כנגד עיר הבהדי"ם".

 

מהמועצה התעשייתית רמת חובב נמסר אחר הצהריים כי הם מתייחסים בחומרה רבה לאירוע - הראשון מאז 2002. מאז, לדברי אנשי המועצה, לא נרשמו אירועים שהשפעתם חרגה מתחומיה.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, הורה למשנה למנכ"ל המשרד לערוך תחקיר בהיבט הסביבתי של האירוע ולהגיש לו דו"ח ביניים בתוך 24 שעות. המשרד ביצע במשך כמה שעות לאחר האירוע עשרות ניטורים על מנת לוודא כי אין ריכוזים מהחומר המסוכן מחוץ לגדר המפעל".

 

יושב ראש מפלגת הירוקים פאר ויסנר אומר בתגובה לאירועים: "על שר הביטחון אהוד ברק לפעול מידית למניעת הקמתה של עיר הבה"דים של צה"ל, ובכך למנוע הפקרת חייהם של חיילי צה"ל".

 

השתתפו בהכנת הידיעה: מורן ראדה, דורית סיטון וענת ברשקובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיצוץ היום ברמת חובב
פינוי פצועים מהמפעלים
צילום: ענת ברשקובסקי
מומלצים