שתף קטע נבחר

האם ראש הממשלה יכול להמשיך בתפקידו?

האם הוא חייב לחשוף את מצב בריאותו? מתי נבצר ממנו למלא את תפקידו? האם יש הגבלה לתקופת מילוי המקום? כל התשובות לשאלות המציקות

הודעת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי נמצאו בגופו סימנים ראשונים לסרטן הערמונית, מעלה כמה שאלות בנוגע ליכולתו של אולמרט להמשיך בתפקידו. זאת בעיקר לאור ההיסטוריה הטרייה, שמלכתחילה הובילה את אולמרט ללשכתו - במקומו של אריאל שרון.

 

האם קיימת חובה משפטית על ראש הממשלה לחשוף לציבור את מצבו הרפואי?

 

לא מוטלת חובה משפטית לפרסם את מצבו הרפואי של ראש הממשלה. הצעת חוק המחייבת את ראש הממשלה למסור דו"ח רפואי פומבי, לא הגיעה לכדי חקיקה. ואולם, בישראל קיימת "נורמה שלטונית", לפיה ראשי ממשלה מוסרים לציבור מידע על מצבם הרפואי ובעבר כבר פורסמו דו"חות כאלה, גם בתקופת כהונתם של אריאל שרון ושל בנימין נתניהו כראשי ממשלה.

 

הבעיה שנוצרת במצב זה, נובעת מהתנגשות בין זכות הציבור לדעת לבין הזכות לפרטיות. קיים עניין לציבור בפרסום מידע רפואי על אודות ראש ממשלה מכהן, משום שזהו מידע שיכול להשליך על יכולתו של ראש הממשלה למלא את תפקידו.

 

זכות הציבור לדעת את מצבו הרפואי של ראש ממשלה משקפת עניין לגיטימי ובעל חשיבות, אך לדעתי, אין צורך לחייב ראש ממשלה לחשוף תיק רפואי, שכן זו פגיעה לא מידתית בזכותו לפרטיות, זכות הנתונה לו כמו לכל אדם אחד.

 

מה קורה כאשר ראש הממשלה לא יכול לתפקד מסיבה כלשהי?

 

על פי חוק יסוד: הממשלה, סעיף 16 (ב) אם נבצר מראש הממשלה למלא את מקומו זמנית - תמלא את מקומו ממלא מקום ראש הממשלה, שרת החוץ ציפי לבני.

 

מתי נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו?

 

נוסח החוק בישראל עמום מאד. הנוסח, "נבצר מראש הממשלה", לא מציין על דעתו של מי יש לקבוע זאת. החוק לא מסביר איך קובעים באלו נסיבות נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו. החלטה על נבצרות לא יכולה להיות עניין שתלוי בלעדית בוועדה רפואית. ניתן לחשוב על שילוב של מנהיגים פוליטיים בכירים כמו חברי ממשלה, בהתייעצות עם גורמים רפואיים. כלומר, הליך של קבלת החלטות שייאפשר שקילת שיקולים מגוונים, ולא רק שיקולים רפואיים.

 

האם יש הגבלה לתקופת מילוי המקום?

 

בהחלט כן. אם חלפו מאה ימים רצופים שבהם ממלא מקום ראש הממשלה מילא את מקומו של ראש הממשלה, אזי רואים את ראש הממשלה כמי שנבצר ממנו "דרך קבע" למלא את תפקידו.

 

מה קורה ביום ה-101?

 

על פי חוק היסוד, (סעיף 20ב), רואים את הממשלה כאילו התפטרה ביום ה-101 שבו מכהן ממלא המקום. במקרה שהממשלה מתפטרת, יטיל הנשיא על אחד מחברי הכנסת את התפקדי להרכיב ממשלה.

 

האם ממלא המקום בפועל יכול לקבל החלטות רגילות?

 

אין כל מגבלה על ממלא המקום מבחינת יכולתו לתפקד ולקבל החלטות, והוא בפועל משמש מחליפו של ראש הממשלה, לכל דבר ועניין.

 

עם זאת, במקרה של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, הבהיר היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כי עם הגעתו של שרון לבית החולים וקבלת מידע על מצבו הרפואי, סוכם בינו לבין מזכיר הממשלה, כי מדובר במצב של "נבצרות זמנית" ועל כן יכהן השר אהוד אולמרט נכנס לתפקיד של ממלא מקום ראש הממשלה.

 

בשלב הראשון שמש אולמרט כממלא מקום אך לאחר קבלת מידע מלא, והתמונה התבררה הוחלט על מינויו של אולמרט כראש ממשלה בפועל. צריך לומר כי אין נוהל מסודר, וההחלטה היא החלטה משותפת של הגורמיםה נוגעים בדבר

 

  • ד"ר סוזי נבות היא מומחית למשפט חוקתי ומרצה במכללה למינהל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ורדי כהנא
סוזי נבות
צילום: ורדי כהנא
הודעת אולמרט על מצב בריאותו
צילום: לע"מ
צילום: רויטרס
שרון. אולמרט מילא את מקומו בזמן הנבצרות
צילום: רויטרס
מומלצים