שתף קטע נבחר

מסעות נתניהו: האם ההתנהלות תקינה?

מתי מותר לאיש ציבור לקבל מתנה? למי הוא חייב בדיווח על מימון פעולותיו בחו"ל? והאם כל השאלות הללו בכלל רלוונטיות לפרשה? חוות דעת משפטית

"חבר כנסת צריך לדווח על הוצאותיו, גם בנסיעות בחו"ל", אומר ל-ynet פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט פלילי, בעקבות פרסום תחקיר ערוץ 10 לפיו ח"כ בנימין נתניהו ואשתו שרה הוציאו 131 אלף שקלים במהלך מסע הסברה בבריטניה במהלך במלחמת לבנון השנייה. 

 

לדברי פרופ' גרוס, הדיון סביב התחקיר, בגינו היגש ח"כ נתניהו תביעת דיבה, נע בשני מישורים: המישור האתי של קבלת טובות הנאה, בעצם ההשתתפות במימון הביקור על ידי ארגונים יהודים, ובמישור הפלילי - האם היתה עבירה על חוק איסור קבלת מתנות. בשני המקרים, הוא מציין, ועדת האתיקה של הכנסת נדרשת לאשר השתתפות במימון, וחובת השקיפות המלאה מוטלת על עובד או נציג הציבור.

 

בנוגע לטענה כי את הוצאות השהייה שילמו ארגון הבונדס והקהילות היהודיות בבריטניה, אשר בשמם פעל ח"כ נתניהו, אומר פרופ' גרוס: "אין איסור על איש ציבור להיענות לבקשת מוסדות ואירגונים שמבקשים לשמוע את דעתו בנושאים שהוא אמון עליהם, ובלבד שהוא לא יקבל עבור הדברים הללו שכר. הטענה שהוא הוזמן ומומן על ידי אותם גורמים - בפני עצמה לא יכולה להצדיק את המעשה הזה, מפני שהשתתפות במימון ההוצאות או השהייה באותו המקום - היא בבחינת תמורה ששוות כסף".

 

לדברי פרופ' גרוס, על פי כללי האתיקה המחייבים את חברי הכנסת, חל איסור לקבל כל תמורה עבור ביצוע פעולה שהיא בגדר תפקיד, גם פעולה שמקדמת את טובת העניין - בשליחות המדינה בזמן המלחמה לצרכי הסברה. "אם הכנסת סבורה שנכון שאיש ציבור ייסע לשליחות, היא צריכה לממנו. כחריג, מותר לאשר השתתפות מימון של המזמין, ובלבד שהעניין מדווח מראש ומקבל אישור מוקדם של ועדת האתיקה - המוסמכת לקבוע באילו מקרים יש להתיר השתתפות גוף זר במימון".

 

"מימון הוצאות - מתנה אסורה"

היבט נוסף בסוגיה, הוא עבירה על חוק האוסר על קבלת מתנות על ידי עובד ציבור. פרופ' גרוס מזכיר כי בשנת 2002 הנחה היועץ המשפטי לממשלה את אישי הציבור באשר להפעלתו של החוק וקבע הנחיות כיצד צריך לפעול לגביו. "חברי כנסת הנוסעים בשליחות שאמורה להיות ממומנת על ידי גורם מזמין זר, עשויה להתפרש כקבלת מתנה. מימון הוצאותיו של חבר כנסת הוא בגדר מתנה שהיא אסורה על פי החוק".

 

גם במקרה זה, מציין המשפטן, ניתן לקבל היתר למתנה על ידי דיווח מראש לוועדת האתיקה כי מתנה שכזו עומדת להינתן. במקרים מסוימים נדרשים אנשי הציבור להשיב את המימון לקופת המדינה מכיסם. בעבר חויבו עובדי ציבור להחזיר מתנות שקיבלו מאנשים פרטיים, גם כאשר מדובר בחבר פרטי אישי, כמו בפרשת הנשיא עזר ויצמן".

 

"חובת שקיפות מלאה ודיווח מלא של כל המתנות - כסף או מתנה שוות כסף - מוטלת על עובד ציבור", מסכם פרופ' גרוס. "לעובד הציבור אסור להיות ממומן על ידי גורמים חיצוניים - אלא אם זה על ידי המדינה או בידיעתה". גם בעניין צירופה של רעיית נתניהו לנסיעה, ישנה סוגית העומדת לדיון, לדעת המומחה המשפטי: "על פי כללי האתיקה, אין לממן את בת הזוג על ידי גורם זר. כללי האתיקה האלה מחייבים את חבר הכנסת לקבל היתר לצרף את זוגתם למסע".

 

דובר הכנסת, גיורא פורדס, הבהיר היום: "לוועדת האתיקה לא הגיעה פנייה לגבי הנסיעה ללונדון באוגוסט 2006 ממר נתניהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
פרופ' גרוס. חובת הדיווח
צילום: צביקה טישלר
ח"כ נתניהו. תבע
צילום: ירון ברנר
מומלצים