שתף קטע נבחר

1 מ-7 שלקו בליבם - יחטפו התקף לב חוזר תוך שנה

סקר בינלאומי שכלל גם את ישראל ועקב אחרי עשרות אלפי חולי לב מצא כי אחד מכל שבעה שלקו בהתקף לב או שבץ מוחי לקו בהתקף חוזר וקטלני בתוך שנה בלבד מיום האירוע הראשון. מעל 50% מאלה שלקו בהתקף לב גדול לא חזרו לעבודה

מחלות לב וכלי דם נותרו גורם המוות העיקרי בעולם המערבי, יותר ממחלות סרטן, תאונות דרכים וחללי פעולות איבה גם יחד. עתה מגלה סקר בינלאומי חדש שכלל עשרות אלפי חולים, חלקם גם מישראל, כי חלק ניכר מאלה שלקו בליבם או בשבץ מוחי יחוו התקף חוזר בתוך שנה.

 

נתוני הביניים של הסקר הבינלאומי פורסמו בכתב העת JAMA. הסקר עקב במשך שנתיים אחרי 67 אלף חולים במחלות וב וכלי דם בגילאי 45 ומעלה מ-56 מדינות ובהן 400 חולים מישראל. את הסקר מימנה חברת סאנופי-אוונטיס המייצרת תרופה נוגדת קרישה, והם מתפרסמים לרגל יום הלב הבינלאומי שיתקיים היום (ג').

 

מהמחקר עולה כי לאחר שנה נפטרו 2.6% מכלל משתתפי הסקר כאשר שיעור התמותה מקרב חולים במחלות לב וכלי דם גבוה פי שניים מקרב הלוקים בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. אחד מכל חמישה חולים במחלת כלי דם היקפיים לקו בהתקף גדול נוסף, אושפזו או מתו בסוף השנה הראשונה לסקר.

 

אחד מתוך שבעה חולים שלקו בהתקף לב או שבץ מוחי לקו בהתקף גדול נוסף, אושפזו או מתו בסוף השנה הראשונה לסקר. שיעור הלוקים בהתקפי לב, שבץ מוחי ואף מוות היו הגבוהים ביותר בקרב חולים במחלות לב וכלי דם (6.47% מבין משתתפי המחקר) אחריהם חולים במחלת כלי דם היקפית (5.35%) ולבסוף חולים בטרשת עורקים (4.52%).

 

הכי מעט התקפים: אוסטרליה, הכי הרבה: מזרח אירופה

ביפן נרשמו הכי מעט מקרי מוות בתום השנה הראשונה לעומת מזרח אירופה (0.74% לעומת 2.9%), אולם ביפן שיעור גבוה של שבץ מוחי בהשוואה למדינות המערב- צפון אמריקה, מערב אירופה ואוסטרליה. לאורך כל שנות המחקר, שיעור התקפים גדולים, אשפוזים ומוות היה הנמוך ביותר באוסטרליה - 3.13% והגבוה ביותר במזרח אירופה- 7.62%. יותר מ-50% מאלה שלקו בהתקף גדול לא חזרו לעבודה.

 

"ממצאי הסקר מעוררים דאגה", אומר ד"ר שאול עטר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי העמק בעפולה, ומזכיר החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד

הקרדיולוגי הישראלי, "הממצאים מדגישים את הסיכון הגבוה בו נמצאים החולים עם מחלת כלי דם ידועה או חולים עם שלושה ויותר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם".

 

כדי להימנע מאירועים קשים אלה מסביר עטר כי ראשית יש לאתר את גורמי הסיכון ולטפל בהם, להימנע מעישון, להוריד במשקל, להפחית בצריכת שומן רווי ומזון רב-קלוריות, להפחית את כמות המלח ולהקפיד על פעילות גופנית סדירה. הקפדה על טיפול תרופתי קבוע הוכחה כמונעת אירועי לב או אירועים מוחיים, כולל טיפול קבוע באספירין, בתרופות מקבוצת הסטטינים, בתרופות להורדת לחץ דם, ובנוגדי טסיות.

פורסם לראשונה 25/09/2007 00:42

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקף לב. השני בדרך
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים