שתף קטע נבחר

זירת הקניות

תמיכה רחבה ביוזמת ח"כ פינס בנושא האקלים

70 חברי כנסת חתמו על הצעת החוק של ח"כ אופיר פינס לתוכנית לאומית להפחתת פליטת גזי החממה, שמטרתה להביא את ישראל לקו אחד עם המגמה העולמית לאחר ועידת באלי. וגם - הצלחה ראשונה להצעת החוק של טרטמן וחנין בנושא שקיות הפלסטיק

יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, ח"כ אופיר פינס (עבודה), חזר החודש מוועידת שינוי האקלים בבאלי עם בטן מלאה על ההתעלמות של מדינת ישראל מההכרח להפחית את פליטת גזי החממה - בהתאם למגמה העולמית. פינס, יחד עם עמותת "אדם, טבע ודין", גיבשו הצעת חוק לתוכנית לאומית להפחתת הפליטות, והחלו להפיץ אותה בקרב חברי הכנסת.

 

היום (ב') נודע כי 70 חברי כנסת כבר הוסיפו את חתימתם להצעתו של פינס, ששואפת בין השאר לתת בידי השר להגנת הסביבה כלים להפחתת הפליטות, ואמצעים אחרים לאכיפה נגד מזהמים. ההתגייסות הרחבה של חברי הכנסת משמעה בעיקר לחץ על הממשלה לתמוך בחוק, כשיובא בעוד כחודש לאישורה של ועדת השרים לענייני חקיקה, והגדלת הסיכוי של החוק לעבור בהמשך את שלבי החקיקה השונים.

 

מומחים מעריכים כי בעתיד, לאחר שהסכם ועידת באלי ייכנס למשא ומתן מתקדם, יידרשו המדינות השונות השותפות למהלך להפחית את סך פליטת גזי החממה שלהן ב-25 אחוז עד שנת 2020 וב-50 אחוז עד שנת 2050. פינס מציע להעניק לשר להגנת הסביבה סמכויות לקביעת תוכנית פעולה להפחתת פליטת הגזים כדי לעמוד ביעדים אלה, לרבות סמכויות לשימוש בכלים כלכליים - כגון יצירת מנגנון לסחר בפליטות. כמו כן, ההצעה מאפשרת להטיל מגבלות על פליטת גזי חממה ממקורות שונים ולאכוף אותן באמצעות קנסות. לצד זה, החוק גם מציע הקמת יחידת שינוי אקלים בתוך המשרד להגנת הסביבה, אשר תהה מופקדת על הנושא.

 

"שינוי האקלים ותופעות ההתחממות הגלובלית מהווים את אחד האיומים הגדולים ביותר הניצבים לפתחה של מדינת ישראל ושל האנושות בכללה... חלון ההזדמנויות למניעת משבר האקלים הוא מיידי ומצומצם", כותב פינס בדברי ההסבר להצעת החוק. 

 

בין החותמים על ההצעה גם חברי הכנסת גלעד ארדן (ליכוד), עמירה דותן (קדימה) ויו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, דב חנין (חד"ש). הם ציינו בצער כי חרף ההצהרות הדרמטיות שהושמעו לאחר ועידת באלי, הרי שעד היום לא הגדירה ישראל יעדים ברורים להפחתת פליטות גזי החממה בשטחה - ודבר לא נעשה למען קידומה של תוכנית מסודרת.

 

"בכך מפגרת ישראל אחרי רוב המדינות המפותחות ואינה תורמת את חלקה למאבק בהתחממות הגלובלית ובמשבר שינוי האקלים", אמרו חברי הכנסת. הם התייחסו גם לעבודה שישראל, הממוקמת על סף המדבר ולחוף ים, תהיה בין המדינות הראשונות לחוש על בשרה את השלכות שינוי האקלים.

 

פינס מברך על התקדמות היוזמה: "אחרי שנים של גרירת רגלים, הצעת החוק היא צעד חשוב בתהליך קביעת מדיניות סביבתית בישראל, ובהשתלבותה של ישראל במאבק נגד ההתחממות הגלובלית". גם שותפתו למהלך, מנכ"לית "אדם, טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק, מרוצה: "ועידת באלי הובילה למסקנה כי על כולנו מוטלת המשימה לעשות ככל יכולתנו לצמצם את האיום של ההתחממות הגלובאלית למען עתיד ילדינו ולהצלת כדור הארץ ומדינת ישראל אינה יוצאת דופן מהבחינה הזו"

 

וגם: צעד ראשון בדרך להיפטר מהניילונים?

בתוך כך אישרה היום ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של חברי הכנסת אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש) בנושא שקיות הפלסטיק.

 

מטרת ההצעה היא לצמצם ככל הניתן את השימוש בשקיות הפלסטיק, המזהמות את הסביבה ולעודד שימוש בסלים ושקיות בד רב-פעמיות במרכולים. השיטה שנבחרה היא גביית שקל אחד עבור כל שקית עם ידיות את הכספים שייגבו יעבירו המרכולים לקרן לשמירת הניקיון, ובצורה זו כל רכישה של שקית פלסטיק מזהמת תתרום בעקיפין לשמירה על הסביבה.

 

אישור החוק בוועדת השרים לחקיקה משמעותו תמיכה של הממשלה, שתבטיח שכאשר יובא החוק בהמשך לדיונים בקריאות השונות הוא יזכה לתמיכה של חברי כנסת רבים. חברי כנסת רבים מיהרו לברך את יוזמי החוק. טרטמן, השותפה להצעת החוק, אמרה בתגובה: "תפקידנו לדאוג להווה, אך לא פחות חשוב גם לעתיד הדורות הבאים של מדינתנו. כל יום שעובר מבלי לטפל בבעיות איכות הסביבה הוא בעצם נסיגה אחורנית". חנין אמר: "בעזרת החוק נוכל להפחית באופן משמעותי את השימוש בשקיות ניילון מזהמות על כל המשמעויות הסביבתיות הקשות שלהן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרוצה. פינס
צילום: ניב קלדרון
מומלצים