שתף קטע נבחר

פוטין: העיכוב בבניית הכור בבושהר אינו פוליטי

בתום פגישה שקיים נשיא רוסיה עם נשיא איראן, מסר פוטין לעיתונאים איראנים כי השלמת הכור בבושהר מתעכבת משילוב של בעיות טכנולוגיות ומשפטיות, ולא ממניעים פוליטיים.סירב לנקוב במועד משוער לפתיחת הכור, אך סוכנות ידיעות רוסית דיווחה כי הכור יושלם במועד. פוטין אף התייחס היום לתוכנית הטילים האמריקנית וציין כי חלה התקדמות בעמדת ארה"ב

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, המבקר בטהרן, הדגיש היום (ג') כי העיכוב בהשלמת בנייתו של הכור הגרעיני האיראני בבושהר אינו נובע מהחלטה מדינית.

 

בשיחה עם עיתונאים באיראן, הבהיר פוטין כי לעיכוב בהשלמת בניית הכור - הנבנה על ידי חברה רוסית - גרם שילוב של בעיות טכנולוגיות ומשפטיות. פוטין הוסיף כי רוסיה הדגישה מלכתחילה שתסיים את העבודה והיא תעמוד במחוייבות שלה. הוא סירב להבטיח שהכור ייפתח לפעולה לפני תום כהונתו כנשיא, אך סוכנות הידיעות הרוסית ריא דיווחה כי בפגישה סוכם כי הכור יושק "על פי לוח הזמנים המוסכם", אך לא נקבה במועד מדויק.

 

"אנחנו מעוניינים שבניית הכור הגרעיני בבושהר תושלם מהר ככל האפשר, אבל ראשית ישנם דברים שצריך לפתור", אמר הנשיא הרוסי. בראיון מיוחד שהעניק לטלוויזיה הממשלתית באיראן הוסיף פוטין: "מומחים משני הצדדים ידונו עוד היום בפיתרון אפשרי לנושאים האלה".

 

פוטין הסביר כי העבודה על הכור בבושהר החלה לפני מספר עשורים על ידי הגרמנים - ואלה טרם סיימו אותה. לדבריו, "אחת הבעיות שמונעות את סיום בניית הכור בבושהר היא שיש להחליף את הציוד הישן שנמצא בו בציוד חדש". הוא ציין כי מומחים רוסים יסייעו לאיראן בתוכניתה הגרעינית האזרחית.

 

הכור שנבנה בבושהר הוא כור מים קלים בהספק של 1,000 מגה-וואט שמיועד להפקת חשמל - ובו לא מתבצעת פעילות ההעשרת האורניום השנויה במחלוקת, שמתקיימת במתקן הגרעיני בנתנז. רוסיה בונה את הכור חרף התנגדות ארצות הברית, שחוששת שהידע הטכנולוגי שתרכוש איראן יסייע לה ללמוד כיצד לייצר פצצות אטום. בניית הכור נמשכת למרות הסנקציות שהוטלו על פיתוח גרעיני באיראן. הפרויקט הוצא מתפריט העיצומים של מועצת הביטחון של האו"ם, כדי להבטיח את תמיכתה של רוסיה בהצעה, כשהובאה להצבעה באו"ם בדצמבר שעבר.

 

למרות היחסים הטובים השוררים בין רוסיה לאיראן בדרך כלל, פרצה מחלוקת בין מוסקבה לטהרן על רקע התשלומים החודשיים לאטומסטרואקספורט - מחלוקת שתרמה אף היא לעיכוב הבנייה. היום נועדו שר החוץ האיראני מנושהר מותקי ומקבילו הרוסי סרגיי לברוב כדי לדון ביישוב המחלוקת הזאת.


אחמדי-נג'אד ופוטין, היום. להדוף את הסכנות (צילום: רויטרס)  

 

"שיתוף הפעולה בין רוסיה לאיראן פועל לטובתנו"

פוטין הגיע היום לביקור היסטורי באיראן, לרגל פסגת מדינות הים הכספי. היום נפגש עם בכירים בהנהגה האיראנית, בהם המנהיג הרוחני האייתוללה עלי חמנאי והנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד.

 

אחמדי-נג'אד הודיע כי הוא מעוניין שרוסיה תסייע להקים בבושהר שתי יחידות אנרגיה גרעינית נוספות. "איראן מוכנה לשתף פעולה עם רוסיה בבניית היחידה השנייה והשלישית בבושהר", צוטט הנשיא האיראני בסוכנות הידיעות הרוסית ריא.

 

מוקדם יותר הערב פרסמה לשכתו של אחמדי-נג'אד הודעה ובה נכתב כי שני הנשיאים דנו בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות בנושאים החשובים בעולם - ובעיקר בסוגיות הקשורות למזרח התיכון. על פי ההערכות, שני המנהיגים גם דנו במשבר סביב תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת של איראן - למרות שהדבר לא צוין בהודעה הרשמית שפרסמה לשכת הנשיא.

 

על פי ההודעה, בפגישה אמר אחמדי-נג'אד לפוטין כי "עלינו להדוף את הסכנות הקיימות באמצעות שיתוף פעולה". מוקדם יותר דווח באיראן כי לפגישה בין שני הנשיאים נלוו סגן נשיא איראן וראש הסוכנות לאנרגיה אטומית שלה,

רולאם-רזה אגא-זאדה, ומקבילו הרוסי, ראש סוכנות הגרעין הרוסית, סרגיי קריינקו.

 

אחמדי-נג'אד בירך את נשיא רוסיה על בואו לביקור בטהרן ואמר: "שיתוף הפעולה והיחסים החיוביים בין איראן לרוסיה פועל לטובת שתי המדינות והאזור כולו. הוא ציין כי הרצון לפתח את היחסים בין טהרן למוסקבה נובע מרגישות משותפת של שתי המדינות והדגיש כי איראן "נחושה לפתח את היחסים". על פי הדיווח, פוטין הסכים עם עמיתו האיראני והביע שביעות רצון מביקורו באיראן. "זהו ביקורי הראשון באיראן והיה לי מאוד מעניין לראות אותה", אמר פוטין למארחו, והזמין אותו לביקור גומלין בארצו. סוכנות הידיעות הרוסית ריא דווחה כי אחמדי-נג'אד קיבל את ההזמנה, אך טרם נקבע תאריך לביקור.

 

מוקדם יותר דווחה סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א כי במהלך כינוס ראשי מדינות הים הכספי, לאחר שנסגרו הדלתות, איחל נשיא איראן מזל טוב לפוטין לרגל יום הולדתו שחל אמש. על פי הדיווח, בהמשך בירכו את פוטין גם שאר נשיאי מדינות הים הכספי שנכחו בכינוס.

 

התבטאות חיובית בנוגע לתוכנית הטילים

בראיון שהעניק פוטין לכלי התקשורת באיראן ציין פוטין כי חלה "התקדמות מסוימת" בעמדת ארצות הברית בנוגע לתוכניתה להצבת טילים נגד טילים על אדמת מזרח אירופה, תוכנית שלה מתנגד פוטין בכל תוקף.  

 

"המגעים האחרונים עם שותפינו האמריקנים העידו כי ישנו שינוי מסוים בעמדתם, והדיאלוג בינינו יימשך", אמר הנשיא הרוסי, אך לא פירט. זוהי ההתבטאות החיובית הראשונה של פוטין בנושא - והיא בולטת על רקע המתיחות בין מוסקבה לוושינגטון, שבאה לידי ביטוי לפני ימים ספורים במהלך ביקורם של מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס ושר ההגנה האמריקני רוברט גייטס במוסקבה.

 

בראיון התייחס פוטין בביטול להערכות שבכוונתו לשוב ולהתמודד על נשיאות רוסיה ב-2012, אך ציין כי הוא מתכוון להמשיך ולשרת את ארצו. כידוע, החוקה הרוסית מונעת מפוטין להתמודד על כהונה שלישית כנשיא ב-2008, אך אינה אוסרת עליו להתמודד מחדש ב-2012.

 

"החיים מאוד דינאמיים וקשה לי לומר מה יקרה בשנים הקרובות, אבל אני יכול עתה לומר דבר אחד: אני רוצה להיות שם ולשרת את רוסיה", אמר הנשיא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד ופוטין, היום
צילום: איי אף פי
מומלצים