שתף קטע נבחר

ג'ורדי ברתומיאו: שיטת הפיינל פור תישאר בעינה

בראיון מיוחד ל-ynet לרגל פתיחת היורוליג, דוחה מנכ"ל הליגה את הקריאות לעבור לסדרות פלייאוף. על מיזוג אפשרי עם ה-NBA: "אין תוכנית קונקרטית, אבל הכדורסל האירופי תמיד יישאר", על שיטת המשחקים: "הקבוצות קבעו אותה והיא יכולה להשתנות" ועל הפערים התקציביים: "כסף לא מביא תארים"

שבע שנים עברו מאז המפץ הגדול בכדורסל האירופי, שהביא להוצאת התחרויות הקבוצתיות מידיה של פיב"א ונחיתתן בחיקו של יול"ב. אחרי עונת פיצול אחת, התאחדו כולם תחת הגוף החדש, ופניו של הענף השתנו. לפעמים לטובה, לפעמים פחות.

 

רגע לפני פתיחת עונה חדשה ביורוליג, שתציין גם 50 שנים להקמתן של המסגרות האירופיות, התפנה מנכ"ל הליגה ג'ורדי ברתומיאו לראיון חגיגי ל-ynet. הוא דיבר על אפשרות המיזוג עם ה-NBA, על הדילמה בין סדרות פלייאוף לפיינל פור, על הביקורת שסופגת הנהלת היורוליג בגלל שיטת המשחקים והחוזים וגם על השינויים שצפויים להתרחש בשנים הקרובות. ברתומיאו יגיע לישראל ב-6 בדצמבר ויחזה מקרוב במשחק בין מכבי תל אביב לאריס סלוניקי, שיתקיים (איך לא) בחג החנוכה.


ברתומיאו עם סטרן. לא מצטרפים ל-NBA (רויטרס)

 

- רבות דובר על מיזוג אפשרי של קבוצות אירופיות ב-NBA. מתי ובאיזה אופן אתה רואה את זה קורה? האם איחוד שכזה ישנה את פני הכדורסל האירופי?

"חזרנו לא מזמן ממסע המשחקים בין קבוצות ה-NBA והיורוליג, שנערך זו השנה השנייה בארצות הברית ובאירופה. הקבוצות שלנו נתנו פייט יפה וגם ניצחו בשני משחקים. זו היתה הצלחה גדולה, ומעניין יהיה לראות לאן הנושא הזה יתפתח, אבל אין כרגע שום תוכנית קונקרטית שניתן להצביע עליה.

 

"דייויד סטרן אמר שב-NBA לא מתכננים לצרף קבוצה אירופית לליגה. להם יש את השיקולים שלהם ולנו את שלנו. האוהדים באירופה צריכים את הדרמה, את הנצחונות וההפסדים, את המעקב הצמוד אחר הקבוצות שלהם. בכל מקרה, הכדורסל האירופי תמיד יהיה איתנו".

 

- אילו דברים אתם מתכוונים לשפר בשיווק היורוליג בתקופה הקרובה? אתם מנסים לקחת דוגמה מליגת האלופות של אופ"א?

"הדבר היפה בליגה חדשנית כמו שלנו הוא שתמיד אפשר ללמוד מהצלחות של ארגונים אחרים ולהתאים אותן לצרכים שלנו. אנחנו משיקים העונה כמה פרויקטים אטרקטיביים, כמו פתיחת ערוץ 'יורוליג TV' באינטרנט, שדרכו יוכלו אוהדים מכל העולם לצפות בשידורים ישירים של כל המשחקים".


גביע היורוליג עובר בין הידיים באתונה. לא בגלל הכסף (רויטרס)

 

- סדרת הגמר היחידה בתולדות היורוליג, בה גברה קינדר בולוניה על טאו ויטוריה 2:3 בשבת 2001, זכורה עד היום כאחת החוויות המרגשות בתולדות הכדורסל האירופי. יש מחשבות לבטל את הפיינל פור ולעבור לפורמט של סדרות פלייאוף?

"יש לי זכרונות מצוינים מהסדרה בין קינדר לטאו, שהתקיימה בעונה הראשונה של המפעל שלנו. הייתי גם בכל הפיינל פורים מאז, ואם אני לוקח בחשבון את כל המרכיבים והשיקולים - אין לי ספק שהפיינל פור הוא המודל המרגש ביותר לקיום הגמר. בכל שנה מכרנו את כל הכרטיסים, האולמות היו מלאים ורמת הכדורסל היתה גבוהה".

 

- היית בפיינל פורים בבולוניה, ברצלונה, תל אביב, מוסקבה, פראג ואתונה. אתה יכול לספר לנו על חוויה מיוחדת במינה שעברת באחד מהם?

"לכל פיינל פור יש את הייחודיות שלו. אנחנו מנסים לגוון, כשלעתים האירוע מתקיים באחת הערים שמתחרות ביורוליג ולעתים אנחנו מנסים לפרוץ לשווקים חדשים, כפי שקרה בפראג. הפיינל פור בתל אביב היה מיוחד בגלל הקושי שהיה לנו לשכנע את כל הגורמים לקיים אותו במקום ובמועד שנקבעו, עם המצב הקשה בו ישראל היתה שרויה".

 

- יש לא מעט ביקורת על שיטת המשחקים של היורוליג, בעיקר בשלב הראשון. אתם מתכננים לבצע איזשהו שינוי? אולי לקיים סיבוב מוקדמות?

"בשנים האחרונות עשינו מאמץ לייצב את התחרות ואני חושב שהצלחנו. אני רוצה לציין שראשי הקבוצות הם אלו שבחרו את שיטת המשחקים הנוכחית. אם בעתיד הם ירצו לחדש או לשנות אותה, אנחנו בהחלט נקשיב ונשקול זאת. לגבי מוקדמות, יש בעיית לוח זמנים. אין לנו הרבה תאריכים פנויים מעבר לאלו שבהם כבר משחקים כיום, כי אנחנו חייבים להתחשב בליגות המקומיות".


עם מזרחי. "זוכר את הקושי להשאיר את הפיינל פור בת"א" (ראובן שוורץ)

 

בקיץ האחרון ניהלו כמה מקבוצות הצמרת ביורוליג מירוץ חימוש של ממש. זה התחיל בצסק"א מוסקבה, המשיך עם מארחת הפיינל פור ריאל מדריד, והגיע לשיא

ביריבות בין אולימפיאקוס לפנאתינייקוס. לא מעט מועדונים ביבשת נותרו מאחור, והקולות המוכרים שקוראים לתקרת שכר כבר החלו להישמע. ברתומיאו לא חושש מפתיחת פערים ופגיעה בתחרותיות.

 

"לדעתי, תקציב גדול אינו ערובה לכך שקבוצה תשיג את מטרותיה. זה יכול לעזור מאוד, כמובן, אבל ראינו כבר בעבר שזה לא תמיד הספיק", הסביר מנכ"ל היורוליג ופירט: "ציבונה זאגרב זכתה בשני גביעי אירופה כשהיא מחזיקה באחד התקציבים הנמוכים ביבשת. יוגופלסטיקה עשתה זאת שלוש פעמים ברציפות, בלי הרבה כסף אבל עם כוכבים צעירים. גם ללימוז' לא היה תקציב גבוה במיוחד. מעבר לכך, הניסיון מוכיח גם שזהות הקבוצות העשירות משתנה ומתחלפת בצורה מעגלית".

 

- האם חתימת חוזים ארוכי טווח עם קבוצות מסוימת לא יוצרת חוסר צדק? לא היית רוצה לראות נציגות נוספות מרוסיה, ליטא, ישראל, אוקראינה או בלגיה, במקום קבוצה שנייה מצרפת או רביעית מאיטליה?

"כשמדובר בחוזים התלת שנתיים שלנו, אפשר להסתכל עליהם בשתי דרכים. אני מבין לחלוטין את הדרך שאותה הזכרת, אבל אני רוצה להתמקד בנקודת המבט השנייה. אנחנו רוצים שהליגה תהיה יציבה. הקבוצות משקיעות כספים בתכניות ארוכות טווח והביטחון שיש להן בהשתתפות ביורוליג מאפשרת להן להוציא לפועל תכניות ארוכות טווח".


הפועל ירושלים. הרחבת היול"ב קאפ תקרב אותה ליורוליג? (גיל יוחנן)

 

בין הצעדים הקוסמטיים שביצעה הנהלת יול"ב בשנים האחרונות, הגיע בקיץ האחרון צעד אחד משמעותי ומהפכני, כשגביע יול"ב צמח מ-24 קבוצות למפעל מפלצתי בן 54 קבוצות, תוך שבירת הסכמי השלום הקר עם פיב"א. כעת, כל מועדוני הצמרת באירופה נמצאים תחת המטריה של יול"ב, ובין השורות ניתן להסיק מדברי ברתומיאו שביום לא רחוק יגיע השינוי הזה גם לליגה האירופית עצמה.

 

- אתה לא חושש שמספר הקבוצות הגבוה יפגע ביוקרת המפעל?

"הרחבנו את גביע יול"ב כדי להביא את הכדורסל למקומות חדשים. המפעל הזה הפך לפלטפורמה פורייה עבור קבוצות שרוצות להתפתח ואולי גם לשחק בהמשך ביורוליג. בשנים האחרונות קיבלנו לא מעט פניות ממועדונים שרצו להיכנס ליול"ב קאפ ולא יכולנו להתעלם מכך. אני חושב ששמרנו על המסגרת התחרותית וגם הצלחנו לפתוח את הדלת בפני קבוצות ממדינות שעד היום לא קיבלו הזדמנות. החזון הוא שבאמצעות הרחבת היול"ב קאפ, נוכל לתת צ'אנס לכל קבוצה שמוכנה להשקיע ולהעמיד תוכנית ארוכת טווח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן קמינסקי
ג'ורדי ברתומיאו
צילום: ערן קמינסקי
מומלצים