שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ראש עיריית ראשל"צ: בוצת השפד"ן מסכנת אותנו

מאיר ניצן חושש שהקמת משרפה לסילוק בוצת השפד"ן או לחילופין מתקני פירוק כימיים, יגרמו לזיהום אוויר ויסכנו את תושבי עירו. הוא תומך לפיכך בהפיכת המשקעים של שפכי גוש דן לדשן חקלאי. ההחלטה: בחודש הבא

בתחילת השנה הבאה תדון הוועדה לתיכנון ובניה של מחוז המרכז באופן הטיפול הרצוי בבוצה שמופקת בתהליך העבודה של השפד"ן. בינתיים ניטש מאבק נחוש בין אלה התומכים בהפיכת הבוצה לדשן חקלאי ובין אלה התומכים בשריפת חומר הלוואי.

 

על רקע זה כינס היום (ב') ראש עיריית ראשון לציון מאיר ניצן מסיבת עיתונאים והשיק קמפיין חדש שנועד להניא את הגורמים הרלוונטיים מפיתרון המשרפה ומפיתרון אחר שיגרום לזיהום אוויר וסיכון סביבתי ובריאותי. מאיר כינה את החלופות האחרות "טימטום", וטען כי המומחים המייעצים בנושא לשר להגנת הסביבה גדעון עזרא "מטעים אותו".

 

השפד"ן - מכון טיהור השפכים של גוש דן - ממוקם ליד ראשון לציון ומשרת למעלה משני מיליון תושבים מ-24 רשויות מקומיות באזור. מדי יום מוזרמים למכון כ-350 אלף מטרים מעוקבים של שפכים, מהם מיוצרים כ-15 אלף מטרים מעוקבים של בוצה - המשקעים שנשארים לאחר טיהור השפכים. בהיעדר פתרון מוסכם לטיפול בבוצה, היא מוזרמת כיום לים באמצעות צינור ארוך, ששפכו נמצא במרחק של 5 ק"מ מהחוף ובעומק של 38 מטר.

 

אחת החלופות לטיפול בבוצה היה שריפתה במשרפה מיוחדת. ארגוני הסביבה, תושבי ראשון לציון וראש העיר מתנגדים לפיתרון זה משום זיהום האוויר שהוא עתיד לייצר, ומשום העובדה שיפלוט גזי חממה ויתרום להתחממות כדור הארץ בשעה שהעולם כולו מנסה להפחית את הפליטות.

 

פיתרון אחר - בו תומכת העירייה ומשרד החקלאות - הוא הפיכת הבוצה לדשן שיימכר לחקלאים. מתנגדי פיתרון זה חוששים שהחקלאים לא יוכלו לרכוש את כל הדשן ויהפכו את המיזם לבלתי כדאי כלכלית. פיתרון אחר שהועלה הוא באמצעות מתקני עיכול (מעכלים אנרוביים) שפרקים, מייצבים ומייבשים את הבוצה.

 

ניצן מתנגד בתוקף לפיתרון שריפת הבוצה, מחשש לפגיעה בבריאות תושבי עירו. הוא ואנשיו מתנגדים גם לחלופת המעכלים, שכמוהם פועלים במספר מכוני טיהור שפכים בארץ. צוות מומחים שנשכר לאחרונה על ידי עיריית ראשון לציון טוען כי המעכלים אינם מהסוג המתקדם ביותר, ולכן מועדים לתקלות. ד"ר גיל כץ, מומחה לתהליכי שריפה ופיזור מזהמים, אמר: "הקמת המעכלים תגביר את מטרדי הריח באזור ותביא לגידול בהסתברות לתחלואה". לדבריו גם קיימת סכנה של פיצוץ עודפי גז הנאגרים במיכלים.

 

ניצן הבהיר במסיבת העיתונאים כי מתקני עיכול הפועלים במכוני טיהור בארץ ממוקמים בדרך כלל במרחק רב ממקום יישוב, כמו שנעשה בארצות הברית ובקנדה. העיריה ציינה כי תהיה מוכנה לשקול את חלופת המעכלים ובתנאי שיהיה מדובר במעכלים מהטכנולוגיה המתקדמת ביותר הקיימת כיום. "לא אתן שתושבי עירי יחלו בסרטן", פסק ניצן וסיכם כי אם יקודמו חלופות המשרפה או המעכלים, בכוונת העירייה להגיש תביעה ייצוגית באמצעות התושבים.

 

עו"ד ליאל אבן זוהר, נציגת הארגונים הירוקים בוועדה לאיכות הסביבה בעירייה, תהתה במסיבת העיתונאים מדוע מבקש המשרד להגנת הסביבה לקדם פתרונות יקרים ובעלי סיכוי לפגיעה בסביבה, בשעה שקיימים פתרונות אחרים. "הפתרון ההגיוני ביותר, גם כלכלית וגם סביבתית, הוא הפתרון של הפיכת הבוצה לקומפוסט", אמרה וציינה כי משרד החקלאות תומך בחלופה זו והתחייב כי החקלאים יקלטו את כל כמות הדשן שתופק בתהליך.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי בפגישה בין השר ואנשי משרדו לנוגעים בדבר הוחלט לייעץ לוועדה לתכנון ובנייה של מחוז המרכז לאשר הקמתם של מתקני עיכול לבוצה, לרמה שתאפשר את פיזורה לצרכים חקלאיים.  במקביל ייבחנו שתיה החלופות האחרות לסילוק הבוצה - הפקת דשן ושריפה.

 

מאיגוד ערים דן לביוב נמסר כי תוך מספר שבועות תושלם בחינה מעמיקה של ההיתכנות לחלופת הדשן, ומסקנותיה יוצגו בפומבי. באיגוד ציינו כי הם פועלים בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה, תוך תיאום מלא עם עיריית ראשון לציון והארגונים הסביבתיים, כאשר רווחתם של תושבי האזור עומדת לנגד עיניהם כגורם ראשון במעלה.

 

ממשרד החקלאות נמסר כי עבודות מחקר שונות שנעשו במשרד מלמדות כי אכן אין כל פגיעה בקרקע או בגידולים החקלאיים כאשר משתמשים בבוצת שפכים שעברה טיפול ברמה הנדרשת. המשרד תומך בשימוש בבוצת השפכים היות והשימוש בה, כמו בכל פסולת אורגנית אחרת, מעשיר את הקרקעות בחומרים אורגניים ועונה על צרכים שממלאים חומרי דשן אי–אורגניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
"טמטום". ניצן (מימין)
צילום: עופר עמרם
ויש גם גימיק - מטליות לחות עם כיתוב
צילום: עידן גרוס
מומלצים