שתף קטע נבחר

זירת הקניות

קחו החלטה לשנה החדשה: כבו מכשירי חשמל

הסתיימה התוכנית ואתם הולכים לישון. אל תסתפקו בכיבוי הטלוויזיה מהשלט. כבו אותה לגמרי מכפתור הכיבוי. מכשירי החשמל הביתיים שנמצאים במצב הכן - בין פעולה לכיבוי מלא - ממשיכים לצרוך מעט חשמל. החיסכון הכספי השנתי עבור מספר מכשירים יסתכם אמנם בכ-200 שקלים בשנה, אבל כדור הארץ יודה לכם על כיבוי מלא של מיליוני - ואולי מיליארדי מכשירי טלוויזיה, DVD, ממירים ומחשבים

מחשב, טלוויזיה, ממיר כבלים, די.וי.די, וידאו ועוד מכשירים אלקטרוניים נוספים ממשיכים לצרוך חשמל גם כשאינם בשימוש. לרוב אנו מפסיקים את פעולה המכשירים הללו באמצעות שלט רחוק, אך למעשה אנו משאירים אותם במצב ביניים, בין פעולה לכיבוי מלא, מצב הקרוי "מצב הכן" (Standby).

 

מצב זה נועד לאפשר הפעלה מחודשת של המכשיר בצורה קלה ופשוטה, לרוב באמצעות השלט רחוק. במשך שנים נטען כי כיבוי מלא של המכשיר, ואז הפעלתו מחדש, מקצרת את חייו. מסיבה זו הדעה הרווחת הייתה כי יש להשאיר את המכשירים במצב הכן, גם במשך ימים ואפילו שבועות, וגם אם לא היה למשתמש צורך בהפעלה מהירה של המכשיר.

 

אלא שמכשיר במצב הכן ממשיך לצרוך חשמל. אמנם הכמות פחותה בהרבה מאשר במצב של פעילות מלאה, אבל המכשיר ממשיך לצרוך כמות קטנה של חשמל על פני פרקי זמן ארוכים, מבלי שיהיה בכך צורך ממשי.

 

המפלגה השמרנית בבריטניה, שמבקשת לשפר את תדמיתה הירוקה ולצבור קולות מול הלייבור, חשפה השבוע חלק מהמצע הסביבתי שהיא מקדמת, כדי לחסוך באנרגיה ולהאבק בהתחממות כדור הארץ, קוראים במפלגה השמרנית למאבק במצב ההכן. 

 

המפלגה קוראת לציבור לשנות את הרגליו, לקום מהספה ולכבות את מכשירי החשמל באופן מלא, באמצעות כפתור הכיבוי. אך גם בקרב השמרנים יודעים שהקרב יהיה קשה, ולכן צפוי מנהיג המפלגה דייויד קמרון, להכריז על תמיכתו בדו"ח שיקרא לחייב את יצרניות מכשירי החשמל הביתיים להתקין בתוכם רכיב אלקטרוני שיגרום להם לכבות את עצמם באופן מלא לאחר פרק זמן מוגדר במצב הכן.

 

אין הבדל גדול בין כיבוי למצב הכן 

שוקי גלילי, כתב המחשבים של ynet, מסביר: "ההבדל בתצרוכת החשמל בין מצב הכן למצב בו המכשיר מכובה לגמרי הוא די קטן. מחשב בפעילות מלאה צורך כ-250 וואט בממוצע - מדובר בכמות השקולה לצריכה של שתי נורות ביתיות ממוצעות. כשמעבירים את המחשב למצב הכן, תצרוכת החשמל היא כמעט אפס. הכיבוי לא נותן יתרון גדול בצריכת החשמל בהשוואה למצב הכן. זה לא מזגן או תנור שצורכים הרבה מאוד חשמל".

 

מיכאל יפית, מוכרן בחנות "מחסני חשמל" מסנגר על האפשרות להשאיר את המחשב במצב הכן. "מצד אחד הוא משאיר את המערכת דלוקה במצב שהיא זמינה בכל עת לקבל את מלוא האנרגיה, אך יחד עם זאת הוא מכבה את המערכות הלא שימושיות באותה עת, כגון מסך, רמקולים, עכבר, מקלדת וכו'. אופציית מצב ההכן נוחה לאנשים שחשוב להם להפעיל את המוצר בצורה מיידית, ואין להם את הזמן הזה של הדקה-שתיים הכרוך בהפעלה מחדש".

 

חיסכון קטן כפול מיליארדים 

מנתונים שמפרסמת חברת החשמל באשר לכיבוי מוחלט של מכשירים והימנעות מהפעלת מוצרים במצב הכן, עולה כי ההפחתה בצריכת החשמל של מחשב אישי כאשר הוא כבוי לגמרי עומד על 0.032 עד 0.064 קוט"ש ליממה - חיסכון כספי של 2-3 אג' ליממה.

 

ההפחתה בצריכת חשמל כאשר טלוויזיה כבויה לגמרי היא עד 0.21 קוט"ש ליממה - החיסכון כספי של עד 10 אג' ליממה. ממיר דיגיטלי כבוי לגמרי מפחית 0.13 עד 0.32 קוט"ש ליממה, שהם חיסכון של 6-15 אג' ליממה. מכשיר וידאו כבוי מפחית 0.03 עד 0.3 קוט"ש ליממה מצריכת החשמל - עד 1-14 אג' ליממה. ההפחתה בצריכת החשמל של מכשיר פקס כבוי היא 0.2 עד 0.3 קוט"ש ליממה - 9-14 אג' ליממה. מערכת שמע כבויה מפחיתה עד 0.48 קוט"ש ליממה מהצריכה - שהם עד 23 אג' ליממה.

 

לצרכן הביתי החיסכון השנתי אינו משמעותי במיוחד. בשיקלול של כל המכשירים שצויינו כאן, מדובר בחיסכון כספי שנתי של כ-233 שקלים בשנה. אולם כאשר מתחשבים בעובדה שההרגל שלא לכבות מכשירים הוא נחלתם של מיליוני אנשים ברחבי העולם, כמות החשמל שנצרכת סתם, כאשר מיליארדי מכשירים במצב הכן אינם באמת בשימוש פעיל, היא גדולה למדי.

 

לצמצם איפה שאפשר

סימינה ברטשניידר, מהנדסת במחלקת ייעול הצריכה של חברת החשמל, מסבירה: "הצריכה של מוצרים במצב הכן במשק בית רגיל שקולה לכ-5 אחוזים מכלל צריכת החשמל של הבית". ברטשניידר לא ממליצה לוותר לגמרי על צריכת חשמל במצב הכן, שכן "יש מכשירים שאי אפשר לוותר אצלם על מצב זה כמו במקרים בהם המחשב מריץ תוכנית, תיכנות הקלטות בוידאו וכדומה", וגם אין כל כל כוונה לבוא ולדרוש זאת מהאזרחים. עם זאת היא ממליצה "לוותר היכן שצריכה שכזו אינו נחוצה".

 

"בעולם קיימת מגמה לצמצם את מצב ההכן, ולהביא לכך שמכשירים שיש להם מצב שכזה יצרכו עוד פחות חשמל ממה שהם צורכים כיום", היא מסבירה. גם בישראל "חברת החשמל מנסה לפעול בדרכי חקיקה כדי להקטין את צריכה החשמל של מכשירים כשהם במצב הכן".

 

באשר לטענה כי כיבוי מלא של מכשירים פוגע בהם אומרת ברטשניידר: "זה לא נכון, וזה תלוי במכשיר עצמו. אנחנו כבר יודעים שבמחשבים זה לא פוגע. זה כן מקצר את החיים של המכשיר בצורה מסוימת, אבל במחשבים לדוגמא זה מקצר את החיים בעוד 20 שנה. אלא שמחשב הוא ממילא מוצר שמחליפים אותו כל חמש שנים בערך, אז לא מדובר בבעיה משמעותית... לרוב לא מדובר בהדלקה וכיבוי רבים מדי במהלך היום. הפעלה והדלקה מבוקרים במהלך היום משאירים את המצב של המוצר תקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להתעצל, לקום בבקשה. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: שיה אגוזי
חיסכון קטנטן כפול מיליארדי משתמשים
צילום: שיה אגוזי
כדור הארץ יודה לכם
צילום: רויטרס
מומלצים