שתף קטע נבחר

מי אתה, ריפלוקס לרינגו-פרינגיאלי?

בהנחה שאין לכם שמץ של מושג מה פשר המושג הנ"ל, אולי כדאי שתדעו כי הוא נגרם מתפקוד לקוי של הוושט התחתון, ששוקולד, קפאין, אלכוהול ועישון מעוררים אותו, ושאין הוא ניתן לריפוי - אבל בהחלט ניתן לטיפול

מה זה? בתהליך עיכול נורמלי סוֹגר הוושט התחתון נפתח ומאפשר למזון להיכנס אל הקיבה. לאחר מכן מתכווץ הסוגר ומונע זרימה חוזרת של המזון או מיצי העיכול אל הוושט. לא כך במקרה של ריפלוקס. סוגר הוושט התחתון נפגע ותוכן הקיבה עולה בחזרה אל הוושט. לפעמים עולה תוכן זה אף מעל לוושט, ומגיע לאזור תת־הלוע, הגרון ובית הדיבור וגורם לפגיעה באזורים אלה. התלונות השכיחות במצב תחלואי זה הן תחושת אי נוחות בגרון, כאבי גרון, תחושת גוש תקוע בגרון, גירוי בגרון, כחכוח, שיעול, ליחה וצרידות.

 

למה זה קורה? תפקוד לקוי של סוגר הוושט התחתון הוא הגורם העיקרי למחלה. לא ברור מה הגורם לפגיעה זאת. מזונות כגון שוקולד ומזון עתיר שומן, קפאין, עישון, אלכוהול, השמנת יתר והריון גורמים להרפייתו ומאפשרים לתוכן הקיבה לחזור לוושט. גם בקע סרעפתי עלול לפגום ביעילות הסוגר.

 

איך מטפלים בזה? המחלה אינה ניתנת לריפוי, אך באמצעות שינוי אורח חיים, תזונה נכונה וטיפול תרופתי מסוים אפשר להשיג הקלה. הטיפול התרופתי מבוסס בעיקר על תרופות המפחיתות את הפרשת החומצה לקיבה: פמוטידין, זנטק או גסטרו או תרופות ממשפחת Omeprazole כמו אומיפרדקס או לוסק או תרופות סותרות חומצה כמו Tums, Maalox או Silain-Gel.

 

שינוי אורח החיים כולל הימנעות ממזונות וממשקאות הגורמים להרפיית סוגר הוושט התחתון, כגון יין, שוקולד, מנטה, מזון עתיר שומן וקפה, או ממזונות כמו הדרים, עגבניות ואוכל חריף המגרים את רירית הוושט הפצועה ומחמירים את התסמינים. אפשר להפחית את התסמינים גם באמצעות הקטנת גודל המנות בכל ארוחה ושמירה על מרווח של שלוש שעות בין הארוחה האחרונה לשעת השינה, הפחתה במשקל, הימנעות מלבישת בגדים הדוקים והפסקת עישון.

 

לעתים רחוקות יש מקום לניתוח בשרירי סוגר הוושט. הניתוח מתבצע באמצעות אנדוסקופ או פתיחה של הצוואר או בית החזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים