שתף קטע נבחר

הפריימריז בארה"ב: איך זה באמת עובד

היום יתקיימו הבחירות המקדימות בקרב המתמודדים על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב במדינת דרום קרוליינה. ביום שלישי ייערכו בחירות מקדימות ב-22 מדינות בו-זמנית, אולם ספק אם מישהו מהמתמודדים - רפובליקני או דמוקרטי - יוכל להכריז על ניצחון כבר בשלב זה

התחנה הבאה: דרום קרוליינה. מועמדי המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב יגיעו היום (שבת) לדרום קרוליינה, במסגרת הבחירות המקדימות הנערכות ברחבי ארצות הברית. עם זאת, עיני כולם נשואות לעבר "יום שלישי הגדול", בו יערכו בחירות ב-22 מדינות במקביל.

 

דרום קרוליינה נחשבת למדינה האחרונה במסע הבחירות שאינה מייצגת את חתך ההצבעה הכלל-אמריקני, משום שכ-50 אחוז מהמצביעים בה הם אפרו-אמריקנים. בבחירות המקדימות של המפלגה הרפובליקנית בדרום קרוליינה, שהתקיימו בשבוע שעבר, ניצח הסנאטור ג'ון מקיין. פלורידה, בה ייערכו בחירות ביום שלישי, מהווה דווקא "מיקרוקוסמוס" של ההצבעה בכלל אמריקה בשל הגיוון האתני של אזרחיה.

 

מערכת הבחירות המקדימה הופכת בשלב זה למערכת בחירות כלל ארצית, כשהמועמדים אינם יכולים להיתקל זה בזה באיזו שכונה בניו המפשיר, או בכנסיה בדרום קרוליינה. מטוסי המנהלים של המועמדים חורשים את היבשת, ותשדירי בחירות בתחנות טלוויזיה מקומיות עם מסרים ממוקדים מחליפים את המגע האישי.

 

הקרב כעת אינו על "תחושת הניצחון", נוסח איווה או ניו-המפשייר, אלא על הדבר האמיתי – האלקטורים. כל מועמד צריך בסופו של דבר להציג כמה שיותר צירים תומכים בוועידות המפלגות בסוף אוגוסט, אצל הדמוקרטים, ובתחילת ספטמבר, אצל הרפובליקנים.

 

במערכות הבחירות האחרונות, יום שלישי הגדול ("סופר טיוזדיי") הפך לקו פרשת המים לקביעת המועמדים לנשיאות. הפעם קיימת אפשרות שזה לא יקרה והקרב קלינטון-אובאמה יימשך מעבר לו. בצד הרפובליקני מצטייר כנראה קרב צמוד בין מקיין לרומני, שגם הוא אינו קרוב לפתרון.

 

בהיעדר ניצחון בפלורידה וזרימה מחודשת של תרומות, עשויים הרפובליקנים מייק הקאבי ורודי ג'וליאני להגיע לסוף דרכם במירוץ, ויחד עם פרד תומפסון שכבר פרש, להתייצב מאחורי הסנאטור ג'ון מקיין כנציג המפלגה. מיט רומני עלול להפוך ל"ברק אובאמה של הרפובליקנים" ומושיע כלכלת ארה"ב המקרטעת.

 

על פי הסקר הארצי האחרון של רשת NBC והעיתון "וול סטריט ג'ורנל", הילארי קלינטון מובילה ב-15 אחוז על  ברק אובאמה, אבל עובדה חשובה יותר היא שהיא מובילה בקרב על הצירים לוועידה. הילארי צברה עד כה 236 אלקטורים, שהם מאה יותר מברק אובאמה. ב"יום שלישי הגדול", ייתחרו השניים על 1700 צירים. 

 

אז מי באמת יקבע את עתיד המועמדים? לא הבוחרים

המתמודדים הדמוקרטים זקוקים ל-2,025 צירים כדי להבטיח את ניצחונם, כאשר על פי עקרונות המפלגה, חלוקת הצירים נעשית באופן יחסי לתוצאות בכל מדינה. קליפורניה היא המדינה הגדולה והעשירה בארה"ב מבחינת צירים. הקרב בקליפורניה הוא על 370 צירים.

 

איך שלא הופכים את המספרים קשה לראות הכרעה ביום הזה על מועמדי שתי המפלגות לנשיאות. בארה"ב תוצאות הבחירות לא נקבעות רק לפי ההכרעה העממית בקלפיות אלא על פי תרגום לצירים, שחלקם נקבע כמו בוועדה המסדרת של המפלגה אצלנו. אצל האמריקנים קוראים להם "צירים מיוחדים", קרוב ל-800 צירים שאינם נקבעים על ידי הבוחרים, אלא הם חברים בוועדה הארצית של המפלגה. 

 

רבים מהם יכולים להחליט שהם רוצים את הילארי, שהיתה עד לאחרונה המועמדת של הממסד הדמוקרטי, אבל באותה מידה רבים מהם יכולים לבחון את מצב הסקרים ולהגיע למסקנה שלאובאמה יש סיכוי גדול יותר למשוך הצבעה של עצמאים ורפובליקנים מתונים.

 

בכל מקרה, הצירים המיוחדים ימתינו כמעט לרגע האחרון לפני שיחליטו למי לתת את קולם, כשהם מקווים שההכרעה תהיה מהירה יותר וכלל לא יהיה צורך בהצבעתם. על פי הסקר של NBC ו"וול סטריט ג'ורנל", מקיין מוביל בקרב הרפובליקנין, עם 29 אחוזי תמיכה, לפני הקאבי הזוכה ל-23 אחוז, רומני, עם 20 אחוז וג'וליאני עם 15 אחוז.

 

למרות שיותר רפובליקנים נמצאים עדיין במירוץ , דווקא שם אפשר לדמיין הכרעה ב"יום שלישי הגדול", משום שבכמה מדינות נהוגה שיטה שלפיה המנצח הרפובליקני שזכה למירב הקולות לוקח את כל הצירים. שיטה זו נהוגה בניו יורק, ניו ג'רזי, מיזורי, אריזונה וכמה מדינות נוספות. כדי שזה יקרה, אחד המועמדים יצטרך להשיג מספר ניצחונות משמעותיים.

 

במאבק על הצירים, דווקא רומני הוא המוביל ומקיין נמצא רק במשום השלישי, אחרי הקאבי. ב-5 בפברואר, הם יתמודדו על יותר מאלף צירים. כדי לקבל את מינוי המפלגה לנשיאות, זקוק המתמודד ל-1191 צירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון ואובאמה. מתכוננים לקרב האמיתי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מקיין ורומני. יישארו לבדם במירוץ?
צילום: רויטרס
מומלצים