שתף קטע נבחר

הדולר לאן? כנראה שלמטה

מתחילת השנה איבד המטבע האמריקני כ-5% מערכו והגיע לרמות שפל של עשור. סוחרי המט"ח מביאים היום בשורה פסימית לייצואנים שכן להערכתם הדולר צפוי להמשיך ולצנוח. הרצפה החדשה אותה הם מסמנים - 3.3 שקלים. איך נדע כשהגענו לתחתית ומתי אם בכלל כדאי לקנות דולרים?

התחזקות השקל אל מול הדולר הוכתרה השבוע על ידי התעשיינים בישראל כאסון כלכלי ולאומי, ההסתדרות נזעקה אף היא לעמוד לצד העובדים, אך נגיד בנק ישראל ושר האוצר אותתו כי לא יתערבו במסחר במט"ח.

 

בינתיים, בשלושת ימי המסחר האחרונים התחזק הדולר במעט, אלא שהסוחרים במט"ח מעריכים כי מגמת ההיחלשות שהביאה את המטבע האמריקני לאבד כ-5% מתחילת השנה לשפל של למעלה מ-10 שנים, צפויה להימשך ואף להחריף,  והרמות בהן שהה הדולר לאחרונה בשנת 1996 - 3.3 שקלים הן היעד הבא.

 

"מכלול הגורמים התומכים בהתחזקותו של השקל עדיין תקפים, כך שהעליות שרשם הדולר בימים האחרונים הן מינוריות ומדובר בתיקונים מאוד נקודתיים". אומר מנכ"ל פריקו, יוסי פריימן. "התחום של 3.52-3.45 שקלים הוא מאוד קריטי, להערכתי אם נראה ירידה ממנו נגיע כבר לרמות של 3.3 שקלים לדולר".

 

ושער דולר של 3.3 שקלים הוא ריאלי?

"הפרקטיקה מלמדת שדווקא מה שפחות מצפים לו הוא מה שקורה" אומר פריימן. "שוק המט"ח הוא שוק שפועל הפוך על הפוך. אז למרות שיותר מדי גורמים התחילו לדבר באחרונה על הצידוק בהתחזקות השקל ולמרות שיש כרגע מימוש רווחים וגם פעילות של 'לתפוס הזדמנויות' מצד רוכשי מט"ח רבים, להערכתי בסך הכל מדובר בתיקון טכני והטרנד הוא עדיין אנטי דולרי".

 

"אם פעם הורגלנו בפער ריביות שלילי בין ארה"ב לישראל", אומר פריימן, "הרי ששתי הפחתות הריבית האחרונות שביצע הנגיד האמריקני שינו את המגמה ושלחו את הדולר למטה. לפי הערכות בשוק הרי שנראה בקרוב את הריבית בארה"ב יורדת בחצי אחוז נוסף מה שיתמוך בהמשך היחלשות הדולר".

 

"צריך לזכור שבמגמה הזו תומכים לא רק החולשה הכלכלית בארה"ב והמשבר שמקרין על השוק האמריקני וגם עלינו, ולא רק הרצון להיצמד למזומן ולהקטין את החשיפה לשוק המניות, אלא גם הנתונים הכלכליים החיוביים במשק הישראלי, הירידה באבטלה והעודף במאזן התשלומים. כל אלה יחד עם פער הריביות הם מקדם בטחון לשקל. מכאן, אני מניח שאנחנו צפויים לראות תנודתיות גבוהה במסחר במט"ח בתקופה הקרובה כשאת פוטנציאל הייסוף עדיין לא מיצינו".

 

ובטווח הרחוק יותר זו מגמה שעשויה להשתנות? נראה את הדולר חוזר לרמות של 4 שקלים?

"בחצי השני של השנה, אם וכאשר יתחילו לזרום נתונים טובים יותר מארה"ב ובמיוחד על רקע ההשלכה הקשה שיש לשער החליפין על התעשיות המסורתיות, הדבר יכול בהחלט ליצור עודפי ביקוש למט"ח ולעודד את פיחות השקל בחזרה לרמה של 3.8. כאסטרטגיה ברור שרמה של 4 שקלים היא נוחה יותר אבל במצב הנתונים העכשווי התנאים לא הבשילו לכך".

  

למי שמתכננן הוצאה דולרית בטווח בינוני והארוך היית מציע לרכוש עכשיו דולרים?

"לא הייתי עושה ספקולציה על הדולר", אומר פריימן. "צריך לרכוש הגנות. שוק המט"ח בנוי כך שמי שעוסק בזה יכול לעשות רווחים אבל אחרים עשויים להיפגע ולכן לא הייתי ממליץ למי שיש לו התחייבויות דולריות להפוך כרגע לאוהב סיכון כי יש הרבה מאוד גורמים בלתי תלויים שמשליכים על מגמת המסחר בדולר.

 

"משקיע שבכל זאת רוכש דולרים במובן של לנצל הזדמנויות, צריך להיות עם יכולת תגובה מספיק מהירה. מי שיש לו התחייבויות מגובות מט"ח כמו נסיעה לחו"ל או קניית דירה צריך לקנות הגנה מתאימה שתאפשר לו ליהנות מעלייה אבל תספק לו הגנה מפיחות נוסף בשער הדולר".

 

ומי שבכל זאת רוצה לקנות דולרים, צריך לקנות "ירוקים" במזומן?

"הדבר האחרון שצריך לעשות זה לקנות מזומן כי יש בזה יותר מדי סכנות למשקיע רגיל. אפשר לקנות קרנות או תעודות סל שנסחרות בבורסה והן צמודות מט"ח, פקדונות עם ריבית, חוזים עתידיים. יש מגוון עצום של מוצרים והכי חשוב זה באמת לקנות גם הגנות מתאימות".

 

אם לקנות - אז אירו  

מי שמצטרף להערכות על המשך היחלשות הדולר הוא גילי רגוטקוביץ, מנהל מחלקת מחקר בחדר העסקאות של איזי פורקס. "הורדת ריבית בארה"ב תשלח את הדולר למטה, לרמות של 3.5 שקלים ואולי אפילו נמוך מכך". הוא מעריך.

 

"ירידה נוספת של הדולר היא מצב שהוא בכלל לא מופרך. רמות נמוכות מ-3.8 שקלים, הן בסך הכל תיקון של השנתיים האחרונות בהן ראינו התחזקות גדולה של הדולר. הסיכוי למגמה הפוכה הוא כרגע קלוש מאוד, מה גם שאני לא רואה את הנגיד מתערב בשער הדולר בתקופה הקרובה".

 

למרות מחאת הייצואנים?

"אם נבחן את הנתונים הכלכליים הבסיסים של החברות הגדולות כולל היצואנים, כולם עדיין מרוויחים" אומר רגוטקוביץ. "אין בישראל איזה משבר כלכלי, אז נכון שבתקופה האחרונה המצב קצת יותר קשה אבל גם באירופה מתרחשת אותה התופעה ומסתדרים עם זה.

 

"אני לא מאמין שלחץ חיצוני יביא את הנגיד להתערבות, לפחות לא במצב שבו נמצאת הכלכלה שלנו כרגע. ישראל אמנם נחשבת בעולם כאחת המדינות המתפתחות, אבל יותר בצד ההגנתי (דפנסיבי) וזה משהו שמאוד מעניין משקיעים שממשיכים להאמין בכלכלה המקומית".

 

כיצד נדע אם בכלל שהגענו לתחתית?

"קודם כל צריך להמתין ולראות שבכלל נוצרת תחתית. כל מספר שבועות יש שיא שלילי חדש. אם על פני כמה חודשים נראה התייצבות נוכל אולי להגיד שנוצרה רצפה".

 

אז לרוץ ולקנות דולרים?

"השקעה לטווח הארוך - לתקופה של שנה לפחות יכולה להיות מעניינת וזאת בעיקר אם הכלכלה האמריקנית תתאושש אבל לא לטווח הקצר בו אנחנו עדים כל פעם לשפל חדש. בדרך כלל לא מדובר בכלכלה שסובלת מתקופות ארוכות של האטה או מיתון וההערכות הן שתוך שנה יהיה שיפור וזה יחזק את הדולר.

 

"מצד שני, כל מי שנכנס להרפתקה של דולר-שקל בשנתיים האחרונות לא יצא מזה טוב, אז צריך להיזהר. האירו יותר מעניין לקנייה כי הוא מטבע חזק יותר. האירו-שקל נמצאים עכשיו במחיר שלא ראינו כמוהו 3-4 שנים ומהווה השקעה יותר מעניינת ויותר בטוחה מהאירו שקל".

 

ייסוף השקל - תגובה קיצונית ביחס לשוק המט"ח הבינלאומי

"ישראל הגיבה די בקיצוניות למה שקורה בשוק המט"ח העולמי", אומר אורן אלדד, מנכ"ל כלל פורקס. "השקל ספג את העליות הדרמטיות ביותר מבין המטבעות עם עלייה קיצונית מתחילת השנה של קרוב ל-6%.

 

"יש כאלה שאומרים שהדולר הגיע לתחתית ויש כאלה שאומרים שזו תחנה בדרך, אנחנו נמצאים בתקופה מאוד אמביוולנטית בגלל הפרשי הריביות בין גוש האירו לארה"ב ובאמצע אנחנו - הקטנים. חוסר הוודאות ובעיקר הציפיות של התקופה האחרונה גורמים לתנועה לא קטנה של סוחרים במט"ח. בכל תקופה כזו של תנודתיות או ציפיות לחדשות יש היקפים גדולים של מסחר לקוחות ואכן בימים האחרונים אנחנו רואים הרבה משקיעים מבצעים פוזיציות".

 

בהינתן המגמה העולמית, לישראל יש בכלל מה לעשות כדי להשפיע על שער הדולר?

"בעקרון מדובר במשחק של ריביות והתערבות של ממשלות במטבע החוץ היא כבר ממזמן לא דבר שבאופנה", אומר אלדד. "בהנחה שפער הריביות ישראל-ארה"ב ימשיך להתרחב, יהיה לנגיד בנק ישראל הרבה יותר קל עם מהלך של הפחתת ריבית, מבלי לחשוש מחריגה מיעד האינפלציה. צריך לזכור שסטנלי פישר אמנם חי בתוך עמו אבל לא מתרגש מרמה של 3.5 שקלים. דולר נמוך אפילו משרת את האינטרסים שלו ועוזר לו עם האינפלציה.

 

"במקביל, גם לכוחות השוק יש השפעה. למשל אם הייצוא נפגע, מוכרים פחות לחו"ל, המדינה מקבלת פחות דולרים ואז פועלים כאן כוחות של ביקוש והיצע והביקוש לדולר יעלה. אנחנו נמצאים עכשיו בתקופת ביניים וקשה מאוד להעריך את ההמשך. ראינו את הדולר יורד לרמות שפל של כמעט 11 שנים, בימים האחרונים הוא כבר התחזק בגלל כל מני חריקות מכיוונו של נגיד בנק ישראל ובגלל חריקות מכיוון גוש האירו, אבל אף אחד לא עבר קורס נביאים וקשה לחזות את המהלכים של הנגידים שבעיקר הם אלה שיכריעו את הכף בסופו של דבר".

 

ומה עם השפעה של גורמים מבית?

"אפשר להכניס לתמונה הזו אלמנטים פוליטיים גיאוגרפים בטחונים. היה לנו השבוע פיגוע בדימונה ולא ברור אם לשייך את זה לשם, אבל היתה במקביל גם התחזקות מסוימת בדולר. מה שכן, אירוע שיגרום לטלטלה ביטחונית חלילה, יכול לגרום לעלייה משמעותית יותר במטבע האמריקני אבל בסך הכל אנחנו כבר מעבר לזה והרבה יותר גלובליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו
גילי רגוטקוביץ, איזי פורקס
אורן אלדד מנכ"ל כלל פורקס
מומלצים